2012-05-08

ACTA - Något kan vara i görningen...

Sedan Europaparlamentets liberala partigrupp, ALDE, meddelade att de tänker rösta emot det kritiserade Acta-avtalet – så har frågan varit rätt död i media.

Men ännu har EU-kommissionen inte gett upp sina planer på att rädda Acta.

En sak som är värd att notera är att EU-kommissionen, vad jag kan begripa, fortfarande inte har sänt över Acta till EU-domstolen – vilket den lovat att göra. Europaparlamentet har dock inte tagit emot något besked om att så har skett, vilket reglerna föreskriver. Från kommissionen hörs inte ett pip i frågan.

Frågan är om löftet att sända Acta till EU-domstolen (för att kontrollera dess laglighet och förenlighet med fördragen) bara var en bluff. Och vad är då syftet med denna bluff?

En annan pusselbit är att rapportören i Europaparlamentets rättsliga utskott, JURI – den ökända franska EPP:aren Marielle Gallo – förhalar sitt utskotts utlåtande om Acta.

Det är uppenbart att hon försöker hindra Europaparlamentet från att ha sin slutliga Acta-omröstning innan sommaren. Då är frågan: Vad är syftet? Varför försöker hon vinna tid? Vad skulle kunna förändras?

Och detta är bara några av alla märkliga turer kring Acta i EU den senaste tiden.  Läs en mer ingående rapport hos Acta-bloggen: Förseningar och oenighet i utskotten.

Uppdatering: Pirate MEP Christian Engström frågade just EU-kommissionär Kroes om Acta och EU-domstolen (på ett möte med utskottet för inre marknadsfrågor, IMCO). Hon svarade att hon hört att Acta skall sändas till domstolen i dag, men att hon bara kan återge vad hon hört...

4 kommentarer:

  1. Kan syftet med förhalningen att pricka in omröstning precis före sommaren och semestrar så att ingen debatt hinner väckas och skulle den uppstå finns inget intresse då alla är på semester?

    Dvs den klassiska varianten riksdagen brukar köra med dagarna föra sommarledigheten?

    SvaraRadera
  2. Tja, vårens sista Strasbourg-session ligger ju första veckan i juli...

    SvaraRadera
  3. Och vad kan man kasta in för formell begäran för att blockera just den tidsluckan?

    SvaraRadera
  4. När är det fotbolls-EM? Kan lova att det blir omröstning då.

    /A

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.