2012-03-08

Lika lön för lika arbete? Ehh... nej.

Då är det internationella kvinnodagen igen.

En av Europaparlamentets entréer är tapetserad med budskapet Lika lön för lika arbete, på några olika språk.

OK, jag förstår vad de menar. Och jag kan tycka att företag som betalar män mer än kvinnor, för ett likvärdigt jobb, är dinosaurier.

Men nu råkar jag vara petig. Det finns inget som säger att man måste ha lika lön för lika arbete. Till exempel en busschaufför i Skövde kan mycket väl ha en annan lön än en i Stockholm. Oavsett kön. Och även om de gör i stort sett samma sak.

Lön fastställs som det mesta annat av utbud och efterfrågan.

8 kommentarer:

  1. @Hax
    Nu har du väl missat något? Lika lön för samma arbete på samma arbetsplats?

    Det går väl inte luta sig mot att t.ex kineserna - vart de än befinner sig och gör - tjänar dåligt i jämförelse mot lönenivåerna för samma arbete i Europa?

    SvaraRadera
  2. araneo: Debatten i samhället förs utifrån ett macroperspektiv iallafall när det gäller den statistik som anförs för att få till ändringar.

    Om världsuppfattningen ligger på ett macro-prespektiv så kan lösningarna enbart bli helt galna...

    SvaraRadera
  3. Det finns en massa variabler på en arbetsplats som gör att folk även får olika lön för i princip samma arbete på samma arbetsplats.

    (Hos oss däremot är vi petiga med att alla på kontoret skall tjäna lika mycket. Helt frivilligt. Helt oaktat kön.)

    SvaraRadera
  4. @Hax
    (Hos oss däremot är vi petiga med att alla på kontoret skall tjäna lika mycket. Helt frivilligt. Helt oaktat kön.)

    Självklart vill Amelia ha lika mycket i lön som Christian, fattas bara annat.
    Ungefär som de två berömda svenska kvinnliga piraterna på 1700-talet.
    Johanna Hård och Ingela Gathenhielm.

    SvaraRadera
  5. @araneo; det är väl inte PP som bestämmer Amelias eller Christians lön? Det är väl bestämt av någon instans inom EU?

    SvaraRadera
  6. Lön för arbetaryrken bestäms av hur mycket Chefen vill stoppa pengar i egen ficka av vinsten istället för att investera dem i företaget och arbetarnas löner för att skapa mer lojala medarbetare. Oftast tänker chefer att de vill ha så mycket som möjligt och satsar på att skrämma arbetstagarna till tystnad, ju sämre och mer outbildade arbetstagarna är, så länge de bara kan utföra arbetet så skiter chefen i att höja deras löner. Varför, jo för att människan är egoistisk, och en tjocksmock som Hax vill driva på denna egoism, eftersom han aldrig i hela sitt liv haft ett arbetsklass yrke och har ingen aning om hur hårt och slitsamt det är. Hax är en skurk.

    SvaraRadera
  7. 2% äger hälften av alla tillgångar på jorden. Det har dem förskaffat sig via maffia metoder. Det är dessa 2% som gynnas av Hax idiotiska politiska tankegångar. Hax är en komplett idiot och han förtjänar att bli bespottad för sin fascism som han sprider, medvetet eller omedvetet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.