2011-12-31

2012: Nytt år. Nytt spel. Nya insatser.

Gott Nytt År, till er alla!

2012 kommer att bli ett intensivt år.

Om vi börjar med pirat- och informationsfrågorna, kan man konstatera att det nu är exakt halvtid för Europaparlamentets sjunde legislatur. Nu gäller det att öka, för att göra bästa möjliga bruk av den tid som är kvar till nästa EU-val, 2014.

Det saknas inte saker att ta tag i. Mängden ärenden med piratkopplingar ökar hela tiden. Och nu, efter nyår, blir det skarpt läge vad gäller ett av de mest laddade: ACTA-avtalet. Det är betydelsefullt – både i sak och symboliskt – för internets frihet och informationssamhällets framtid.

Utskottsbehandlingen av ACTA börjar på allvar så fort Europaparlamentet öppnar igen efter jul. Gissningsvis sker den avgörande voteringen i plenum i mars eller april. (Det kan bli tidigare eller senare, det vet man aldrig.) Till dess måste vi ha fått över de vacklande liberalerna och socialisterna på vår sida. Och vi måste ha en aktiv diskussion med kristdemokraterna och de konservativa, där de tvingas ut på banan.

Striden om ACTA går att vinna. Men bara om det skapas ett starkt yttre tryck. Om folk på utsidan hjälper till. Om media uppmärksammar frågan. Då kan vi vinna. Men bara då.

I EU-debatten i övrigt kommer euro-krisen att fortsätta dominera agendan. EU:s ledare vet fortfarande inte riktigt vad de skall göra åt saken. Och hur skulle de kunna veta? Grundproblemet är ju det valutasamarbete som de inte har någon avsikt att ifrågasätta. (Även om jag misstänker att just den saken ändå börjar diskuteras – men bara i slutna rum.)

Euro-krisen tycks nu ha gått in i något slags "normaltillstånd". En permanent kris som våra ledare hoppas skall lösas genom många små myrsteg åt rätt håll. Eller ett strutsbeteende, om man så vill.

Samtidigt är demokratifrågorna i EU minst lika intressanta. Att man använder euro-krisen för att föra över makt från folk till politiker, från medlemsstater till EU och från demokratiska organ till icke-valda byråkrater – det är uppenbart.

2012 måste bli ett år då motkrafterna organiserar sig. Demokratin i EU måste återupprättas. Liksom de grundläggande medborgerliga fri- och rättigheterna.

Som sagt – detta kommer att bli ett intensivt år. Även utan den så hypade Apokalypsen.

4 kommentarer:

  1. Då var NDAA påskriven: http://www.nytimes.com/2012/01/01/us/politics/obama-signs-military-spending-bill.html

    SvaraRadera
  2. Eurokrisen är väl i princip över? ECB har ju börjat ösa pengar över bankerna så att de ska kunna låna ut till staterna och dessutom fylla på sina kassor vis mellanskillnaden.

    Risken för att bankerna ska gå omkull minskar för varje dag ECB ger dessa enorma räntesubventioner till bankerna. Oavsett vad politikerna kommer fram till så kommer vi snart vara i en situation när Grekland m.fl. kan falla utan att det gör nåt.

    SvaraRadera
  3. @Henrik

    "En permanent kris som våra ledare hoppas skall lösas genom många små myrsteg åt rätt håll. Eller ett strutsbeteende, om man så vill."

    Min uppfattning hittills har varit att eurokrisen skall lösas med sjumilasteg vidare in i samma beteende som orsakat krisen i hoppet om att förr eller senare man kommer ut på andra sidan, givet ett mirakel eller två?

    Eller om man ser det cyniskt - att få euron att hålla ihop tills samtliga nuvarande beslutsfattare lämnat över sitt mandat till nästa syndabock.

    @Johan Tjäder

    Jag hoppas du är ironisk.

    Problemet med de pengarna som ECB öser över bankerna är att de tas från två håll - utlåning utan täckning (ECB skapar alltså egentligen pengar ohämmat) - och genom influx från andra lån. Från Tyskland om det går, men enligt tyskarna helst inte. risken finns att det blir Kina eller Brasilien som får stå som lånegivare.

    Vi talar egentligen om att euron i princip just nu upprätthålls genom att ECB börjat ta ekvivalenten av enorma mängder SMS-lån för att betala räntan av de tidigare lånen. Dessutom gör den det i många fall genom att ta en hundring från ena fickan, skriva dit en nolla och lägga ned den nya tusenlappen i andra fickan.

    Nu tar det väsentligt mycket längre tid för en pan-europeisk centralbank att få besök av inkasso än vad det gör för den mer normale besökaren hos "Lyxfällan" men det är givet att det inte fungerar väl att trolla fram pengar av dessa magnituder i särskilt lång tid alls. I slutändan måste någon betala.

    Risken för en krasch liknande den USA fick under 2009 har vi därmed lagt en fast grund för.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.