2012-05-07

Internets frihet – här krävs ett helhetsgrepp...


En ny arbetsvecka i Europaparlamentet – och vi vadar i förslag, seminarier, rapporter, revideringar och annat som har med internets frihet att göra. Som regel handlar det om att inskränka nätets frihet...

Inte nog med att det är fler bollar än man riktigt hinner springa på. Jag har även en känsla av att det inte finns någon som har någon egentlig överblick om allt som är på gång.

Här skulle behövas ett helhetsgrepp. Något som slår fast vissa fundamentala saker vad gäller nätet.

Kanske inte så omfattande som en "Internet Bill of Rights" men kanske lite bredare än diskussionen om nätneutralitet.

Typ att man (åter) slår fast att människor inte får stängas av från nätet med mindre än föregående rättslig prövning; Att man slår fast att tillgång till internet är en förutsättning för att man skall kunna delta i det moderna samhällslivet, den demokratiska processen och utöva sina medborgerliga fri- och rättigheter; Att förhandscensur av internet inte får förekomma. Och så något om att tillgång till internet inte får diskriminera mot några lagliga tjänster eller applikationer.

Allt byggt på tydliga rättighets-, rättssäkerhets- och demokratiprinciper, så att de som försöker stoppa ett sådant förslag kan exponeras för vad de är.

Kanske skulle detta vara något för ett medborgarinitiativ i EU. Sådana är visserligen krångliga att ordna – och kan kastas i papperskorgen av kommissionen. Men det vore ändå en grej att göra det. Det skulle kunna ge medial uppmärksamhet – och det vore en konkret kampanjidé för alla nätaktivister, pirater och medborgarrättsaktivister.

Men framför allt – om man lyckas ta det hela vägen till ett skarpt förslag – så vore det ett sätt att fatta ett övergripande beslut för att få stopp på på den ostyriga floden av nätfientliga förslag i EU.

10 kommentarer:

 1. Jo men det är ett bra förslag.
  Frågan möjligtvis är hur man ska formulera och få gehör?
  Knåpa gärna på en förslag som kanske kan spridas via FB och Twitter till att börja med, sedan så fortsätter vi svara i bloggar men länk till namninsamlingen.
  PP är säkert med på tåget och där kan nog frågan spridas ytterligare.
  För medborgarinitiativet klubbades väl igenom 1/4 i år?
  Mvh Urban

  SvaraRadera
 2. Tillgång till internet är en viktig demokratisk rättighet.

  Men vi kommer att se mindre av det.

  Särskilt sveriges radio kommer inte att verka för mer internetfrihet när det själva fått ett riktigt stort blåöga av internet iform av ett massgräv på flashback.

  SvaraRadera
 3. http://computersweden.idg.se/2.2683/1.447225/eu-kommissionar-acta-pa-vag-att-begravas

  SvaraRadera
 4. Det här är ett större hot - CISPA >>> http://www.techdirt.com/articles/20120410/12180518442/cispa-is-really-bad-bill-heres-why.shtml

  SvaraRadera
 5. Det du tar upp berör frågan om VEM som ÄGER Internet. Jag följer inte vanliga media och är möjligtvis okunning men om jag antar rätt så har alla stater och andra instutioner som vill reglera Internet ett grundläggande intresse i att begrava frågan kring äganderätten, vilken borde vara den FÖRSTA frågan man besvarar innan man reglerar någonting överhuvudtaget. Och för att göra det än mer intressant så är det ju så att Internets “ägandet” i sig är mycket kontroversiellt och kanske omöjligt att besvara eftersom Internet som fenomen(nätverket/interakvitet) dvs. bortsett ifrån den tekniska appretauren som gör det möjligt, är en uppfinning man inte kan ta patent på eller säga sig äga eftersom det bygger på allas gemensamma aktiviteter.

  Jag kanske har fel, men är inte det mest avgörande motargumentet till all form av reglering av Internet att ingen har eller kanske kan på ett tillfresställande sätt säga sig äga Internet.

  SvaraRadera
 6. "få stopp på på den ostyriga floden av nätfientliga förslag i EU."

  Det är viktigt att koncentrera krafterna till de viktigaste fronterna; inte försvara alla tuvor. Nedan ett förslag.

  Skriv en första lista som definierar målen:

  1. Tillgång till internet! Ingen får avstängas.
  2. Kryptering åt alla!
  3. Rätt till anonymitet för alla!

  Jag hoppas dessa är högt oxo på din lista!

  Skriv en andra lista på medel som kan blockera/försvaga 1. och 2: Här behövs kanske teknisk expertis.

  Att stoppa medlen på den andra listan blir uppgiften för det dagliga arbetet i listans prioritetsordning.

  Kari Lantto

  SvaraRadera
 7. Att ta ett helhetsgrepp om friheten, blir inte det ett sätt att rama in den och därmed begränsa den?

  SvaraRadera
 8. På Aktuellt för några veckor sedan så sas det att frånvaron på Internet utgör ett mot demokratin.

  Detta kan tolkas på flera sätt.

  Staten anser människors frånvaron som ett hot, därför att då kan staten inte kontrollera deras aktiviteter (annat än genom mobiler och bankväsendet o.d.).

  Eller

  Människor som inte har Internet blir nedsänkta till icke-medborgare för de kommer inte få den information som behövs för att utöva sina demokratiska rättigheter och skyldigheter.

  Det ena utesluter naturligtvis inte det andra. Oavsett är det en otäck demokratisyn.

  SvaraRadera
 9. Människor som inte har Internet blir nedsänkta till icke-medborgare för de kommer inte få den information som behövs för att utöva sina demokratiska rättigheter och skyldigheter.
  -----

  Folk som inte har råd med en dator eller internetabonnemang är icke-människor som borde dö, det är väl så kapitalism fungerar?

  SvaraRadera
 10. Sen det marknadsliberala att göra vore ju att privatisera internet så får alla köpa tillgång till nätet av den som äger det.

  Och den som inte har råd får väl sälja sin lever eller nåt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.