2012-05-02

Euro-krisen rullar på...

Långsamt börjar jag komma in i nyhetsflödet igen...

Nu är det tydligen Spaniens tur att gå igenom euro-krisens stålbad. Spanjorerna har visserligen sig själva att skylla för en misskött ekonomi. Men den gemensamma valutan gör det inte direkt lättare för dem att komma till rätta med sina problem.

Well, det är ju så det går när politiker och byråkrater bestämmer priset på pengar (valutakurser och räntor, kollektivt för disparata ekonomier) istället för marknaden.

Och efter Spanien kommer Italien. Arbetslösheten närmar sig nu tio procent och bland unga är den över 35 procent. Det är en varningssignal, om något.

Nu får vi väl se vad det svenska medlemskapet i euro-pakten kommer att innebära i verkligheten...

12 kommentarer:

  1. Vad alla dessa ekonomiska kriser grundar sig i är att de privatägda bankerna i världen är de som har kontroll över skapandet av pengar, över 90% av alla pengar i cirkulation. Detta vore inte fullt så illa om pengarna de skapar ur tomma intet och sedan begär ränta på investerades i produktion, infrastruktur och förbättringar av samhället. Istället så används över 80% av dessa egenmäktigt skapade pengar till ren spekulation och kasinoverksamhet. Enda sättet vi kan få ordning på ekonomin är att ta ifrån bankerna makten att skapa pengar och återföra den makten till folket/staten. Här är problembeskrivningen och lösningen:
    http://www.youtube.com/watch?v=zUl9nOqaU8s
    http://www.youtube.com/watch?v=wDHSUgA29Ls
    http://www.youtube.com/watch?v=zIkk7AfYymg

    SvaraRadera
  2. @ Pontus Det är väl snarare statlig och överstatlig kontroll som givit oss euro-krisen.

    SvaraRadera
  3. Jag ogillar EUs överstalighet och övervakningshysteri lika mycket som alla andra på den här bloggen men jag kan får ändå intrycket att det pågår ren eurobashing på den har bloggen i mellanåt.

    Att det går dåligt för olika ekonomier inom eurozonen behöver inte betyda att det är fel på valutan. Lika lite som det är kronans fel att SAAB konkursar så kan man skylla greklandskrisen på euron.

    Vore det något fel på valutan så skulle vi se hyperinflation av tysk förkrigsmodell och det gör vi inte.

    Att finansministrar försöker hålla misskötta ekonomier om ryggen är hål i huvudet men det är finanspolitik inte valutapolitik. Kritisera det som kritiseras bör.

    Jag är inte heller så säker på att "det är lättare att fixa" med en egen valuta. Ponera att Grekland skulle ha haft kvar drachmern. När den över en natt ha skulle ha blivit värdelös så är man inte i ett bättre läge. Då skulle alla Greker mangrant blivit av med sina besparingar och inte ens kunnat köpa mat. Då hade vi även haft hungerkravaller i Aten. Om dett a skett hur skulle man löst det då? Trycka nya sedlar? Knappast. Pappret de var tryckta på skulle sannolikt vara värt mer.

    SvaraRadera
  4. Läs här, ESM är mumma för bankerna inte för folket: http://superzeke.wordpress.com/

    Men kolla även på de 3 videorna jag länkade till ovan.

    Om Grekland skulle haft kvar Drachmern skulle de nu vara i en mycket bättre situation. Dock är det ingen smärtfri manöver att nu byta ut Euron mot en annan valuta. Dock finns det lyckade exempel där alternativa valutor används i Grekland parallellet med Euro: http://www.youtube.com/watch?v=9y9R0v96K48

    SvaraRadera
  5. Är du verkligen säker på att spanjorerna har sig själva att skylla för en misskött ekonomi? Liknar inte fallet Spanien Irland mer än Grekland? När räntan sätts för lågt (så att det passade Tyskland) så överhettas vissa regioner, och man får stora bostadsbubblor. Sedan spricker de, folk blir fattiga, banker går omkull eller måste räddas av stater som då i sin tur får problem.

    Man hade behövt fippla med ränteavdragen eller lägga på punktskatter på lån för att göra den effektiva nationella räntan högre, när ECB sätter sin ränta för lågt. Finns det över huvud taget någon regering som aktivt försöker hindra överhettning genom att manipuliera lånekostnader? Om inte kan man inte säga att spanjorerna misskött ekonomin mer än någon annan.

    SvaraRadera
  6. Vadå marknaden? Vadå disparata?

    Värdet av landets valuta bestäms av dess penningpolitik..

    Och vad kännetecknar disparata ekonomier? Är Norrland och Stockholm inte disparata ekonomier?

    SvaraRadera
  7. @von

    Alla har sig själva att skylla för att låtit euron ta smällen. Men spanjorer har haft problem med räntorna och de borde komma ner.

    SvaraRadera
  8. @Jerker Montelius

    Det finns åtskilligt att basha Euron med, tyvärr.

    Se det på det här viset:

    Ett antal nationer vill ta lån trots bristande kreditvärdighet. Detta får de och tar ut lån på 100 miljoner.

    Skuldsedeln för dessa 100 miljoner tar lånegivaren til nästa bank och använder den som säkerhet för ett lån på 200 miljoner.

    Den lånegivaren i sin tur tar går till nästa bank och använder den skuldsedeln som säkerhet för tio lån á 40 miljoner vardera.

    Den här karusellen fortsätter tills de i grund och botten osäkrade pengarna blivit grunden i pensionsfonder, investeringar, delar av statskassan och som riskkapital.

    Så snart det framkommer att den ursprunglige lånetagaren inte kan betala tillbaka sin 100 miljoners skuld eller missar en avbetalning så faller hela kedjan. I slutänden står tyska statsbanken och konstaterar att de inte längre kan tala om hur mycket pengar de egentligen äger.

    Det var handel av denna typ som blåste upp USA's ekonomi tills den imploderade under 2009. Lösningen hette att man fick kasta in skattepengar i botten för att skriva av de värdelösa lånen som alla finanserna grundades på.

    Och det är detta vi just nu gör med Grekland - och kommer bli tvungna att göra med Spanien.

    Här ligger problemet: Dessa bailouts räcker bara till för att skjuta problemet ett år fram i tiden tills nästa avbetalning måste göras!

    Tittar finanssektorn någonsin på hur Euron egentligen ser ut och vad den är backad av så kommer man fram till att den i sak är värdelös, annat än just genom ECB's garantier.

    Än så länge är situationen illa, men det blir än värre, vilket leder oss till del två i den grekiska tragedin.

    För att kunna rädda Greklands framtida avbetalningar ytterligare ett par år måste man skjuta in enorma summor i systemet. Därav den berömda "europakten". De summorna har inget land i sin statsbudget. Så för att rätta till detta erbjuder ECB obegränsade lån till 1% ränta till alla som deltar i pakten. Dessa pengar har inte ECB utan vad man gör är att man trycker nya pengar kontinuerligt.

    Alla länder nyttjar naturligtvis dessa lån genom att låna mer än vad de behöver och i sin tur låna ut dessa pengar till länder utanför EU till de mer sedvanliga 7% ränta. Sedan har man ett gäng skuldsedlar - och gissa vad man gör med dem?

    Sansade ekonomer har börjat göra korstecken när de hör ordet "euro". Och det kan jag förstå, för det krävs ingen högre utbildning i ekonomi för att se hur pass labilt ett sådant ekonomiskt system är.

    SvaraRadera
  9. Det som gör en krasch av den här typen extra giftig är att samtliga banker som sitter eller misstänker de har en svarte petter på hand (vilket är mycket sannolikt) genast inför lånestopp.

    Då alla företag strävar efter att ha så litet vilande pengar som möjligt är detta för industrin en ren katastrof. Det var därför GM blev tvungna att tigga statliga pengar - de kunde medans lånestoppet varade inte ens betala sina anställda deras löner eller sina materialförsäljare då dessa kostnader normalt sett täcks av lån och kredit.

    I USA sväller den här bubblan igen - man har inte gjort ett skapandes grand för att stoppa derivathandeln. Men i EU och där det gäller Euron, så har vi nu samma metod - men vår variant är Frankenstein's monster på steroider i jämförelse, då det gäller hela nationella budgetar med en ännu sämre kontroll över var pengarna kommer ifrån och var de går.

    SvaraRadera
  10. @Scary Devil Monastery

    Att det fanns/finns en spekulationsbubbla bland bankerna kan man väl knappast lasta Euron för?

    T.o.m ditt exempel är ju från USA och där används ju inte euron alls.Där är det dollar som gäller.

    Ett annat exempel på en kraschad ekonomi p.g.a bankspekulation är Island, inte heller en medlem av eurozonen.

    Egentligen är ditt svar ett perfekt exempel på min tes. Mycket av fel och bristster skylls mycket ofösysnt på Euron utan att egentligen höra ihop med den.

    SvaraRadera
  11. @Jerker Montelius

    "Egentligen är ditt svar ett perfekt exempel på min tes. Mycket av fel och bristster skylls mycket ofösysnt på Euron utan att egentligen höra ihop med den."

    Om du kan hitta på ett förnuftigt sätt att skilja euron från de kriser vi har idag är du välkommen. Jag utgår tills vidare från att debatten förs om den euro vi har idag - inte den som man hade tänkt sig vid Maastricht eller den som man i den bästa av alla tänkbara världar tänker sig.

    I DAG är Euron en katastrof. Likaså egentligen dollarn - men dollarn sköts inte riktigt lika katastrofalt.

    Hade vi inte haft en gemensam valuta hade Greklands insolvens varit ett icke-problem för alla andra än Grekland. Historiskt drog alla banker öronen åt sig så snart de besåg en skuldsedel där återbetalningen och basen var i form av drachmer.

    Sammalunda kunde länder variera värdet på sina valutor, dra åt svångremmen rejält genom att inflatera sin valuta och börja betala av åtminstonde litet grann. Effekten blev ett system som var långt mer robust än det vi har idag.

    Felet med euron är i grund och botten att det är en central valuta och därmed totalt inflexibel. Det var med det i åtanke som Helmut Kohl, när han tvingades till Maastrich med hugg och slag, satte upp alla de otroligt stränga regler som Euron skulle behöva hålla sig till för att fungera.

    Synd bara att hans efterträdare Schröder genast sparkade undan dessa regler. Och med facit i hand kan vi konstatera att det faktiskt inte går att ha en central valuta i europa om den inte från början förlitar sig på att varje land kommer att sko sig själva genom att mygla.

    Eurons fel är i grunden att den är en central valuta. Det är därför den lånar sig så väl till samma missbruk som dollarn lider av. Bara långt värre.

    SvaraRadera
  12. En hel folkomröstningskampanj som sedan följts av ett åskådningsexempel lika tydligt som murens falll 1989 och ändå skrivs det så mycket okunnigt strunt om euron (Ja, Johan och Jerker, jag tänker på er!).

    Antar att det inte lönar sig att länka till några längre utländska texter så varför inte läsa vad Matthias Lundbäck (som deltog på ja-sidan 2003 men som insett sitt misstag) skriver.

    Läs, begrunda (även kommentarerna) och lycka till att göra ett akvarium av fisksoppan!

    Socialism och EMU - två misslyckade fullskaleexperiment

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.