2012-03-27

ACTA - Nu är det match!


I Europaparlamentet har utskottet för internationell handel, INTA, nu fastställt planen för hur Acta-avtalet skall hanteras.

Europaparlamentet kommer inte att sända Acta till EU-domstolen. (EU-kommissionen har redan meddelat att den däremot tänker göra det.)

Acta kommer att behandlas och röstas i Europaparlamentets utskott i april och maj. (INTA är huvudansvarigt, men ett antal andra utskott kommer också att yttra sig.)

Sedan blir det slutlig votering i plenum, förmodligen i juni eller juli.

Nu är det alltså skarpt läge!

Oavsett vad EU-domstolen så småningom har att säga om Acta:s laglighet (som svar på EU-kommissionens fråga) – så kommer Europaparlamentet alltså att säga sitt ja eller nej så snart som möjligt.

Det kan förvisso bli lite märkligt om parlamentet skulle säga ja och domstolen sedan säger nej. Det skulle liksom tyda på att parlamentet fattar lagligt undermåliga beslut. (Vilket i och för sig är ett bra läge för oss som vill ha ett nej. Nu är det "riskfritt" för ledamöterna att rösta nej. Att rösta ja kan däremot få dem att se rätt dumma ut.)

Vi skall dock inte utesluta att vi just har sett en gigantisk bluff: Att EU-kommissionen nu ändrar sig och inte sänder Acta till EU-domstolen. I förhoppning om att kunna få parlamentet att säga ja, med rå kraft och maktspråk. Sådant har skett förut. Man skall aldrig lita på vad EPP och sossarna gör. De kan mycket väl ha kokat ihop något med kommissionen...

Hur som helst – nu är det alltså match. Ut och kampanja mot ACTA. Maila och ring Europaparlamentets ledamöter. Skriv insändare, debattartiklar och bloggposter. Ut och demonstrera. Nu skall vi sänka Acta en gång för alla!

8 kommentarer:

 1. Ska vi göra en demonstration denna Fredag samt lördagen efter?
  Vi måste vara högljudda och demonstrera mer elr mindre oväntat, hur ofta demonstrerar man 2 dagar i rad?

  SvaraRadera
 2. MER OCH MER HELA JÄVLA TIDEN..
  hur klarar vi av detta, hur orkar man?

  SvaraRadera
 3. Det är iofs mer av allt dåligt men
  piraterna fick ytterligare platser och ungdomsgenerationen tar över politiken så visst, allt är inte negativt!

  SvaraRadera
 4. Jag kan inte - mitt i all förtvivlan - låta bli att fundera "vad vinner de på att rösta igenom detta"? Om jag visste vad de vann skulle jag kunna "angripa det". För det verkar fortfarande inte vara säsong för förnuftsargument.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det här är en förtroendefråga för parlamentet. Säger man ja till det hör då har man också visat att kommissionen och rådet gör lite som man vill med parlamentet. Det kan anta resolutioner bäst man vill, men inflytande ska det fan inte ha.

  Talmannen var i ekots lördagsintervju (rekommenderas f.ö.) och sa att parlamentet är den enda legitima lagstiftaren eftersom man är direktvald. Jo visst, men visa det då.

  SvaraRadera
 6. Jävlar vad jag håller på er alla som gör någonting, bloggar, insändare, tar kontakt med NÅGON, vem som helst, och informerar dom om det här! Ni som skall ut på gatorna: våga föra ett jävla liv, ta med vattenballonger eller liknande "harmlöst" och kasta på motståndarna, ta med visselpipor, för ett jävla liv!!! Yawwrr maties!!

  SvaraRadera
 7. https://www.facebook.com/events/234072276679485/

  ^ demonstration mot ACTA, stockholm, 7e april.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.