2012-03-27

Kl 15: ACTA-Showdown i EP

Desperation och förvirring i EP

Klockan 15 i dag är det dags att bänka sig med popcorn framför datorn. Då fortsätter utskottet för internationell handel – INTA – sitt arbete med att försöka fastställa hur man skall hantera Acta-avtalet. Det finns goda förutsättningar för klassiskt underhållningsvåld.

Websändningen hittar du här»

Detta har hänt: Förmiddagens möte slutade i något slags verbalt drängslagsmål, där man röstade om huruvida man skall rösta om något konkret i eftermiddag. Det bestämde man sig, efter en del tumult, för att göra.

Vad det handlar om: Ingen vet riktigt vad som kommer att hända. Inga skriftliga beslutsunderlag är framlagda. Men det finns ett antal alternativ...

i) Man kommer att rösta om huruvida även Europaparlamentet skall sända Acta till EU-domstolen.

ii) Om så sker, då måste man bestämma sig för om parlamentet skall ta fram en interimistisk (tills vidare gällande) rapport om Acta eller ej.

iii) Om man inte sänder Acta till domstol, då skall man bestämma om man skall köra på enligt den ursprungliga tidsplanen eller ej. (Rapport i INTA i april, utskottsbeslut i maj och skarp votering i plenum i juni eller juli.)

Man kan även besluta att skjuta upp beslutet till nästa möte. Då gäller tills vidare tidsplanen i punkt iii. Men det kan i så fall bli väldigt svårt att hinna följa den.

Just nu pågår en febril aktivitet bakom kulisserna. I stort sett vad som helst kan hända.

Men gissningsvis kommer mötet kl 15 att börja med att man fortsätter bråka om vad man egentligen kom fram till innan lunch. Under underhållande och ovärdiga former.

Uppdatering: Hoppsan. Det där gick undan. Mycket oväntat med tanke på morgonens totala kaos.

Det blev nej till EU-domstolen och fortsättning enligt alternativ nr iii.

Nu kommer man alltså att följa den ursprungliga planen – utskottsbehandling snarast och Europaparlamentets huvudvotering förmodligen innan sommarlovet.

Ja eller nej till Acta – nu är det skarp läge!

6 kommentarer:

  1. 15:05 nu, och fortfarande ingen webb-sändning.

    Brukar de ha problem med att hålla tider till råga på allt?

    SvaraRadera
  2. Oj, det gick undan.

    Utan debatt. Och utan finter.

    Besvikelse. ;-)

    SvaraRadera
  3. Så, eh, betyder det att de lyssnat på alla protester? Eller kommer de bara att klubba igenom det?

    SvaraRadera
  4. Nu blir det kampanj - och omröstning.

    SvaraRadera
  5. Nu har det gått en timme, VAD HÄNDER?

    SvaraRadera
  6. Allt klubbades blixtsnabbt, utan debatt första minuten. Se http://henrikalexandersson.blogspot.com/2012/03/acta-nu-ar-det-match.html

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.