2011-11-06

Wikileaks har förändrat världen

Bloggat på Nyheter24: Wikileaks har förändrat världen

Är Wikileaks ute eller inne? Jag skulle säga inne. Mer än de flesta tror.

6 kommentarer:

  1. Jag håller med. Särskilt i Sverige, där mediarapporteringen har varit synnerligen ensidig ända sedan våldtäktshistorien briserade.

    SvaraRadera
  2. Ja det beror på att Assange fick dåliga råd i Sverige och tack vare att han lyssnade på dessa och åkte till London inte blev fri från misstankar om den våldtäkt som han sannolikt inte begått

    SvaraRadera
  3. Om han hade gett fan i att lyssna till dessa råd och gjort vad alla andra måste göra så hade han kunna ägnat tid åt att stödja Manning som betalar resten av sitt liv för sitt engagemang för Wikileaks.

    SvaraRadera
  4. Jan Guillou, som vanligtvis brukar ha öga för skarpa analyser, visar idag i sin kolumn i Aftonfabeln att han är en mästare på försök till karaktärsmord på Assange.

    Jan Guillou förebrår Assange för Wikileaks "stillstånd" och menar att Assange inte borde slösa tid och pengar på överklagelser.

    Guillou missar att det är en rättsstatlig rättighet att få överklaga beslut som man anser felaktiga.

    Guillou förbiser att det snarare är USA som sett till att strypa donationerna till Wikileaks genom att utöva påtryckning så att Visa, MasterCard och PayPal m.fl. inte längre levererar sina tjänster.

    Häromdagen var det Karin Olsson, kulturchef på Excessen, som via The Guardian fick möjlighet att förlänga karaktärsmordet genom personangrepp.

    För mig som obotlig demokrat är det obegripligt hur massmedia kan vara så osakliga och obalanserade i sin nyhetsrapportering.

    Traditionell massmedia ("gammelmedia") säger sig stå för pressfrihet. Men är det inte snarare så att de förväxlar pressfrihet med sitt traditionella monopol på att få förmedla (des)-information till medborgarna.

    Jag tror dock att en nödvändig förutsättning för en substantiell demokrati, där medborgare får ett faktiskt politiskt inflytande, är medborgarjournalistik (bloggosfären/Internet) varav idén med Wikileaks är väsentlig.

    För hundra år sedan blev parlamentarismen allmän. Nu börjar informationsfriheten på allvar spridas. Om hundra år kanske mänskligheten har uppnått direkt demokrati.

    Tristan

    SvaraRadera
  5. Är väl inte så konstigt?

    Hade WL funnits tidigare hade se säkert läckt att Guilliou var KGB-agent för länge sedan. Då kanske han fått krypa i finkan istället för att bli mångmiljonär

    WL är också ett stort hot mot gammelmedia i och med att de publicerar utan att någon som gått på kommunisthögskolan först läst det

    SvaraRadera
  6. När kommer Assange få Nobels fredspris?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.