2012-01-02

Om att protestera


Under 2011 var det många som tog till gatorna.

Först ut var den så kallade Tea Party-rörelsen. Grundanslaget – mindre stat, mindre politik och lägre skatter – är sympatiskt. Men det kraftiga inslaget av kristen höger och annan amerikansk tokhöger gör att i vart fall jag inte vill komma i närheten. Hur svårt hade det varit att hålla sig till grundbudskapet, istället för att blanda in en massa metafysik och nymoralism?

Sedan kom Occupy-rörelsen. Även den känner jag en hel del gemensamt med. Det är klart att folk är förbannade. Men även den gick över styr – i enkelspårig, tröttsamt förutsägbar anti-kapitalism som inte kan peka på något trovärdigt alternativ. Det är möjligen en sak att kräva vissa regleringar. Men när sådana regleringar skall skötas av de politiker som skapat den soppa vi just nu befinner oss i, då är det dags att dra öronen åt sig.

Här skall jag försöka lista vad jag skulle vilja se protester kring...

  • EU:s demokratiska underskott – där makt överförs från människor till politiker, från medlemsstater till Bryssel och från demokratiskt valda organ till icke-valda byråkrater.
  • Den europeiska valutaunionen, vars one size fits all-approach inte passar någon och vars själva grundkonstruktion ständigt kommer att skapa nya kriser.
  • Korporativismen, som ger allehanda särintressen politisk makt på den öppna demokratiska processens bekostnad.
  • Hemlighetsmakeri, där maktutövningen sker bakom stängda dörrar och där makthavarna håller sig med dubbel bokföring mot medborgarna.
  • War on terror – som blivit till något slags permanent undantagstillstånd som hotar demokratin, integriteten, de medborgerliga fri- och rättigheterna och rättsstaten.
  • War on drugs – som gör missbrukarnas liv till ett helvete och som i slutändan bara göder brottssyndikaten.
  • Politisk klåfingrighet – som leder till centralstyrning, likriktning, ekonomiska haverier, förmynderi, mygel och översittarfasoner. Reclaim your life, typ.
  • Den anonyma rövarekonomin – som går på tvärs mot allt vad fri ekonomi, fri konkurrens och sunda marknadsmekanismer heter.

Just ekonomin förtjänar ett par extra ord. I grunden finns två alternativ: En fri marknadsekonomi eller en centralstyrd kommandoekonomi. Just nu känns det som om vi sitter fast med de sämsta sidorna av båda systemen. Anonyma, otydliga ägarstrukturer låter företagsledningar (som ju faktiskt bara är anställda) roffa åt sig uppseendeväckande förmåner oavsett om de förtjänar dessa eller ej. Kvartalsekonomi sätts före så väl ekonomiska fundamenta som långsiktig utveckling och stabilitet i en hel del storföretag. Politisk klåfingrighet har givit oss marknader som är mer beroende av att leva i symbios med lagstiftarna än med kunderna. Konkurrensen sätts ur spel av en upphovsrätt som skenar, en patenträtt som hindrar utveckling och tillväxt, särlagstiftning som låter vissa företag och branscher komma undan med mental stagnation och av den byråkrati som riktar fokus helt fel i många stora företag. Monopol och de-facto-monopol breder ut sig. Små och nya aktörer misshandlas – i ett läge när det är just de som borde välkomnas som vårt framtidshopp.

Den fria ekonomin måste återupprättas. Och det är något som politiker, byråkrater, särintressen och storföretag verkligen inte är intresserade av.

Någonstans tror jag att det finns många som håller med mig.

I värsta fall får jag väl gå ut med en egen skylt och ställa mig...

18 kommentarer:

  1. Jag skulle gärna vilja se mer av folkligt stöd för Protect our winters och fler massprotester mot den anonyma rövarekonomin.

    SvaraRadera
  2. Jag tror du missat vad som pågår i Japan. Folk misstror japanska statens kärnkraftsinformation.

    Bilderna i början det reportaget (japanska!) (Googletrans: "Tracking lågdosexponering undergrävt internationella standarder") visar lite japansk verklighet med avspärningar runt hotspots och matanalyser. Samt lite om cancerutvecklingen i Sverige efter Tjernobyl.

    Här är en länk om ett NHK-reportage med översättningar av "gobitar", (från en japan i Tokyo): ICRP underestimated the low dose symptom risk by 85%

    Sedan ska man komma ihåg att detta är den japanska statliga TV:n, och den skrapar bara på ytan. Det finns många andra aspekter som belastningen på sjukvården och det faktum att många blivit hemlösa pga Fukushima.

    SvaraRadera
  3. Leif,
    POW bygger på klimatalarmistisk propaganda direkt från sanningsministeriet, även kallat IPCC, och förtjänar en plats på historiens avskrädeshög. Eftersom man är bergsäkra på att allt Gore säger är sant så vet man att de har fel. Typ.

    SvaraRadera
  4. Hör av dig, Henrik. Står gärna brevid med skylten.

    SvaraRadera
  5. Nu tolkar du Occupy-rörelsen lika ensidigt igen, som fan tolkar bibeln.

    Allt som FOX fan-boys tycker och tänker är inte sant. Ta dem för vad de är, bra rövarhistorier.

    De flesta inom Occupy-rörelsen är inte emot kapitalism utan den främsta avvarten inom den, den bottenlösa girigheten.

    Bottenlös girighet har inget stopp, i sig själv. Det är som en missbrukare, ex-vis en knarkare, som inte vet när han/hon skall säga stopp.

    SvaraRadera
  6. @vänsterwiki

    Jag förstår att du inte åker skidor och blir extra glad så fort det vindar på i överkant mycket.

    SvaraRadera
  7. Dennis,

    jag förstår din frustration. Och uppriktigt sagt tror jag att många i Occupy-rörelsen inte vill krossa kapitalismen på riktigt, i ett skarpt läge.

    Det ändrar dock inte det faktum att "Krossa Kapitalismen" - i olika varianter - är de vanligaste skyltar man ser på bilder från dessa arrangemang.

    Det blir lite som när jag var i Köpenhamn under den första stora demonstrationen mot kriget i Irak. Jag hade kanske kunnat promenera med. Men bara kanske. Det som fick mig att sitta och dricka öl istället var: Em sovjetisk fana, en kommunist-albansk fana och en kubansk fana i främsta ledet. Och ett antal banderoller om att krossa kapitalismen.

    Vänsterfolk är fenomenalt "duktiga" på att alienera tänkbara fellow travellers.

    Dessutom måste man tänka efter innan man öppnar munnen eller skriver ett plakat. För vad är alternativet till kapitalismen? Exakt vad?

    Jo, en politiserad kommandoekonomi - vilket är exakt vad som orsakade brödköer, misshushållning, vanmakt, miljöförstöring och lidande i det forna Östeuropa. Jag är tillräckligt gammal för att ha varit där och sett skiten. Aldrig mer. Aldrig, under några som helst omständigheter.

    Och att ropa på "reglering" av marknadsekonomin... Visst. Om jag fick göra det. Men de som i dagens läge i så fall får reglera marknadsekonomin är samma människor som gav oss bolånekrisen i USA, jordbruksstödet i EU och euron. Inkompetenta galningar med storhetsvansinne. Tack, men nej tack.

    Nu är det inte så konstigt att vänstern bara kan skrika "krossa" – men aldrig har något alternativ att komma med. Eftersom de inte har något.

    Om vänstern vore lite modig skulle den omfamna ett helt nytt projekt: Att återupprätta den fria marknaden och den småskaliga kapitalismen. Att försvara den fria marknaden mot korporativism, kvartalsekonomi, byråkrati, politisering, megalomaniska politiska projekt och principlöshet. Men, det kommer nog aldrig att ske.

    Om Occupy-rörelsen använde huvudet, tänkte till och sträckte sig lite bortom enkel plakatpolitik – då skulle den kunna bli en oerhört stark kraft.

    Men så länge den hänger sig åt tom vänsterretorik kommer den aldrig att bli den massrörelse som den själv hoppas bli.

    SvaraRadera
  8. Problemen är: Vad skriver man på skylten och hur håller man de med konstiga budskap på sina skyltar borta från demonstrationen?

    SvaraRadera
  9. Bottenlös girighet har inget stopp
    --------------------------
    Problemet är att bottenlös girighet har varit iden om vad som måste vara motorn i global ekonomi dom senaste 30 åren och det kommer att ta ett tag att tvätta bort för dom politiker och näringslivsföreträdare som framgångsrikt lurat folk att tro på detta.

    SvaraRadera
  10. För tydlighets skull skall jag kanske tillägga att även jag ruttnar ur när jag ser hur myndigheterna behandlar fredliga Occupy-demonstranter.

    SvaraRadera
  11. Vaddå "den fria ekonomin måste återupprättas"? Har den egentligen någonsin varit friare än nu? Det har väl alltid varit kungar, kejsare och andra despoter som styrt och ställt i det hela?

    Eller menar du att det var friare på typ 90-talet eller liknande nära-i-tid?

    SvaraRadera
  12. Tror du missade det viktigaste, War on Internet...

    /A

    SvaraRadera
  13. Henrik, skall man vara riktigt noggrann så rör det sig i demonstrationer lika ofta om högertokar som vänstertokar som dyker upp. Ofta med en mycket förvanskad syn på vad som räknas som "vänster" och "höger".

    I Sverige är det exempelvis ofta vänstern som i dag förespråkar större liberalism där högern har börjat svinga batongerna som om de alla vore folkpartister.

    Det är samma som Occupy-rörelsen. En stor arg massa som alla säkerligen har sina egna personliga skäl till att vara med. För många av dem har "kapitalismen" kommit att förknippas med de massiva centraliserade strukturer som i USA's finanser styr mer eller mindre hela ekonomin på nekostnad av "vanligt" folk.

    Häri ligger paradoxen - i mina ögon ser USA's bankväsende idag mer eller mindre ut som ett gammaldags sovjetiskt oligopol vars spekulationer på marknaden påminner otäckt mycket om hur gamla Sovjet försökte kontrollera sin planekonomi. Med samma verktyg i botten dessutom.

    Idag tror jag att man om man talar om "Västerländsk fri marknad" jag gärna lånar ett uttryck från Gandhi och hävdar att det nog vore en god idé.

    Merparten av de pengar som omsätts på dagens marknad styrs av antingen fåtal massiva aktörer med tioårsplaner för tillväxten alternativt av patenttroll som envist klamrar sig fast vid sina marknadsandelar genom att använda advokater i stället för anpassade produkter.

    SvaraRadera
  14. Scary Devil Monastery: patenttroll är dock någon som enbart stämmer och aldrig utvecklar en produkt. Inte någon som stämmer för att bli av med konkurrens.

    Stämma för att bli av med konkurrens ligger med i huvudasyftet med hela patentsystemet om man ska vara krass. Däremot knappast sagt att det är ett bra system.

    SvaraRadera
  15. En fri och oreglerad marknad var exakt det vi hade fram till dess att de ekonomiska orättvisorna började utjämnas i början av 1900-talet. De som arbetade lyckades då för första gången ta sig själva över svältgränsen och kräva sin rätt till ett drägligt liv.

    En fri marknad som inte ställs under demokratisk kontroll leder obönhörligen till att de redan starka och rika samlar på sig allt ackumulerat värde (kapital) på bekostnad av de svagare. EU är ett strålande exempel på det som Hax säger sig vilja lösa med en ÄNNU friare marknad! Det är den fria marknaden som har gett oss EU, for crying out loud!

    Vi behöver återinföra den blandekonomi av samma sort som gav oss västeuropas välfärdsamhälle, det som gällde efter 2:a världskriget fram till avregleringarna under 70- och 80-talen - samma upplägg som givit mig, Hax och alla andra svenskar (även libertarianer) möjlighet att få både grundskola, gymnasieskola, hösgskola och sjukvård utan att behöva ha stenrika föräldrar!

    Vi behöver en demokratisk ekonomi vars syfte är att fördela kapital från de som har mer än de behöver till de som har mindre än vad de behöver - det har inget med kommunism att göra, det kallas medmänsklighet!

    Varde skatter!

    SvaraRadera
  16. Harfagre, är du full? EU är väl ex-Sovjet borträknat så långt från en fri ekonomi som man kan komma.

    SvaraRadera
  17. Jag tycker du missade ett par självskrivna protester:

    War on Copyright

    War on Patents

    SvaraRadera
  18. http://mises.org/daily/5773/In-Praise-of-the-Capitalist-1-Percent

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.