2012-05-21

Eurobonds: Vad kan väl möjligen gå fel?


Frankrikes nye president, François Hollande, lyfter idén om Eurobonds inför veckans informella EU-toppmöte.

Tanken är enkel: Vissa EU-länder har dålig ekonomi, vilket gör det dyrt och svårt för dem att få lån. Men om man sköter upplåningen för alla euro-zonens länder gemensamt – då kan slarvpottorna åka snålskjuts på de mer välskötta ländernas kreditvärdighet.

Detta innebär att länder som inte klarar att sköta sig ändå får låna pengar – till lägre ränta än vad är marknadsmässigt rimligt.

Och länder med välskött ekonomi får betala högre ränta för sina lån, än om de hade lånat pengar på egen hand.

Jag blir så matt. Vore jag tysk skulle jag vara fly förbannad.

(Någonstans, jag tror det var här i bloggens kommentarer, beskrev någon idén med eurobonds / euroobligationer som att fem personer går på krogen och i förväg bestämmer sig för att dela notan lika. Två av dem är nykterister och tre är alkisar...)

Europaportalen: Tyskland pressas inför EU-toppmöte

14 kommentarer:

 1. Euron är ett gemensamt projekt. Tyskland är lika skyldig som Grekland för krisen. Alla kommer bli tvungna att betala på ett eller annat sätt.

  SvaraRadera
 2. Som jag ser det så kommer detta att kunna resultera i två saker: att bundesbankchefen Jens Weidmann får hjärtslag samt att den tyska författningsdomstolen säger tack men nej tack. I förlängningen har jag svårt att förstå hur de tyska väljarna kommer att stå ut med att betala alkisarnas nota.

  SvaraRadera
 3. Det finns flera konstiga ideér. En ekonom förslog att man skall slå samman Tyskland och Frankrike.

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/tyskland-och-frankrike-maste-bli-ett-land_7216625.svd

  Kom nu inte och säg att våra makthavare saknar kontakt med verkligheten.

  SvaraRadera
 4. http://www.billstill.com/nomorenationaldebt/21 maj, 2012 22:37

  Bort med Euron!
  Det går att få riktig kapitalism med skuldfria pengar.

  SvaraRadera
 5. Eurobonds är den naturliga utveckling på EU:s valutaprojekt, OM det nu inte faller sig så att något (eller några länder) väljer att hoppa av. När Grekland kikar på Island (som återställde sin ekonomi dramatiskt tack vare egen valuta och finanspolitik) så blir ju valet kanske inte så svårt, egentligen. Men nu är ju EU-politiken långt ifrån "enkel" ;-)

  SvaraRadera
 6. Håkan Åberg:

  Tyskarna hade inte haft det så bra om de inte kunde sälja sina grejer till resten av Europa.

  SvaraRadera
 7. Utspelet om Eurobonds kan vara ett smart utspel för att få Merkel att lätta på ECBs restriktioner. För en engångsinsats från ECB är vad som måste till.

  SvaraRadera
 8. Det finns även bra skäl för euroobligationer, nämligen om de används för att finansiera en banvakt för hela EU. Inget klnd i EU klarar två kraschande banker samtidigt. Inte ens Tyskland.

  SvaraRadera
 9. @Johan Tjäder
  Är det ett sunt system om norr ger skattepengar till syd så att de kan låna och köpa varor från norr utan att kunna betala tillbaka? Bättre att låta den tyska exporten bli dyrare så att det regleras på "vanligt" sätt med automatik.

  Du ser ingen risk med att problem-länder får det lättare och billigare att låna mera?!

  SvaraRadera
 10. Vilket uppsving det kommer att bli för de tyska Piraterna ifall detta blir verklighet. Lita på att de tyska skattebetalarna inte blir direkt nöjda med sin regering ifall de ser att det pissas ut mer pengar till konkursländerna.

  /A

  SvaraRadera
 11. Ju längre den här krisprocessen tillåts fortgå, ju mer inser man att att EU/euron övergått till att handla om ett byråkratpolitiskt egoprojekt som virrpannorna kommer att göra vad som helst för att hålla vid liv. De kommer föreslå än värre idéer tills det bara återstår en genomsvettig virrpanna som drar upp några vrakspillror på stranden, och säger: "Titta, jag räddade EU/euron"!

  Europa har idag sämst ekonomisk utveckling av alla regioner i världen. Euron tillkomst har ungefär varit som att rädda cancersvulsten och döda patienten.

  SvaraRadera
 12. Tyska författningsdomstolen kommer förmodligen att säga "I helvete heller". De lär vid det här laget vara hjärtligt trötta på att EU inte kan komma med två förslag utan att alla medlemsländer skall tvingas urholka tre grundlagar.

  Särskilt med tanke på att Maastrich aktivt förbjuder Tyskland från att ekonomiskt bistå andra medlemsländer.

  SvaraRadera
 13. Oj det är alltså detta som Euro-bonds innebär. Det blir ju i så fall en vidareutveckling av "skuld-unionen" som jag själv skrev om här...

  http://superzeke.wordpress.com/2012/02/14/skulden-grekland-och-alla-vi-andra/

  Helt bedrövligt att låsa in länder i en sådan fälla. Då kan ju bankerna låna ut hur som helst och det kommer alltid att bli något lands skattebetalare som får stå för notan. Och det skuldsatta landets befolkning får ett helvete precis som grekerna har nu.

  SvaraRadera
 14. @Johan Tjäder

  Tyskarna hade inte haft det så bra om de inte kunde sälja sina grejer till resten av Europa.

  Nu är ju inte Grekland nån jättepost i excelbladet Tyskland.

  Top 15 Countries for German Exports in 2005

  France ... US$99 billion (10.2% of total German exports)
  U.S. ... $85.5 billion (8.8%)
  U.K. ... $76.7 billion (7.9%)
  Italy ... $67 billion (6.9%)
  Netherlands ... $59.2 billion (6.1%)
  Belgium ... $54.4 billion (5.6%)
  Austria ... $52.4 billion (5.4%)
  Spain ... $49.5 billion (5.1%)
  Switzerland ... $36.9 billion (3.8%)
  China ... $31.1 billion (3.2%)
  Poland ... $25.3 billion (2.6%)
  Czech Republic ... $23.3 billion (2.4%)
  Sweden ... $21.4 billion (2.2%)
  Russia ... $19.4 billion (2.0%)
  Japan ... $16.5 billion (1.7%)


  Som synes är Italien och Spanien hyfsat viktiga men i övrigt är det inte strulpellarna som det hänger på. Dessutom har Tysklands företag sin tillväxt utanför Europa.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.