2012-01-26

(S) och euron: Det gick snabbt...


Det tog bara timmar för (s) att svänga i fråga om Sveriges anslutning till euro-pakten – efter det senaste partiledarbytet.

Det normala i en demokrati är att man har olika kandidater – som förklarar vad de vill göra och vilken politik de vill föra. Sedan får medlemmarna / folket välja.

I detta fall fick ingen veta. Valet skedde bakom stängda dörrar. Och i ett slag har man kringgått hela andan i resultatet av folkomröstningen om euron: Att Sverige skall hålla sig utanför den där soppan.

Är det någon som tror något annat än detta är ett sätt för våra politiska ledare att föra in Sverige i euro-samarbetet bakvägen?

Med detta närmar sig Sverige även EU:s nya maktstruktur där inflytande flyttas från människor till politiker, från medlemsstater till Bryssel och från folkvalda till anonyma byråkrater.

Detta är en mycket större och mycket mer dramatisk nyhet än vem som är partiledare för sossarna den här månaden.

Välkommen till den post-representativa demokratin.

SVT | SR | SvD | DN | Expressen | Aftonbladet | Nyheter24 | Europaportalen

20 kommentarer:

 1. Säger som Thåström: "fan fan fan"

  SvaraRadera
 2. Kommentarerna till artiklar om detta i SvD, DI, DN och Aftonbladet är om man ska vara försiktig inte helt positiva. V, SD och ev MP kommer nog att gå stärkta ur detta och S får börja fundera på hur de ska komma över 20%-strecket.

  En sak kan man ju vara överens om. Social-demokraterna har tappat all sin politiska skicklighet. Enligt det senaste på Europaportalen så ska EZ nu på söndag överlämna ett femte(!!) förslag till Europakt. Med andra ord överlåter (s) till Reinfeldt att förhandla för Sveriges räkning. Om EZ-länderna (läs Tyskland och Frankrike) vägrar att fluffa till formuleringarna så att riksdagsmajoriteten kan låtsas att man fått igenom sina krav så är det Reinfeldt som säger nej och framstår som hjälten. Om Reinfeldt får några icke-bindande löften och säger ja till pakten (Vem tror något annat?) så kommer (s) att ställas inför problemet (om man vill säga nej) att nu tvingas förklara varför man ändrat sig - så kommer det åtminstone att beskrivas i media. Ingen bra början för en ny partiledare.

  SvaraRadera
 3. @ProfessorPelotard

  De har redan redan gett en förklaring till varför de ändrat sig i frågan och förklaring är samma förklaring de har gett de senaste 9 månaderna (under Juholt-perioden): Det har skett ett missförstånd.

  De säger att regeringen var otydliga mot (S) så (S) trodde att europakten innebar bakvägen in till euro, men nu har regeringe tydligen varit tydlig och förklarart för (S) att så inte är fallet. Så nu är allt bra igen.

  Detta står på deras hemsida.

  SvaraRadera
 4. @floodis

  (s): partiet som missförstod.

  Som sagt ingen bra början för en ny partiledare.

  SvaraRadera
 5. "...partiledare för sossarna den här månaden."

  Haha, humor på hög nivå :D

  SvaraRadera
 6. Valet av Stefan löven är en katastrof utifrån ett vänsterpolitiskt perspektiv, han är precis som hans motståndare i korporativism partiet moderaterna. Man vill förstöra Sveriges självständighet eftersom stater i sig är ett stort motstånd i sig emot korporativismen. Monopolen vill bli maktfullkomliga krigsherrar som ingen regering i hela världen ska kunna hävda sig emot, det är vad hela EU projektet går ut på.

  Det är ingen hemlighet att alla fackliga toppar//pampar har sålt ut sig till den delen av näringslivet som förespråkar korporativism. Anledningen till detta bygger på att fackets toppar vill ha monopol, man tycker att det är enklare och mer praktiskt att bara ha några få parter att förhandla med och man tror att man får mer inflytande den vägen. Detta är tyvärr ett fruktansvärt feltänk ifrån LO fackens sida som pågått sedan facket grundades och det blir bara värre och värre ju längre tiden går.

  Birger Schlaug fd Miljöpartist ledaren påpekar helt korrekt att alla borgliga ledar sidor (läs korporativismens propagandamaskin)återhållsamt jublar över valet av Stefan Löven, dem vet att alla facktopparna är korporativismens knähundar och arbetarklassens "sell outs" eller som det heter på ren svenska, förrädare.

  Även korkade fåntrattar som fd Muf ledaren Tove Lifvendahl är försiktigt positiv till valet av Stefan Löven.

  Så Micke och Hax har i andra debatter på bloggen pratat över huvudet på varandra enligt min uppfattning, ni har båda rätt från varsitt perspektiv men ni har båda fel eftersom ni vägrar ta till er varandras argument. Låt oss bryta oss loss ifrån ideologiska uppfattningar om höger och vänster och istället fokusera konstruktivt på sakfrågor som hjälper alla. Dagens moderater och socialdemokrater är två maffia organisationer. Värsta exemplet är väl ändå Carl Bildt och hans inblandning i Lundin Oil och folkmordet i Sudan samt hans hantering av de fängslade journalisterna i Etiopien. Men om det har jag faktiskt inte hört Hax säga någonting om, eller har jag fel? Nej självfallet inte, för Hax skulle aldrig våga utmana Carl Bildt på det sättet, han vågar inte ens belysa frågeställningen.

  Micke problemet med Hax är att han inte är så smart rent intellektuellt, ditt problem Micke verkar vara att du fokuserar allt din ilska på högern, det gör att du blir enögd enligt min mening.

  SvaraRadera
 7. Copy of Scabernestor27 januari, 2012 09:18

  http://scabernestor.blogg.se/2011/september/tanker-carl-bildt-lata-journalisterna-do-for.html

  När journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson åkte till Etiopien så var det med den uttalade intentionen att forska vidare på Lundin Oil's inblandning i massmorden och fördrivningarna som skedde.
  Samma Lundin oil som Carl Bildt var styrelsemedlem i under tiden för massakrerna.

  Och nu är de fängslade, anklagade för terrorism.

  Vad är Carl Bildts kommentar?
  "- Det här är ju ett område vi har avrått från att resa till, för det är ett farligt område, "

  För mig verkar det som Carl Biildt inte bryr sig, att han är arrogant visste jag, men är han arrogant nog att låta journalister dö för att rädda sitt eget skinn?
  Och han hålls om ryggen av sina allianskollegor.

  Hade detta varit i vilket annat land som helst hade svensk media varit över det som gamar på en fälld Zebra, skrikit om korruption och bananrepublik.

  Men det är ett satans tassande, ingen vill riktigt ta första steget, det är ju maktens män och myyycket pengar, ingen kvinnlig minister som betalat svart för barnpassning.


  Men nu har Nyheter24, Helsingborgs dagblad och ETC-Stockholm tagit bladet från munnen, förra året har vi Kerstin Lundells bok "Blod och Olja".

  Vilka följer efter?

  ---------------------------------

  Ja Hax följe inte efter

  SvaraRadera
 8. Till gnällspiken

  http://nyheter24.se/blogg/hax/2011/09/13/vi-har-ett-demkratiskt-problem-att-hantera/

  SvaraRadera
 9. Micke verkar vara att du fokuserar allt din ilska på högern, det gör att du blir enögd enligt min mening.
  -------------------------

  Hax har inga problem med intellektet, tvärtom och jag har mycket, mycket stor respekt för honom och dom allra flesta här men politik är en sak och vad vi gör av den är en annan sak.Det förändrar inte min uppskattning av Hax och dom andra.
  Jag har inget principiellt emot högern.Jag är varken höger eller vänster.Jag har bara extremt svårt att förstå varför liberaler innan Reinfeld blev vald fokuserade all kraft på "fri marknad" som alternativ till "socialistiskt reglerad" dito och varför dom helt och hållet glömt detta idag när den regering dom var med att driva fram under Svenskt näringslivs ledning har en ekonomisk politik som är VÄRRE ur frihetligt perspektiv än den socialistiskt grundade.

  Varför vill inte regeringen leda i bevis att en helt avreglerad marknad leder till paradiset och varför ifrågasätter inte dom liberaler som bygger sin värld utifrån Friedman och Rand detta mer än allt annat?

  Varför är en maktlös socialdemokrati det största problemet för dessa liberaler när inte deras egna företrädare i regeringen driver den linje dom vill se?


  För att det viktigaste är att upprätthålla nomenklaturans postion?

  Det fenomen dom hatade hos sossarna?

  SvaraRadera
 10. Inte för att förstöra den positiva stämningen, men visst är det så att bara Danmark & UK har ett permanent undantag från att gå med i Euron?

  Sverige & övriga som står utanför idag är förpliktigade till att gå med förr eller senare.

  Det hävdar i alla fall Uffemannen: http://uffeellemann.blogs.berlingske.dk/2011/11/14/teutoniske-skift-i-magtbalancen/

  SvaraRadera
 11. Till gnällspiken http://nyheter24.se/blogg/hax/2011/09/13/vi-har-ett-demkratiskt-problem-att-hantera/

  Till den korkade anonym 27 januari, 2012 10:11.

  Hax skriver inte ett ord om Carl Bildts inblandning i Lundin Oil och misstankarna om folkrättsbrott. Hade Hax skrivit ett inlägg som Scaber Nestor så skulle jag inte bry mig om och ifrågasätta Hax.

  Micke anser du verkligen att de politiska slutsatser du kommer fram till inte har något med intellektet att göra. I så fall får jag tillskriva dig samma mentala förmåga som Hax. I övrigt så är dina frågeställningar till Högern lite konstiga. Hax har väl ändå erkänt att han blev lurad när han röstade på Centern och Fredrik Federley, samt kritiserat Alliansen. problemet med Hax är att han utan problem kan dra slutsatsen att kommunism inte fungerar även om det i teorin fungerar. Men att Libertarianska principer hela tiden leder till korporativism är något Hax vägrar att acceptera. Hax förklarar alltid bort det med att detta är inte riktig fri marknad. Men det var i så fall samma sak med kommunismen, Bolsjevikerna i forna Sovjetunionen bedrev inte riktig marxism, det kan vem som helst se som läst marx böcker, men det spelar ingen roll för marxism leder ändå till en fruktansvärd diktatur, precis som det välmenande libertarianismen gör. Detta klarar inte Hax av att greppa intellektuellt. Människor kan inte följa det enklaste läror till punkt och pricka utan en totalitär stat, men i slutändan så misslyckas även det

  SvaraRadera
 12. ...vad jag menar är att det är omöjligt att upprätthålla ett regelverk på regeringsnivå som skulle leda till en fri marknad som Libertarianer vill ha. Den regeringen skulle aldrig kunna upprätthålla detta regelverk i praktiken utan den regeringen skulle bli uppslukad av företag som vill bli mäktiga monopol och skulle den Libertarianska regeringen försöka hävda sig emot dessa krafter skulle de tvingas bli en totalitär stat till slut.

  problemet ligger mycket djupare än vad vi vill medge det ligger i oss som människor, inget system är bättre än de människor som råder över systemet. Hur man löser det vet jag faktiskt inte. Men jag tror att inriktning på småskaliga samhällen mer lokalt självstyre är svaret.

  SvaraRadera
 13. Att Hax och andra har enklare för att göra sig lustiga över sossar än att kritisera Carl Bildt och hans agerande kring Lundin Oil och de fängslande Journalisterna i Etiopien, beror helt enkelt på att Hax är super höger och då är man mentalt allergisk emot vänstern, man är likt en religiös fanatisk kristen som är allergisk emot muslimer och tvärtom.

  Att identifiera sig med sitt eget intellekt och skapa sin egen självbild efter en politisk ideologi som Hax gör är rent vansinne på samma nivå som en evangelistisk kristen skapar sin identitet. Vi är inte våra tankar och slutsatser, det är ett verktyg precis som allt annat. Vår personlighet kan inte utvärderas på det sättet det är ett fel användande av vårt verktyg hjärnan.

  SvaraRadera
 14. Storsmörsmugglaren27 januari, 2012 13:06

  Corruotip: WÖRD!

  SvaraRadera
 15. Corruption: Du är en vis man/kvinna!
  Kolla gärna in Bill Still om du inte gjort det ännu och se om du gillar något av vad han säger.

  SvaraRadera
 16. Curruption: *facepalm* jösses vilket dravel du spyr ur dig.

  SvaraRadera
 17. @Micke

  För en gångs skulle ett i hela stycken riktigt bra inlägg från din sida. Kan inte annat än instämma.

  "Det fenomen dom hatade hos sossarna?"

  Och där har vi pudelns kärna. De fenomen vi ser just nu är lika oacceptabla under marknadsregi som under statlig.

  Det rör sig inte om en vänster eller högerfråga heller. Utan om att man med våld och makt och folkförakt försöker trycka ned ett hypercentraliserat kontrollsamhälle i halsen på gemene man. Med de vanliga ursäkterna som bakgrund - bara att man istället för "kommunisthotet" anger "terrorism".

  Och, för all del, "Tänk på barnen", samt det mer flummiga men alltid lika populära "Den som har rent mjöl i påsen...".

  Jag minns när jag växte upp att vi var rätt stolta i det här landet för att vi ifrågasatte våra ledare medans amerikanerna glatt marscherade ut på slagfälten bara presidenten sade till om det.

  Idag ser jag myndig medborgare likt ett får vandra med flocken och bräka glatt över gröpen utanför slaktgården. Vi har förlorat hundratals år av integritet och frihet i under halvdussinet år samtidigt som vi utan minsta eftertanke om ironin anammar alla de värsta bristerna vi i tjogtalet år häcklat när de uppträdde i länder som USA och England.

  Det här är inte vänster eller höger. Det är en ren röta utan någon politiskt färg annat än opportunism och inkompetens.

  SvaraRadera
 18. Socialdemokraternas politik är att Sverige ska gå med i Euron. Att det har rått förvirring beror förstås endast på Juholt.

  Stefan Löven förstår som tidigare bas för IF Metall hur viktigt det är för exportindustrin att ha stabila villkor i utrikeshandeln. Han vet också att 70 % av vår utrikeshandel redan sker i Euro och att våra företag får ta hela valutarisken.

  Miljöpartiet har än en gång spelat bort sig genom att kräva ett formellt undantag för Sveriges deltagande i euron. De kommer nu inte att få något inflytande när det gäller Sveriges deltagande i europakten.


  För när man talar om att sitta vid bordet eller inte så måste man ju fråga sig om det är nån som inte tycker att det gör någon skillnad att Christian och HAX finns inne i EU-apparaten. Det är först när man sitter vid bordet som ens frågor och prioriteringar tas på riktigt allvar.

  SvaraRadera
 19. För när man talar om att sitta vid bordet eller inte så måste man ju fråga sig om det är nån som inte tycker att det gör någon skillnad att Christian och HAX finns inne i EU-apparaten. Det är först när man sitter vid bordet som ens frågor och prioriteringar tas på riktigt allvar.

  Okej Johan Tjäder, men om du frågar Hax själv som sitter i Bryssel så är hans svar att vi aldrig borde ha gått med i EU nu när vi har facit i hand och vet vad det handlar om. Christian är dock för att vi ska va med.

  Ditt argument för att va för EU för att inte va utanför kan ju i så fall lika gärna gälla Nazist partiet. Varför kan vi inte alla gå med i Nazist partiet och arbeta för att de ska bli mindre rasistiskt. Anledningen till att människor som inte är Nazister gör detta är för att det är vansinne, precis som det är vansinne att va med i EU om man är emot en utveckling av en super-polisstat.

  @Nodebt

  Bill Still är intressant, men det dröjer nog minst 8 år till innan han kan bli en känd presidentkandidat för amerikanska folket och då är jag väldigt optimistisk. Samtidigt är USA om 8 år nog en väldigt sorglig syn.

  SvaraRadera
 20. @Johan Tjäder

  På det inlägget kan jag bara svara att jag önskade, hett och innerligt, att vi inte var med i EU så att vi kunde ha CE och HAX på hemmaplan i stället.

  När vi nu en gång är med i EU måste vi ha folk på det slagfältet, annat går inte.

  Att hela EU i sig sedan är ekvivalenten av ett politiskt europeiskt inbördeskrig som vi bara kan förvänta oss hämta en pyrrhisk seger ur och som ingen vettig människa med förnuftet i behåll hade valt att gå med i idag är en annan sak.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.