I morse var jag på ännu ett seminarium om internet, i Europaparlamentet.
Det som slår mig är att man bara förhåller sig till sådant man har rakt framför näsan. Att leva i nuet, i all ära - men det här börjar kännas fånigt. Det handlar liksom bara om de tjänster som råkar finnas just nu och hur de fungerar just nu. (Google, Facebook etc.)
Om fem år kan någon annan mycket väl ha tagit ledartröjan från Google. Och redan efter lunch kan Facebook fungera på ett helt nytt sätt. Redan i morgon kommer det att finnas nya nättjänster, som vi inte har en aning om i dag.
Politikernas approach till internet måste bli mer långsiktig och mer principiell. Att springa på varje boll blir bara snurrigt. Man bör dessutom försöka hålla huvudet kallt, så att man har samma regler för samma saker både på nätet och i den fysiska världen.
För 20 år sedan jagades IBM av de amerikanska konkurrensmyndigheterna för att de ansågs ha monopol. För 10 år sedan jagades Microsoft för att de ansågs ha monopol.
SvaraRaderaNu anses Google ha monopol på sökningar på internet. Det kan mycket väl vara så att om 10 år finns det ett idag nystartat bolag någonstans som anses ha monopol.
För övrigt kan vi konstatera att GM var USA:s största företag för 30 år sedan. Nu har de konkat och räddats av staten.
Långsiktighet, principer och politiker? Principer för politiker är som fallfrukt. Dom är goda o syrliga och fina att bjuda på i början när man kommit på dom, sen när de är för gamla gör man äpplemos ut'årom.
SvaraRaderaOm 50 år styr Corp. Inc. HELA världen och USA:s regering är en strumpdocka i deras händer, ...
SvaraRaderaHar vi the internets då, tro?
Hoppas du sa detta på seminariet och inte bara skrev det här på bloggen. Särskilt frasen om att Facebook kan fungera ennorlunde redan efter lunch gillade jag och borde få folk att tänka en gång till.
SvaraRadera-steelneck
Då får väl framtida tjänster börja lobba dagens politiker nu, då. För jag förstår att politikerna prioriterar existerande tjänster. En muta idag är värd tio imorgon.
SvaraRaderaJo, men som vanligt så kan nätet användas till både onda och goda saker - och medan vi vanligen kan sätta oss och titta på så har ju politiker ansvaret att hantera de onda sidorna.
SvaraRaderaDet där är inte lätt, och det blir inte lättare av att det finns många lobbyister vars uppdragsgivare inte ens vill förstå, eftersom deras vinster är beroende av att inte förstå.