2012-07-16
Hur går det egentligen för FRA?
I Svenska Dagbladet kan vi i dag läsa att det går sådär med teledatalagringen. Reglerna är luddiga och kolliderar med verkligheten. Och naturligtvis är många operatörer måttligt förtjusta över att behöva medverka till övervakning av sina kunder.
Vilket leder mig till den närbesläktade frågan: Hur går det egentligen för FRA?
På den fronten har det varit dödstyst.
Jag har mycket svårt att tänka mig att kablarna har kopplats in utan att någon i Piratpartiet skulle ha fått veta något. En stor andel av de svenska nätteknikerna sympatiserar ju trots allt med partiet...
Är det någon som vet något eller har någon annan input? Kommentarsfältet är öppet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Man får egentligen nån känsla av att det inte spelar så stor roll att datalagringslagen inte går att följa.
SvaraRaderaDet viktiga är väl att den finns, så att man slipper vitet?
Att lagen är krånglig kanske man kan skylla tillbaks på EU i värsta fall? Inte ens EU kan ju stifta lag om att äpplen ska falla uppåt...
@Johan Tjäder
SvaraRaderaEhh, jo det kan de visst. Sen bötfälla vart enda jävla äpple som inte spelar med :)
/Smen
Jag tycker att om det öht sker brott nu när DLD är infört borde vi kunna pricka polisledningen för tjänstefel. Hela vitsen med DLD var ju att hindra brott, och vi ger som vanligt polisen allt de pekar på. Nu har de sitt oöverträffat braiga och nödvändiga verktyg och kan övervaka oss alla, så nu borde uppklarningsprocenten vara 100%.
SvaraRaderaOm inte vore det klädsamt om media gjorde en kritisk granskning av vad polisen egentligen påstår och en analys av vad de sysslar med i stället för att förhindra brott.
Och FRA är väl vid det här laget helt enkelt Amazon för underrättelseinformation om svenska folket? Om du har rätt plastkort kan du köpa precis vad du vill.
...om media gjorde en kritisk granskning...
SvaraRaderaHumor detekterad.
Att avlyssna/avleda kommunikation via optofiber är inget märkvärdigt idag.
SvaraRaderaFör de med rätt kunskaper och utrustning för några 10-tal tusenlappar så är det inte svårt alls.
Det finns kommersiell utrustning att köpa på nätet för bl.a detta ändamål.
FRA och liknande organisationer behöver inte be någon om lov.
Det finns många platser där optofiber kan avledas utan att någon upptäcker det, någonsin.
Det riktigt svåra är att tillgodogöra sig det "viktiga" i mängden av information.
Jag har skrivit och efterfrågat den där "kontrollstationen", som utlovades, gång på gång. När var det den skulle införas -- hösten 2011 eller något sådant...?
SvaraRaderaHar någon sett röken av den där stationen, som ju bland annat de två centervalparna berömde sig för att ha fått med i smeten när de vek ner sig.
Björn, här kan du läsa om den s.k. kontrollstationen. Som väntat mynnade den ut i noll och intet. Och nu i höst klubbas den polisiära signalspaningen i kammaren, inklusive FRA-avlyssning åt Rikskriminalpolisen.
SvaraRaderaEtt av skälen till att den egentliga FRA-kontrollstationen uppskjutits, är att FRA har underskattat de tekniska problemen med att avlyssna kabeltrafik. Den särskilda granskning som Datainspektionen och Signalspaningskommittén svarade för, berörde nätt och jämnt kabeltrafiken, eftersom den då ännu var i sin linda - och uppenbarligen är det alltjämt.
SvaraRaderaEn kvalificerad gissning (även med tanke på historiska bindningar) är att FRA för närvarande inhämtar viss Telia-trafik.
Det ska även finnas f.d. FRA-chefer hos Tele 2, så det är också en möjlig samarbetspartner. Däremot lär FRA aldrig inleda något samarbete med en aktör som Bahnhof.
De sista pusselbitarna ska nu läggas i FRA-pusslet, så att allting blir som man planerade från början. För att säkerställa detta har regeringen just förlängt Ingvar Åkessons förordnande som generaldirektör. Denne herre är egentligen pensionsfärdig, men han kommer nu att se till att FRA-bygget färdigställs i god ordning. Vi talar här om samme Ingvar som var med vid ritbordet redan för tio år sedan, då som rättschef vid FÖD, och som "opartisk utredare" av FRA:s behov av kabeltrafik.