2012-07-17

Sådant här gör mig så förbannad!

I våras genomfördes en knarkrazzia på Åsöskolan. Barn fördes iväg till polisförhör och provtagning, enligt uppgift under stundtals rätt dramatiska former.

Alla drogprover visade sig dock vara negativa.

Hos polisen är man ändå nöjd med insatsen, som man menar har haft en avskräckande effekt.

Med det resonemanget kan man motivera vad som helst. Att hugga händerna av tjuvar, till exempel. Eller att stena otrogna kvinnor.

Statligt sanktionerad terror som arbetsverktyg är dålig på så många sätt. Inte minst när det handlar om "brott" utan offer.

Kriget mot natkotikan tar sig allt mer groteska, farliga och demokratiskt oacceptabla former. Ändå förlorar staten slaget. Sverige är bland de länder i Europa som har högst dödlighet bland missbrukare.

Något politiskt parti (ping: Piratpartiet) borde sätta ner foten och säga nej till kriget mot narkotikan.

Harm reduction för att minska lidandet, minska stölderna och öka förutsättningarna för att hjälpa människor ur missbruk - det måste vara den rimliga vägen att gå. (Man skulle även kunna legalisera helt, vilket även skulle slå undan benen för den tunga drogrelaterade brottsligheten.)

Det enda parti i riksdagen som vågat gå ett steg åt rätt håll är vänsterpartiet, som vill legalisera innehav av droger för personligt bruk. Även om de ligger rätt lågt med den saken.

SvD: Dramatisk aktion mot unga visar på feltänk

Se även Motpol och Svensson.

20 kommentarer:

 1. Folk fattar ju inte, bara hör "knark" och blir rädda. Som parti är det nog svårt att lyfta frågan utan någon större offentlig debatt som lär ut vad forskning säger först, om man inte är rädd för att skrämma bort väljare förstås.

  SvaraRadera
 2. Äckligt att höra. Som HAX säger, med polisens resonemang så kan man motivera vad fan som helst. Får man positiva tester så var det en bra insats, och får man negativa resultat så var det ändå en bra insats. Och allt är skattefinansierat, så kunderna kan inte gå någon annanstans. Vilken idiotsäker business, helt enkelt.

  SvaraRadera
 3. Fy f-n. Då kan man också motivera Gestapo style husrannsakan i alla villor på en hel gata och leta efter stöldgods, barnporr, fildelare och knark. Eller varför inte kroppsvisitering, inklusive anal undersökning av alla fotgängare på Drottningatan en lördag.

  Om jag bodde i närheten av denna skola skulle jag trycka upp flygblad och gå dit och förklara vad rättstat är för något.

  SvaraRadera
 4. Det med polisen tillslag är en sak. Annan med tillåta droger.

  Att detta knyts till skolan, och var 10-talet elever är milt sagt märkligt, men om det varit försäljning hade det märks på annat sett hos rätt många elever.
  http://www.svd.se/nyheter/stockholm/tillslag-mot-aso-grundskola_7067129.svd
  Om så pass få personer kunde detta gjorts utanför skoltid.

  Däremot släppa droger fria, det allt för många redan i dag som kör på ett eller annat sett påverkade.
  Ser själv hur slint det går med när någon rökt på lite med börja slåss och ha sig.
  Finns tyngre med mycket allvarligare utgång.

  Är milt sagt märkligt att försöka inkludera PPs integritetsfrågorna & övervakningen med släppa droger fria.
  Verkligen dumt och kontraproduktivt.

  Vilken politiskt motståndare som helst, som vill ha dessa saker görs det lättare med peka på just droger för skrämma folk.
  Samt få rätt många föräldrar rädda om deras barn skulle stödja PP med de då tror barnen kommer vilja använda droger.

  SvaraRadera
 5. @Anonym,

  det HAX avser är de integritets-kränkningar som sker i samband med krigt mot drogerna så som detta exempel visade. Jag ser detta som ett område där PP skulle kunna ta ställning utan att ta ställning för en legalisering.

  SvaraRadera
 6. Haha anonym du är förvirrad precis som alla svenssons.

  Den farligaste drogen vi har, som orsakar OTVETYDLIGT mest skada på brukare såväl som utsatta för brukare....är alkohol.

  SvaraRadera
 7. Anonym 12:22:

  "Ser själv hur slint det går med när någon rökt på lite med börja slåss och ha sig."

  Tveksamt, de droger som orsaker våldsamheter är vanligtvis alkohol följ av amfetamin, kokain och benzo-preparat (ofta i kombination med alkohol).

  Den drog som är känd för att INTE stimulera våldsamheter är just cannabis.
  Kolla på t.ex. framlidna Uppsala reggeafest; inga våldtäkter och antalet misshandelsfall långt under det normala vid så stora folksamlingar.
  I relation till det kan man kolla på Hultsfreds festivalen som brukar snitta runt 20-talet våldtäkter och otaliga våldsbrott varje år.

  SvaraRadera
 8. Jag tror det räcker med att något parti (ping: Piratpartiet) tar tag i det här med respekten för Europakonventionen.

  Det kan knappast ha varit på någon välgrundad misstanke som polisen grep och drogtestade barn samt genomförde husrannsakan i deras hem.

  Den åklagare som godkände det borde med rätta få sina fiskar varma.

  Och det är här respekten för Europakonventionen kommer in. För JO - som sägs vara på medborgarnas sida undviker vanligen att ge sig på polisen om man inte måste.

  Man skulle vilja att det fanns en Piratombudsman som hjälpte folk att driva rättighetsfrågor i domstol. Och inte bara nöjer sig med vad JK tycker är rimlig ersättning.

  SvaraRadera
 9. @synonym
  20-talet våldtäkter per år vid Hultsfredsfestivalen är nog liiite överdrivet ;o

  Håller med Jonas (och HAX). Detta bör vara en klockren PP-fråga med vinkligen mot personliga integriteten och rätten till den egna kroppen.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Knark är farligt, men farligast av allt är knarkets "omgivning", dvs de som befattar sig med försäljningen, distributionen och tillverkningen.
  Om man skulle göra en riktigt svepande studie skulle utan tvekan de flesta brott visa sig vara vara mer eller mindre vara relaterade till försäljningen, distributionen eller tillverkningen av drogerna. Inte till själva bruket.
  Och det kan ju vara intressant för lagstiftare i alla länder att fundera på.

  SvaraRadera
 12. Partiet har visat i omröstning efter omröstning att det inte vågar vara för en förbättrad drog-lagstiftning då medlemmarna är rädda för att stämpla partiet som ett drogliberalt parti.

  SvaraRadera
 13. Piratpartiet kanske inte kan stå för en legalisering av droger. Men dom bör stå för att ingen ska ha rätt att titta i ens kissblåsa lika lite som i ens datatrafik.

  SvaraRadera
 14. Ok, det är faktiskt 3 separat frågor här.
  1) Behandlingen av oskyldiga. I USA hade polisen bett om ursäkt istället för att framhärda man gjort rätt. Detta beroende på 4:th amendment.
  2) Ineffektiv drogpolitik. Typ, funkar inte för att uppnå de avsedda målen, minskad droganvändning. Här kan legalisering av delar eller kedjor fungera från en rent rent pragmatiskt synvinkel. Har inget med drogliberalism att göra.
  3) Huruvida vissa eller alla delar bör vara legala av principiella skäl.

  1 är definitivt piratpartiets territorium. 2 kan mycket väl vara det. 3 är däremot en helt annan femma, och knappast något som man bör driva, alltför många sitter fast i tänkande som gör de icke mottagliga för en rationell debatt om det.

  Eftersom det alltid tenderar att bli enfrågedebatter så bör man koncentrera sig på en vinkel, och normala hederligt folk har säkert mest problem med 1, eftersom de som följer lagen strikt bara identifierar sig med de drabbade på den punkten.

  SvaraRadera
 15. Varför inte göra som Portugal har gjort?

  Portugals avkriminalisering har inte lett till ökad bruk och reformen betraktas som en stor framgång.

  I övriga västvärlden har vi ju dock en omfattande krig-mot-droger-industri som inte vill förlora jobb och ansikte.

  SvaraRadera
 16. Partiet har visat i omröstning efter omröstning att det inte vågar vara för en förbättrad drog-lagstiftning då medlemmarna är rädda för att stämpla partiet som ett drogliberalt parti.
  ----------------------------

  Med rätta eftersom det finns krafter inom den ultraliberala högern som gärna ser en marknadsutsättning av all narkotika och så fort PP får den stämpeln i pannan så är partiet dömt.

  SvaraRadera
 17. "Ultraliberal höger"

  Vad är det för ett djur? Låter lite som kontaminationssammanblandning.

  SvaraRadera
 18. pwq,

  Helt riktigt. Under den första punkten kan man dock lägga in väldigt mycket mer som borde kunna gå under piratflagg. Vilken form av misstanke ska krävas för att man ska få tvinga någon att genomgå drogtest? Hur ska vi komma tillrätta med problemet att poliser idag använder ”misstanke om narkotikabrott” som ett vapen för att kunna trakassera folk utan att de gjort något brottsligt?

  Att jag helst skulle se ett riktigt liberalt parti som stod upp för humaniteten även i de övriga två punkterna är en helt annan fråga.

  SvaraRadera
 19. Låt Micke sköta landets drogpolitik.
  Fascister och idioter som skiter offentligt ska inte få sätta reglerna.
  MICKE RULES eller hur.
  För att inte förvilla med anonym signatur skriver jag med egen id.
  Kom igen nu Micke, vad betyder sprutbyte? Bra eller dåligt?
  Ska vi önska döden åt narkomaner?
  Red ut begreppen åt oss vi alla okunniga fascister du Micke

  SvaraRadera
 20. @Rebecca

  Precis. Tyvärr är det här vansinnet - även om det är sprunget ur ryggmärgsreflexen som Svensken hör när ordet "knark" nämns - ypperligt användbart för i stort sett vilken företéelse som helst.

  Ribban för när en razzia av dylikt slag kan brukas och gälla som proportionerlig har härmed lagts på erbarmligt låg nivå.

  @Micke

  Micke, vågar jag föreslå att du kollar upp ordet "harm reduction"? Den marknadsutsättning av narkotika du förfasar dig över räddar efter erfarenhet i andra länder mänskliga liv.

  Hur många lik skall man lägga för din dörr innan du tycker priset för dina kitschiga paroller blivit för högt?

  Eller är det som vid många av dina andra uttalanden så att det är helt ok att folk dör bara man följer ideologin?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.