2011-10-03

Facebook vs. FRA

Nybloggat på Nyheter24:

Integritetsdebattens blinda fläckVarför debatterar vi bara integritet när det gäller Facebook och Google, men inte när det kommer till FRA, datalagring och EU:s nya underrättelsebyråkrati?

10 kommentarer:

 1. Jag tror faktiskt att vanligt folk vill ha MER övervakning, man tror att det skall skapa ett tryggare samhälle. Om övervakningen skulle gå ut över några minoriteter så bryr man sig inte, man saknar helt enkelt förmågan att se saker i ett större perspektiv och se var det leder om man ger mer och mer makt till staten.

  SvaraRadera
 2. Saknas verkligen debatten generellt? Eller är den mer frånvarande i Sverige? Piratpartiet verkar det närmaste gått under jorden i alla valbarometrar nu här hemma. Men inte i Tyskland, där fick de runt åtta procent.

  Tyskland har en sund misstro till övervakning efter Stasi. Vi har inget i det närmaste liknande, även inräknat IB.

  Däremot har vi en stat/myndigheter som vi litar på. Som tar hand om oss, rekommenderar hur många skivor bröd vi skall äta. Har färdiga standard mått på hur höga diskbänkar skall vara. Berättar när vi skall vaccineras inför nästa pandemi.

  Kan det vara så att vi litar på svenska staten/myndigheter, men är skeptisk till andra länders lagar, förordningar,EU,EMU, och inte minst i Facebook och Goggole fallet, multinationella storföretag?

  I så fall tror vi gott det staten gör. Övervakar pappa staten oss, är det säkert för vårat gemensamma bästa.

  Öppen fråga
  ?

  SvaraRadera
 3. Men käre Henrik, vi har viss vetat att google med flera byggt upp ett organiserat "samarbete" (lika sjukt som FRAs "samverkanspunkter") med myndigheter. Både du och jag vet det och framförallt så vet jag att du vet eftersom både jag och andra tipsat om det på din blogg. Har du blivit en apologet? Jag lägger en kommentar på din blogg om det eftersom den är mindre trasig så att jag kan länka till de där Kinsesiska attackerna på google som utnyttjade bakdörrar som kommit på plats på ameraikanska myndigheters begäran.

  Google and China: the attacks and their aftermath

  Schneier on Security Google vs. China

  ..were able to access a system used to help Google comply with search warrants by providing data on Google users.. - "Right before Christmas, it was, 'Holy s***, this malware is accessing the internal intercept [systems],'" -


  -steelneck

  SvaraRadera
 4. FRA är en ickefråga. Men när det kommer till Datalagringsdirektivet tror jag faktiskt de flesta är rätt ovetande om vad som komma skall.

  /Johan

  SvaraRadera
 5. Häng med!

  Morgan Johansson (S)
  ordförande i Justitieutskottet
  har i Göteborgsposten skrivit en artikel om Datalagringsdirektivet och Centern.

  Sedan att Piratpartiet inte har tid att diskutera Datalagringsdirektiv eller FRA är inte mitt fel. Piratpartiet skall diskutera paragrafer i en månad.  Min blogg i ämnet.

  Miljöpartiet och Vänsterpartiet värnar om bovarnas integritet

  SvaraRadera
 6. Minata:

  Härligt centern, fortsätter de såhär finns det risk att de får min röst 2014 :)

  /Johan

  SvaraRadera
 7. Here we go again!

  Det stora flertalet av folket bryr sig inte om övervakning på statlig nivå.

  De gånger det debatteras är det för att nån enskild person råkat i kläm på de stora sociala mediedrakarna fäjsbok eller google+. Hela det konceptet handlar om enskilda personer därför är det intressantare för media.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Du säger "vi", varför debatterar inte "vi". Jag tycker du debatterar det rätt ofta och frekvent här på bloggen. Jag gissar ju att du med "vi" även menar nån slags samhällsdebatt. Jag är ju som vanligt trög men var diskuteras det så flitigt om G+ och FB då?

  FB:s omnipotenta hydraanspråk är väl känt sen länge och google ångar väl på i vanlig stil. Inget görs i elakt syfte är min åsikt, det är bara andra intellektuella och integritetskänsliga människor som pratar om det här.

  Det stora flertalet skiter i sånt här, det är det trista faktumet i frågan om hur övervakningsamhället breder ut sig. De flesta är ärliga och ahr goda avsikter och förstår inte så väldigt mycket kring det här med social och personlig integritet eftersom de anser att det är inget man behöver bry sig om när man är snäll och har ärliga avsikter.

  Varför kommer jag att tänka på lämmeltåg?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.