2012-05-08

"One ring to rule them all and in darkness bind them" - om politik, byråkrati och makt


Sagan om Ringen är ju inte bara ett episkt filmäventyr. I böckerna som allt bygger på ställer professor John Ronald Reuel Tolkien stora och svåra frågor om bland annat makt som företeelse – där Ringen får tjäna som metafor.

Mycket av den underliggande betraktelsen kommer också fram på ett bra sätt i filmerna. Vi har sett hur alla som kommer Ringen riktigt nära grips av en girig besatthet efter dess makt. Principerna och äran faller när Ringen plötsligt, verkligen går att komma åt.

Detta är så mycket mer än en sedelärande saga. Här finns många lärdomar att dra som är högst relevanta i verkligheten, i dagens samhälle.

Den som får makt får ofta också berömmelse. Inte sällan ger makt pengar. Och alltid förmåner. Det är frestelser i sig.

Men den stora frestelsen med makt är makten själv.

Man måste som regel se det på nära håll för att riktigt förstå. Men då är det uppenbart. Man ser hur blicken förändras hos den som plötsligt inser vad makt verkligen är, vad den kan användas till – och att den är inom räckhåll. Det är ett tillstånd som har likheter med storhetsvansinne.

Makt gör saker med människor. Dåliga saker. Och dess frestelse är oerhört stark.

"One ring to rule them all and in darkness bind them."

Det är makten i sig som håller den härskande klassen samman. Det är oväsentligt om det handlar om borgare eller socialister. Det viktiga för dem är att vara med i Klubben, i det lilla sällskap som verkligen styr och bestämmer.

Det är därför många stora visioner går åt helvete. Målen må vara aldrig så vackra och välmenande. Men när man får kontroll över statens våldsmonopol, möjlighet att utöva tvång och tillgång till medborgarnas pengar – då blir frestelsen nästan alltid övermäktig.

Generation efter generation av unga människor skolas i de politiska ungdomsförbunden in i ett system där konformism är norm, grupptänk belönas och ja-sägare befordras.

Detta gäller inte bara i politiken, utan även i byråkratin. Det gäller i Skövde så väl som i Bryssel.

Det är därför det behövs dissidenter, bråkstakar och uppkäftiga människor som ifrågasätter; Det är därför det behövs kritiskt granskande media; Det är därför det behövs opposition; Det är därför det behövs satir och kultur; Det är därför det behövs fria informationsflöden och yttrandefrihet; Det är därför det behövs frihet och rätt till privatliv; Det är därför vi måste ha en rättsstat; Det är därför vi behöver vårda demokratins djupare värden; Det är därför vi alltid måste försvara de medborgerliga fri- och rättigheterna; Det är därför vi behöver öppenhet, humanism och mångfald.

Och det är därför makten kännetecknas av bunkermentalitet.

"Alla vinner på om debatten lägger sig", typ.

Ett par favoritlänkar i repris:
Václav Havel om den politiska maktens frestelser
Václav Havel: De maktlösas makt

9 kommentarer:

 1. Toppen. Det var huvudet på spiken!

  Också en anledning till att många goda och förståndiga människor försöker undvika att engagera sig i politik.

  SvaraRadera
 2. Varför fick just det citatet mig att tänka på fredsvalutan?

  SvaraRadera
 3. Ensamvargen Reinfeldt09 maj, 2012 00:20

  Nu går vi vidare med förnyelsen av de Nya Moderaterna. Ett parti måste alltid vara i rörelse. Efter att sänkt fastighetsskatten går vi nu vidare i vårt förnyelsearbete och förnyar även själva förnyelsearbetet. Som ett led i detta förnyelsearbete går vi nu vidare och och höjer fastighetskatten.

  Vidare kommer vi nu att gå vidare med förnyelsearbetet och därför kommer alla anställda inom moderaterna att få nya visitkort med den nya titeln Förnyelsearbetare. Vi är det nya arbetarpartiet vilket vi vill tydliggöra med detta nya beslut.

  Vi kommer även att genomföra detta i hela den offentliga sektorn som ett led i vårt förnyelsearbete. Vi går nu även vidare och uppdrar åt AMS och SCB att förnya nomenklaturer och statistik med den nya yrkeskategorin Förnyelsearbetare.

  SvaraRadera
 4. Jodå, redan de gamla grekerna..

  Pengar eller ära förmår inte goda människor att regera. De vill inte öppet kräva lön för det och därigenom bli legohjon, ej heller vill de i hemlighet skaffa sig vinning av sitt ämbete och därigenom bli tjuvar. De är inte heller ärelystna. De måste alltså tvingas till det genom hotelse om straff. Detta tycks vara anledningen varför det anses som en skam att villigt åtaga sig regeringen i stället för att tvingas till det. Det svåraste straff som kan drabba dem är att de annars kommer att själva regeras av sämre folk, om de inte vill ta regeringen i egen hand. Det är av fruktan för detta, som de goda åtaga sig regeringen.//Platon

  -steelneck

  SvaraRadera
 5. Ron Paul Has Won 11 States!
  http://www.youtube.com/watch?v=QEhFbDflWmw

  SvaraRadera
 6. MSNBC - Sometimes, Patience Pays Off « Ron Paul's delegate strategy is PAYING OFF!
  http://www.youtube.com/watch?v=jW2w6xj4_zQ

  SvaraRadera
 7. @steelneck

  Förunderligt hur väl Platon håller sig i dagens éra. Det bekräftar egentligen bara min tes att man måste anpassa samhället efter den mänskliga naturen i stället för - vilket tycks vara på ropet gång efter annan - att gagnlöst försöka göra tvärtemot...

  Själv fastnade jag för följande citat:

  "The curse of me and my nation is that we always think things can be bettered by immediate action of some sort, any sort rather than no sort."

  Som går underbart att tillämpa på dagens politik.

  SvaraRadera
 8. Ja, det är exakt det som är och kommer att förbli problemet med organisationer överhuvudtaget att de som hamnar i toppen blir korrumperade och de som lockas av den är redan korrumperade.

  Det är ett psykologiskt mänskligt fenomen som måste tas med i beräkningarna oavsett vilken form av politisk färg man har eller vilken organisation det handlar om.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.