2012-04-26

Snart dags för Cirkus Assange igen?


Det börjar nästan bli en nyhet att det inte finns några nyheter i fallet med Julian Assanges utlämning till Sverige. Brittiska Supreme Court har tagit ovanligt lång tid på sig för att komma till skott. Ett besked borde komma vilket ögonblick som helst.

Nu är fallet knivigt, på ett principiellt plan. Här granskas den kritiserade och ofta missbrukade europeiska arresteringsordern, EAW. Skall den kunna användas i fall där den person det gäller varken är åtalad eller delgiven misstanke om brott? Och i så fall vid vilken grad av misstänkt brottsliga handlingar?

Det dåliga i historien är att de krafter som kan tänkas vilja fulspela nu har haft gott om tid att slipa knivarna. (Även om det vore svårt otaktiskt, rent PR-mässigt, för USA att kasta in Assange på alla världens tidningarnas förstasidor igen.)

För oss svenskar gäller det att se till att den eventuella rättegången och all formalia går rätt till. Om det skulle gå till åtal, då är det förvisso domstolen som dömer. Men här gäller det att punktmarkera, så att inkompetens och förutfattade meningar inte får fritt spelrum.

Den första sak som kommer att ske, om Assange sänds till Sverige, är förmodligen att han placeras i häkte. Detta sätter ljuset på en del av vårt rättssystem som vårt land fått hård kritik för: De långa häktningstiderna. Och det vore rätt bra om vi fick en diskussion om just det.

Vid en eventuell rättegång kommer det även att uppmärksammas internationellt att vi har politiker som dömer i våra lägre domstolar. För många i andra länder är detta ett närmast hårresande brott mot principen om maktdelning. Vilket jag bara kan hålla med om.

Man kan tycka vad man vill om Julian Assange, hans person, hans attityd och hans sängkammarmanér. Men det ändrar ändå inte det faktum att han och Wikileaks har gjort enastående insatser vad gäller att ge medborgarna information om de krig som förs i deras namn, avslöja politiskt dubbelspel och exponera våra ledares mörka sidor. Det saknar visserligen betydelse i det aktuella rättsfallet. Men det går inte att bortse ifrån i ett större perspektiv.

10 kommentarer:

  1. Storsmörsmugglaren26 april, 2012 17:06

    Det sista stycket har väldigt många tyvärr svårt att ta till sig tydligen.
    En del debattörer på bla svd kommer ofta med blanda bort korten-retoriken att Assange inte gör något för Bradley Manning.

    1. Vad ska Assange göra förutom att publicera materialet som Manning riskerade liv och lem för?

    2. De som kommer med denna retorik gör oftast själv inget för Manning heller, förutom att träta om det i kommentarstrådar tillhörande artiklar om Assange.

    SvaraRadera
  2. Sven-Erik Alhelm är dock ingen man kan ta på allvar längre eftersom han själv vittnat i målet, och därmed har ett intresse att försvara sina egna utsagor.

    SvaraRadera
  3. Jo, mycket talar för att detta kommer att bli ett spektakel - som alla kommer att ha mycket starka åsikter om...

    SvaraRadera
  4. Spektakel blir det nog ja. Men det kan ju bli antiklimax.

    Förutsättningarna för en fällande dom har ju minskat bara på det faktum att det gått två år snart. Förvånar inte om åklagaren lägger ner åtalet efter avslutad förundersökning. Beror på vad han säger förstås i förhören.

    SvaraRadera
  5. Det riktigt tröttsamma är att utlämningen bara gäller förhör (om inte det ändrats). Man skall alltså förhöra Assange. Leder det till rättegång så kommer den att ligga så långt fram i tiden att Assange kommer att släppas....Och lagom till rättegångsstarten börjar cirkusen igen.
    Eller har jag missat nåt?

    SvaraRadera
  6. @chrille

    Nej, du har nog gjort en bra summering.

    Det riktigt problematiska är egentligen det som Henrik tar upp men många missar. Nämligen att Assange inte är misstänkt eller åtalad för något.

    Det är här man sneglar bestört på utlämningsavtalet i storbrittannien och konstaterar att de alltså har en lag som tillåter att man utlämnar sina egna medborgare och andra länders medborgare till tredje makt utan att det behöver uppvisas någon som helst giltig anledning ens tillräcklig för att försätta personen i fråga i häktligt förvar.

    Det borde säga sig självt att man om man inte ens kan begära en person häktad ej heller borde ens nämna ordet "utlämning". Den frågan verkar dock ha fallit helt bort ur debatten.

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. Assange er virkelig inspirerende og jeg kunne godt tænke mig, at møde ham i virkeligheden.

    SvaraRadera
  10. @SDM

    Assange är misstänkt på sannolika skäl för våldtäkt m.m. enligt beslut av Svea hovrätt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.