2011-11-03

Svensk rättsröta

Ännu en gång har ett svenskt rättsövergrepp uppmärksammats. Det är bra att det sker en granskning. Svensk rätts- och myndighetsutövning kan vara både inkompetent, arrogant och ansvarslös på samma gång.

Samtidigt skall man komma ihåg att det finns många fler fall än de vi får se i tv. Fall där de drabbade ibland helt enkelt inte orkar ta striden. Fall där de drabbades ringa position i samhället gör att de ignoreras även om de försöker försvara sig.

11 kommentarer:

  1. Det här handlar inte bara om rättsröta utan ockås om moralpanik och radikalfeministisk nyviktoriansk sexualskräck.

    SvaraRadera
  2. Får du inte pressen/TV på din sida så är du chanslös i ett sådant läge

    SvaraRadera
  3. och det har pågott länge trots varningar från kunniga...

    http://www.aftonbladet.se/debatt/article2335589.ab

    SvaraRadera
  4. Det verkar finnas 1000-tals fall av sådana rättsövergrepp där oskyldiga just sitter i fängelse för att så småningom komma ut till ett liv utan kontakt med sina barn, utan upprättelse, utan framtid. Ett av de grymmaste och hänsynslösaste övergreppen tror jag är pojken i Bjästa som dömdes för två våldtäkter./Peter

    SvaraRadera
  5. Det går naturligtvis aldrig att VETA vad som är rätt eller fel i ett reportage som detta. Naturligtvis ska myndigheter agera när det finns risk att någon far illa, men det som verkligen störde mig i programmet var två saker.
    1. Åklagarnas inställning till sitt sätt att sköta ärendet och att tvunget överklaga.
    2. Politikers och tjänstemäns fullständiga ovilja att ställa frågan; Vad kunde jag gjort annorlunda. Inte minst med tanke på att fallet bygger på en enda persons uppgifter./Rune

    SvaraRadera
  6. JO är en tandlös papperstiger. Ett skriftligt utlåtande som inger bryr sig om, det är allt. Avskaffa JO och JK, istället behöver vi en oberoende författningsdomstol som försvara våra rättigheter enligt grundlag. Så enkelt är det.

    JB

    SvaraRadera
  7. Putte.
    Jag tror inte det handlar om sexualskräck. Tvärtom. Moralpanik kanske, men reaktionerna från främst åklagare dä vittnar om en sjukligt förvriden och ffa överdriven syn på sex och porr som misstar sig så kapitalt när två småflickor LEKER?

    SvaraRadera
  8. Det som slår mig är hur vältalig pappan är. Jag hoppas inte det är en del av förklaringen till att den här mardrömmen fick ett lyckligt slut

    Vis av erfarenhet från annat område, sjukvården, vet jag att ens lingvistiska förmåga har stor betydelse om man får den vård man har rätt till eller ej.

    Finns det garantier för att detta fenomen bara förekommer isolerat till sjukvården?

    SvaraRadera
  9. http://www.youtube.com/watch?v=z2dOboLsh-4

    SvaraRadera
  10. Jag har en liten annan syn på vad problemet med sådana här fall är – medborgarna har idag inget skydd mot myndigheter och deras personal. Ta t.ex. förhörsledaren i det här fallet som utför onanirörelser som dottern härmar under ett förhör, sådant skulle vara åtalbart. Att sedan åklagaren använder sig av det materialet under rättegången gör inte saken bättre.

    Återinför begreppet tjänstefel och gör straffen tjänbara, böter, avsked och fängelse borde stå på menyn. Inför en myndighet där vi medborgare kan föra vår talan när vi anser oss felaktigt behandlade av myndighetspersoner. Först när myndigheternas personal kan hållas personligen ansvariga för sitt agerande så kommer en förändring att ske.

    /Rickard

    SvaraRadera
  11. @Peter

    Vilket rättsövergrepp var det frågan om i Bjästa?

    Pojken erkände den första våldtäkten och dömdes för den andra. Grabben borde låsas in och nyckeln skall kastas bort, i det fallet!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.