2012-03-24

#ORGcon 2012

Jag tillbringar lördagen på Open Rights Groups konferens i London. Cory Doctrow ( craphound.com | boingboing.net ) har just öppnat dagen med att tala om "The Coming War on General Purpose Computing: The copyright wars were only the first level".

Frågeställningarna han tar upp är oerhört intressanta.

Doctrow pekade dels på hur allt fler datorer blir specialicerade maskiner som användarna inte kan påverka. Vilket kan bli problematiskt när de integreras allt mer med ens hem, jobb, bil och till och med kropp. En fråga är vilken makt man då kommer att ha över en stor del av sitt eget liv.

Han talade även om hur nya funktioner och applikationer kommer att innebära att fler aktörer vill kontrollera hårdvara, program och dokument. Ett lite dumkul exempel: Hur kommer mullorna i Iran att reagera när folk börjar 3D-printa egna sexleksaker? Exemplen är så oerhört många fler och handlar inte minst om sådant som staten kan anse rör dess säkerhet, dess intressen och den allmänna ordningen.

Därför är det så viktigt att vinna striden mot den upphovsrättsmaffia som just nu vill begränsa internets öppenhet, frihet och mångfald. Detta är striden som kommer att definiera alla de strider som kommer.

Doctrows anförande kommer så småningom upp på nätet och jag kommer att lägga upp det då.

2 kommentarer:

  1. Det är nog samma tal som han höll i Tyskland och det finns här: http://www.youtube.com/watch?v=yYqkU1y0AYc

    SvaraRadera
  2. Den stora trenden just nu är nog nedlåsningen av de apparater folk använder som klassiska "persondatorer". Nedlåstningen sker inte främst genom nedlåsning av just persondatorerna (även om det också sker, secure boot, metro appstore för w8) utan genom att aktiviteterna folk tidigare använde sin laptop till flyttas till enheter som växt upp från specifika enheter som telefoner. Det gäller även spelkonsoler som nu ska vara mediahubbar med appar och hela köret. De vill vara persondatorer för soffan men får inga av dess friheter i transformationen. Stora integrerade websystem är samma sak. Du bestämmer ju inte det minsta över vad som körs och inte körs på facebook eller google apps.

    "Problemet" är ju att många av dessa nedlåsta enheter och system är ju ganska trevliga att ha att göra med just nu. De riktiga negativa effekterna kommer ju inte förrän vi står försvarslösa mot platformsägares och regeringars nycker och infall. Amatörskapande ligger ju också pyr till på samma trend.

    /Markus

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.