478 nej-röster. 39 ja-röster. 165 ledamöter avstod.
Vi vann, efter åratal av slit och tjat – och efter att Europas medborgare och nätaktivister rutit till!
Tack, alla som varit med på resan!
Piratpartiets pressmeddelande:
Nej till ACTA: En seger för Europas framtid!
-För oss som deltagit i den informationspolitiska debatten under en längre tid är Europaparlamentets nej till ACTA-avtalet en symbol inte bara för vad som är rätt och rimligt i informationsåldern, utan även ett bevis på en väl fungerande europeisk demokrati, säger Amelia Andersdotter som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.
-Det är tydligt att medborgarna prioriterar fri kommunikation och kulturutbyte som en möjlighet för framtiden. Att ACTA nu röstats ner, visar att parlamentet lyssnar på Europas medborgare när de talar med enad röst, säger Amelia Andersdotter.
-Principen måste vara att lag och ordning på internet skall upprätthållas av ordningsmakten och rättsväsendet, inte av privata aktörer. Det är en linje vi drivit ända sedan vi fick igenom rättssäkerhetstillägget till EU:s telekompaket. Och det är den linje som Europaparlamentet står fast vid i dag, säger Christian Engström, även han ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.
-Det har varit en lång resa och segern är inte bara vår, utan tillhör främst alla de aktivister och medborgare som demonstrerat och kontaktat sina politiker för att stoppa ACTA, säger Christian Engström.
Nu fortsätter striden för internets frihet i EU. På agendan finns bland annat revisionen av den kritiserade IPRED-lagen, IPRED2 som handlar om straffrättsliga åtgärder mot fildelning och översynen av EU:s e-handlesdirektiv där principen om att internetoperatörerna inte skall ha ansvar för sina kunders handlingar måste försvaras.Mot nya djärva mål!
Se även: Falkvinge | Pirate MEP Christian Engström | EDRi | ACTA-bloggen
Men, hörde ni inte vad komissionären sa? Det är inte över än. ACTA ska behandlas i domstolen, och kommer sedan diskuteras runt och komma tillbaka till parlamentet. Det som kommer hända verkar alltså vara _precis_ det som skulle hända om Fjellners motion gick igenom.
SvaraRaderaEuropa Parlamentet gillar inte att bli underminerade. Kommissionen försökte göra samma sak med Telekompaketet men då röt EP ifrån.
SvaraRaderaDe är rätt stolta över sitt arbete och även om kommissionen kan lägga fram samma förslag hur många gånger som helst så lär knappast EP bli mer positiva nästa gång.
Däremot kan vi räkna med att det kommer nya förslag och avtal som behandlar upphovsrätten.
@Anonym1
SvaraRaderaJavist. Vad tror du att han skulle säga.
The south will rise?
Dolkstöt?
Det tredje riket skall bestå i tusen år?
Tack alla ni som kämpar för oss i EU, ni är mina hjältar!
SvaraRadera/A
Tack alla som legat på och pressat parlamentariker!
SvaraRaderaTusen tack, fyfan vad bra jobbat.
SvaraRadera"Nej till ACTA: En seger för Europas framtid!"
SvaraRaderaNja det vet jag inte pm jag håller med om.
Med tanke på att ACTA inte kommer att få så bra genomslagskraft när,om EU inte är med så borde det inte vara "Nej till ACTA: En seger för Världens framtid!" ?
Men nu är det ju bara att vänta och se vad nästa mygel blir för att få igenom ACTA heller kanske ACTA skrotas helt och blir nåt nästintill likadant med annat namn.
Äntligen!
SvaraRaderaÄNTLIGEN! Efter allt slit så har det bringats iaf lite reson in i parlamentet :) Bra jobbat!
SvaraRaderatake five everyone! next fight is right around the corner..
SvaraRaderaFörst och främst kan man konstatera att en 70 % majoritet är väldigt stort. Det är ap-stort.
SvaraRaderaDet nästa man kan konstatera att åtminstone ett 50 tal ledamöter som röstade för att vänta bytte fot när det inte blev någon förlängning och röstade nej.
Förtroendet för EU-Kommissionen är nu i botten. Kommissionärerna förväntas vara proffs på politik. De ska inte kunna förlora. Men på område efter område - inte minst genom den genomurusla hanteringen av eurokrisen - ser vi hur dagens kommission helt enkelt inte är uppgiften mogen. Den har inte förmåga att leda Europa i rätt riktning och det är allvarligt inte minst för de små länderna.
Det finns en del städjobb kvar att göra.
Först och främst bör man göra klart för kommissionär de Gucht att det inte kan bli tal om att rösta om samma ACTA-text en gång till. Det är häpnadsväckande att han efter ha åkt på en 70 % majoritet emot sig, fortfarande vill jobba vidare med ACTA. Lägg av nu, de Gucht. Det är dags att bryta ihop och gå vidare.
Vi ska inte ha det så som med TFTP-avtalet där man fortsätter fråga parlamentet tills de ger rätt svar. Vi kan ju bittert konstatera att TFTP-avtalet blev lika eländigt som man kunnat ana. Med noll rättsäkerhet och ingen som helst insyn från europeisk sida.
För det andra så borde vi nu ta och skriva till EU-domstolen och be dem stoppa prövningen av ACTA-avtalet. Väntetiderna för att få mål prövade av EU-domstolen är alldeles för långa för att domarna ska behöva ägna tid åt saker som redan är avvisade av parlamentet.
För det tredje så hoppas jag att man kan slå mynt av det här politiskt. Det här bevisar att det behövs ledamöter i Europaparlamentet och i Sveriges riksdag som sätter friheten på internet och värnandet av mänskliga fri- och rättigheter högst.
Dels bör ju nu den svenska oppositionen tvinga ut regeringen på banan. Regeringen är ju en part i ACTA och måste rimligen nu ta tillbaka sin underskrift. Eller tror Reinfeldt & co att kommissionen kan komma igen med ACTA?
Det är Reinfeldts moderata ministrar som har skött ACTA i Sverige. Det är dags att de ställs till svars för att det ens gick så här långt.
Å hörde nu på Sveriges radio nu de Gucht säga "De som tror att det lätt går att komma tillbaka med ett ändrat ACTA-avtal har blivit vilseförda."
SvaraRaderaTack de Gucht för att du så tydligt pekar ut EPP:s argument som dimridåer!
Jo hej.
SvaraRaderaFör det första, varför är nej röster visade med ett rött minustecken och ja röster med grönt plustecken.
Hoh, de va vinklat. Man förstår ju att det är meningen att alla ska rösta ja till alla förslag.
Vidare, detta är en seger för piratpartiet. Men i banandiktaturen Sverige rapporter vinklemedia inte om detta med ett ord. Nä, de kan ju ta röster från journalisternas favoritpartier.
Sverige är den sista DDR-staten.
Gaaah, så gjorde ja felaktig särskrivning. Helvete också. så var den kvällen förstörd. Jävla kommunistkapitalister.
SvaraRaderaJa, bra jobbat av PP (och alla andra som engagerat sig i detta). Tack alla!
SvaraRadera@Nils Nilsson
SvaraRadera"Ja" uppfattas i allmänhet som positivt. Det gäller inte bara den här omröstningen.
Nån symbol ska man ändå ha.
Både Svd och DN har skrivit om ACTA omröstningen, men den relativa tystnaden beror väl på att de som inte är i Almedalen och super är på semester.