2011-12-15

FRA: Nu är sveket totalt


Regeringen och sossarna har gjort upp om att ge Säpo och Rikskriminalen tillgång till FRA:s spaning.

Därmed sviker regeringen – ännu en gång – de löften den ställde ut när FRA-lagen röstades igenom sommaren 2008.

Sossarna (som ju faktiskt skrev det ursprungliga förslaget) visar att deras motstånd mot FRA, vid riksdagens omröstning bara var ett spel för gallerierna, en taktiskt fint.

Att man hänger in ytterligare en parlamentarisk kommission för att "garantera integriteten" – det blir i sammanhanget närmast parodiskt. FRA-frågan är redan nertyngd av en massa meningslöst politiskt pynt, med enda syfte att försöka finta bort kritikerna.

Och hörrni, Annie Lööf och Fredrick Federley – är det inte hög tid att ni nu erkänner ert misslyckande? Att ni ansluter er till motståndsrörelsen?

Nu kommer vi att få en mycket märklig situation. Med dagens uppgörelse mellan regeringen och (s) kommer FRA inte att få spana åt polisen för att utreda brott. Däremot går det bra att FRA, Säpo och Rikskrim spanar på människor som inte är misstänkta för något konkret brott. Mer om detta hos Klamberg.

I ett rimligt samhälle borde det naturligtvis vara tvärt om: Att man spanar på människor som är misstänkta för brott – och lämnar vanligt, hederligt folk i fred.

Regering och opposition – avgå!

Piratpartiets pressmeddelande | SR | Expressen | Nyheter24 | SvD/TT

Uppdatering - se även: #svpol | Mikael Persson | Erik Laakso | PLC | Copyriot

26 kommentarer:

 1. Beklämmande att vi "foliehattar" nu tillhör "Vad-var-det-vi-sade-brigaden"...

  Ok, tittar man på hur det just nu går i Sverige så blir VPN nu ännu mer populärt.

  SvaraRadera
 2. Ännu en utredning EFTER att politikerna bestämt vad som ska gälla. Vore det inte bättre att ha utredningar FÖRE man beslutar?

  SvaraRadera
 3. Det är som EU. Först beslutar man, sedan debatterar man - och därefter tar man reda på fakta...

  SvaraRadera
 4. Nästa steg är att låta försäkringskassan och skattemyndigheten att få tillgång FRA.

  /paraflex

  SvaraRadera
 5. De som röstade för FRA-lagen är personligt ansvariga för detta:


  http://frapedia.se/wiki/Lista_%C3%B6ver_de_som_r%C3%B6stade_f%C3%B6r_FRA-lagen_2008

  SvaraRadera
 6. Fru Asks nyspråk är i klass med Odenbergs. Hon kallar förslaget om den polisiära signalspaningen för "minimalistiskt".

  SvaraRadera
 7. Jag vill att ansvariga förklarar för mig syftet med att spana på personer ej misstänkta för brott är. Politisk kartläggning? Åsiktregistrering?

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Reine!
  svaren är ju ja och ja på dom frågorna.
  Samt allt annat du kan komma på sen kan du säkert lägga till minst lika mycket till.

  SvaraRadera
 10. @Scary Devil Monastery:
  "Ok, tittar man på hur det just nu går i Sverige så blir VPN nu ännu mer populärt."

  Oroa dig inte, jag räknar med att inom en snar framtid, säg 5-10 år, kommer det att röstas igenom att VPN-användande blir behovsprövat.

  Dvs, företag ska fortfarande kunna koppla in sina laptoppar i deras företags-VPN medans man slår ut möjligheterna för ren anonymitet så som mullvad.net, Ipredator och dylikt.

  Det finns inte en chans att VPN fortsätter vara tillåtet så länge den nuvarande övervakningsparadigmen består.

  SvaraRadera
 11. Å andra sidan är det inte några andra än företag som har behov av VPN. Något legitimt användningsområde utanför den sfären finns ju de facto inte. Visst kan man använda VPN för att det är skoj men i princip har man ingen nytta av det om man inte har kriminell verksamhet att dölja.

  SvaraRadera
 12. Johan H: Det finns en hel del användningsområden med VPN utan att för den skull bryta mot någon lag. Att vara anonym är inget klandervärt och det finns personer som INTE tillhör ordningsmakten som man kan vilja skydda sig ifrån.

  T.ex låter detta dig surfa utan att företag kan spåra dig lika lätt i ditt beteende...

  SvaraRadera
 13. Johan H!
  Använder du dig av tex internetbank?
  Om du fick ett stort behov av att göra någon bet,överf,etc som det är bråttom med du kan tex ha glömt den.
  Men nu sitter du på ett tåg,café,etc långt hemifrån med din bärbara dator.

  Skulle du då känna dig trygg att göra detta?
  Innan du svara kan du ju tänka på att det finns nåt som heter "man in the middle" attack.

  Vet du inte vad det är så är det snabbt förklarat att en router utger sig att vara din hemma router,caféts router,etc,etc och blir då den router du kopplar upp dig till och sen kopplar den i sin tur upp sig genom någon annan router,3g,4g,etc.

  Varför ska man då oroa sig över detta?
  Jo för att ALLT du skriver,läser,etc över ftp,http,https ser den som kör routern i KLARTEXT dvs ALLA användarnamn,lösenord till ALLA sidor.

  Samma sak om du kör trådlöst hemma så kan nån som sitter utanför i en bil,etc (avstånd beror på dennes antenn upp till 500 meter är fullt möjligt) koppla in sig imellan dig och din router.

  Det finns INGET sätt att vara helt 100% säker om du kör trådlöst.
  Men för en "MITM" attack så är det till 99,9% osäkert om du inte kör VPN då blir det däremot 99,99999% helt säkert för MITM attack då inget syns i klartext för denne person och är väldigt hårt krypterat vilket skulle ta väldigt många år att forcera.

  Det spelar ingen som helst roll om du kör med wep,wpa,wpa2/psk,etc,etc då dessa ej krypterar själva trafiken alls utan enbart vilka som kan logga,koppla upp,in på routern och det tar med en halv pissig bärbar dator idag ca 15min att knäcka dessa nycklar om du kör wpa2 (wep tar max 2min)

  Sen ska du inte tro att du är säker om du inte kör trådlöst utan det går att få till MITM attack även då över internet (dock otroligt mycket svårare men omöjligt? NEJ!)

  SvaraRadera
 14. @E-mannen

  M.a.o. blit https-protokollet oanvändbart och därmed trollar man bort möjligheten till säkra onlinetransaktioner och bankärenden.

  Kryptering och anonymisering är så till den grad införlivat i samhället online att det är svårt att tänka sig den vettvilling som blir villig kasta ut samtliga postorderföretag i Sverige. I och för sig tror jag Ask om allt numera.

  Sedan har vi ett problem till - bruket av VPN innebär att överföringen är otolkbart brus. I sak kan du inte säga vilken typ av överföring det gäller. I de länder där man har försökt förbjuda kryptering har resultatet blivit, om något, ännu mer skrattretande ineffektivt än metoderna man tagit i bruk mot fildelningen.

  SvaraRadera
 15. @grizzly

  Det stämmer inte att HTTPS och FTP(S) skickas i klartext. Det är krypterade protokoll som är säkra givet att inte kryptot är knäckt.

  Det är faktiskt ganska lätt att verifiera själv med ex.vis WireShark eller Ethereal.

  SvaraRadera
 16. Oavsett kryptering med sftp/https så kan FRA bygga sitt trafikdata register (vilka som pratar med varandra, vart du surfar etc etc)

  SvaraRadera
 17. "Med dagens uppgörelse mellan regeringen och (s) kommer FRA inte att få spana åt polisen för att utreda brott."

  Än.

  SvaraRadera
 18. @JohJoh

  Det stämmer, vilket säkert innebär att användandet av program som t.ex https://www.torproject.org/torbutton/ och tjänster så som https://www.flashback.name/ kommer att bli allt mer populära och användarvänliga.

  SvaraRadera
 19. Jesper:

  SSL-baserad kryptering fungerar bara om du redan har en pålitlig kopia av certifikatet för servern som du vill ansluta dig till, eller om du fysiskt kontrollerar varje router på vägen. I alla andra fall går det att avlyssna.

  SvaraRadera
 20. Vi får bilda en egen regering!

  SvaraRadera
 21. Till Mark, man visste inte riktigt vad man beslutade med ett delvis handskrivet förslag. De förändringar som några av oss fick inte i lagen stoppade regeringen effektivt i 3,5 år. Nu har man brutit alla löften och beslut sedan första FRA-lagen. Nu är det dags att lägga fram en liberal nätpolitik.

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 24. Det är väl lika bra de kommer och spärrar in en på en gång, har åsikter de inte gillar och tänker fortsätta sprida dem då jag kan.

  SvaraRadera
 25. allt detta skulle behöva komma ut i papperstidningarna under ett par veckor under varje dag så att alla kan läsa och bilda sig en uppfattning om vad som sker i vårt sk demokratiska sammhälle.

  Många söker inte av nätet för att få info och de flesta verkar inte ens förstå vad alla dessa idiotiska lagar innebär för den vanliga individen, dom ser helt enkelt inte helheten av allt.

  Försöker man förklara för de mindre vetande verkar de tro att det bara är fildelare som är rädda för detta, ja det är sorgligt men det har jag fått höra lika många ggr som att jag har inget att dölja.

  Skrämande är det att så många inte förstår innebörden av vad dessa härskare håller på att ställa till med, dessa härskare som inte ens vill redovisa var de får sina partibidrag ifrån och som inte gillar den kanal som släpper info ang vad just makteliten gör.
  Ja sjukt är det att övervakning bara sker åt ett håll när det egentligen är de styrande som behövs övervakas så att dom sköter sig, men de lever inte som de lär.

  Detta behöver som sagt gammelmedia ta upp så den breda massan kan börja förstå vad som händer men i vanlig ordning håller dom tyst och tiger, vem vet kanske dom har fått restriktioner från någon vän som styr.

  Ursäkta om det blev rörigt men jag brukar inte skriva kommentarer men detta gör mig så mörkrädd att jag behövde få ur mig lite tankar.

  SvaraRadera
 26. @ANNM

  Ja, visst kan du avlyssna trafiken som passerar en router du kontrollerar men det betyder inte att du kan utläsa något utav det du snappar upp då det är krypterat.
  Posta gärna källor om du menar att detta inte stämmer.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.