2012-01-20

FRA: Ett politiskt haveri


Är det någon som är förvånad över att det nu visar sig att FRA inte följer de regler som satts upp för dess automatiserade massavlyssning av svenska folket?

Computer Sweden skriver i dag om att granskningsorganet Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten, Siun – upptäckt att FRA inte håller sig inom lagens råmärken.

FRA lagrar uppgifter om fler personer än vad som är tillåtet. FRA gallrar inte ut personuppgifter på det sätt som föreskrivs. FRA kringgår regeln om att information som man inte har rätt att ta del av måste förstöras.

CS avslöjar också att FRA sänder information till Säpo utan tydlig anledning. Sammantaget har Siun upptäckt felaktigheter i en tredjedel av sina kontroller.

Piratpartiets ledare, Anna Troberg, säger "Det är direkt ansvarslöst att ge långkoppel till en organisation som redan visat att den inte kan leva upp till grundläggande krav på respekt för medborgarna och deras privatliv. FRA är inte pålitliga. De har struntat i Siuns tidigare påpakenden. Det finns inget som säger att de kommer att följa dem den här gången. Det enda rätta är att riva upp FRA-lagen och förbjuda FRA att massavlyssna det svenska folket. Den enda information som inte läcker är den information som aldrig samlats in."

Samtidigt pågår en ändamålsglidning, som strider mot riksdagens beslut 2008 och som är ett direkt brott mot de löften som FRA-anhängarna då ställde ut. I december förra året flaggade justitieminister Ask för att öppna "FRA-shoppen" för polisen och Säpo. Inom en vecka ställde sig även socialdemokraterna (obegripligt nog) bakom regeringen i denna fråga.

FRA-frågan är helt enkelt ett politiskt haveri – där allt vi kritiker varnade för håller på att besannas.

Men inga beslutsfattare ställs till svars. Det verkar inte ens vara någon som skäms. Den enda påtagliga effekten är att svenska folkets rätt till privatliv har offrats.

14 kommentarer:

 1. Finns väl inget annat att vänta av en organisation som när den ertappades med lagbrott på enorm skala får höra att "det inte är akuellt" att utreda, följt av en anpassning ("reglering") av lagen för att passa deras illegala verksamhet istället för att de skulle tvingas anpassa sig efter lagen. Ja det var ju faktiskt så FRA lagen uppstod.


  Varför skulle de ö.h.t bry sig om nuvarande regler när de så tydligt fått ett carte blanche?

  SvaraRadera
 2. I rymden kan ingen höra dig skrika

  SvaraRadera
 3. Vad hände med det juridiska begreppet "misstanke om brott" som förutsättning för spaning och utredning?


  /Blåslampa

  SvaraRadera
 4. Exakt vad skall jag skriva för att hamna i FRA:s filter?

  Borde vi inte alla sträva efter detta och därmed choka systemet?

  SvaraRadera
 5. Potentiellt övervakad20 januari, 2012 13:31

  cfr,

  något om att upprepa det som hände på Tunnelgatan sent i februari 1986 kanske?

  SvaraRadera
 6. CFR sa "Exakt vad skall jag skriva för att hamna i FRA:s filter?"
  Kanske att jag ämnar döda C FRA.
  Provade detta gentemot C Mpartiet,
  SÄPO hörde genast av sig.
  Om alla svenskar skriver "Jag ska döda dig",
  Kommer detta då att lösa problemet med arbetslösheten?
  OK, försök till ironi

  SvaraRadera
 7. Nä, man är inte direkt överraskad.

  SvaraRadera
 8. Kolla in bilderna på startsidan FRA.se (igår, idag imorgon)

  Av sista bilden(imorgon)framgår klart och tydligt var ambitionsnivån ligger....

  Lite kusligt.

  SvaraRadera
 9. I den s.k. Försvarsunderrättelsedomstolen, som svarar för tillståndsgivningen, sitter enligt uppgift två tidigare underrättelsechefer vid FRA. De har båda tillhört FRA:s stab. För att domstolen ska anses domför räcker det om ordförande och två andra ledamöter är närvarande.

  SvaraRadera
 10. Har vi inga riktiga journalister i de här landet? Vad har man press-leggen till egentligen.. som Solfjäder på stureplan?

  Och vad gör svt? das publik service-monopolet (och här snackar vi verkligen resurser)

  svar: Ingenting (betänk de pinsamma faktumet att utan Filip Struwe, hade i praktiken publik service varit helt blankt). Inkompetensen är ganska skrämmande faktiskt.

  SvaraRadera
 11. Varför står det inget om, Eller ingen vill nämna på live.piratpartiet.se

  http://www.anonyops.com/anonnews/pr.php?id=148&pg=0

  SvaraRadera
 12. Moderaterna eller socialdemokraterna - det spelar väl ingen roll vad partierna heter så länge den reella makten är den som finansierar de båda partierna och då menar jag inte svenska folket.

  Tristan

  SvaraRadera
 13. Snart kommer det väl ett förslag om att lägga ner Siun.

  Lasse

  SvaraRadera
 14. Mest förvånande i hela den här FRA-soppan är, åtminstone för mig, att ingen verkar ha upptäckt att den utvärdering (jag minns i skrivande stund vad den kallades -- kontrollstation, kanske?), som utlovades till hösten 2011, har uteblivit.

  Eller har den skett och förbigåtts med tystnad?

  Hösten 2011 är ju faktiskt, sedan länge, passerad...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.