2012-01-01

Sosse-såpan


Så har ännu en topp-sosse, Ylva Johansson, gått ut och sågat sin partiledare, Håkan Juholt.

Samtidigt blir det märkligt då hon samtidigt är mån om att upprätthålla den socialistiska partidiciplinen. När Aftonbladet frågar om Johansson vill att Juholt skall avgå, då svarar hon "Jag har inget sådant krav." (...) "Han är vår valda partiordförande." Har du förtronde för honom? "Ja, det har jag." Dödskyssar av närmast stalinistiskt slag, med andra ord.

Ylva Johanssons blogg | SvD | Aftonbladet | K-G Bergström i Expressen | SR | Nyheter24

Så, kommer Håkan Juholt att avgå? Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är inte så säker. Till Nyheter24 säger han "Nej, inte frivilligt. Möjligtvis avsättas genom att han leds ut ur rummet. Men sossar är ett segt släkte."

Jag tror att den socialdemokratiska partikulturen är ett minst lika stort problem som partiledaren i denna såpa. Enligt den socialdemokratiska liturgin erkänner man aldrig ett fel. Beslut fattas i slutna rum. Förnyelse, omprövning och självdistans är saker som i princip är otänkbara.

Denna bunkermentalitet gör naturligtvis bara stormen värre.

Juholt får väl trösta sig med att han blivit utsedd till den svensk som folket helst ser som figur i tv-serien South Park. 1 | 2 | 3

5 kommentarer:

  1. Apropos, ledas ut ur rummet:
    YouTube dinner for one sarkozy.
    En uppdaterad såpa

    SvaraRadera
  2. Tyvärr leder det nog till fler röster på MP...och tyvärr National-liberal-patriot-nazisterna eller vad de n u kallar sig nu för tiden?!

    SvaraRadera
  3. Är det nån vi älskar och för hennes ideologiska integritet och som vi har totalt förtronde för så är det Ylva Johansson.

    Att hon engagerar sig för total högerhegemoni känns tryggt.

    Det är med Juholt som det var med Bo Lundgren.......Finns det ingen att skylla på så uppfinner man nån att hata så att man framtvingar en ny stark man.

    Det är intressant att grupper hos sossarna flyttat hanterandet av partiets ledare till hormedia för att därigenom dra nytta av den kraft som finns i den masstrumpetade lögnen.

    SvaraRadera
  4. Tyvärr tror jag att beslut i hemliga rum och bunkermentalitet inte är begränsat till sossarna. Det ska nog mer ses som en egenskap för politiker.

    SvaraRadera
  5. Tja, men skall man se krasst på saken tror jag Juholts dagar är räknade - Socialdemokraterna hade överlevt ett påhopp från borgerligt håll, likaså en utdragen smutskastarkampanj.

    Det som ger dem problem i den politiska kappsimningen just nu är de tunga blyhsänken som kallas för politisk infighting. Svenska folket har inte tappat förtroende för Juholt för att han framstått som en kombination av Åsa-Nisse och Svinarps kommunalråd. Det finns knappt något parti som inte vid ett eller annat tillfälle haft en mindre bemedlad ledargestalt eller uppenbar galjonsfigur som representant.

    Sådant kan man klara om man har förtroende för partiet och dess gemensamma politik.

    Nu är det bara så att S är rivet mitt itu med falanger som mer eller mindre dolkar varandra i ryggen framför medias ögon. Även den mest inbitne sosse tar sig för pannan och överväger sofflocket eller proteströst om han ser att det valda partiet i bästa sken fortfarande framstår i ena ögonblicket som en samling kannibalstammar i fullt krig med varandra och i andra ögonblicket som en samling damp-drabbade ungar som slåss om hinken i en sandlåda.

    Här har rädslan för en ny Göran Persson besegrat S rejält. Skall de stå upp mot Reichsführer Reinfelt så blir de så illa tvungna att skaka fram en enad front och en stark man att leda dem.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.