Finansminister Borg har suttit i SVT:s morgonsändningar och gnällt över att Sverige måste betala böter till EU – för att vi inte införde datalagringsdirektivet (registrering av data om alla svenskars alla telefonsamal, SMS, e-postmeddelanden, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner) i tid.
Vad som inte framkom var att Sverige inte hade behövt betala dessa böter till EU.
EU-kommissionen har nämligen inte genomfört den utvärdering som den själv är skyldig att göra.
Det innebär att Sverige hade kunnat överklaga dessa böter på 77 miljoner kronor till EU-domstolen. Och vinna, eftersom kommissionen begått ett formellt fel.
Att det inte skedde måste antingen bero på att regeringen är inkompetent – eller på att de borgerliga partierna egentligen gillar datalagringsdirektivet mer än de vill erkänna offentligt.
Sedan förtjänar även EU-kommissionen en känga. Här är Piratpartiets pressmeddelande...
Sverige får betala 77 miljoner i böter till EU-kommissionen, för att vi inte införde Datalagringsdirektivet i tid, rapporterar SVT. [1] Men EU-kommissionen bryter också mot samma direktiv. De har inte heller uppfyllt sina skyldigheter enligt tidsgränserna som står i direktivet. Ansvaret ligger på den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström.
Enligt Datalagringsdirektivet, som EU antog 2006, ska EU-kommissionen presentera en utvärdering av hur direktivet har fungerat senast den 15 september 2010. Det är för två år sedan. Någon sådan utredning har Malmström inte gjort, och tänker inte göra förrän tidigast 2013. [2]
Malmström ger alltså Sverige böter för att vi inte har infört övervakningen, men struntar i att hon själv inte har brytt sig om att utvärdera den.
- Skälet till att Malmström inte vill göra någon utvärdering är att hon vet att den skulle visa att direktivet är värdelöst. Det har lett till att reglerna i de olika länderna blivit ännu mer olika än de var tidigare, och det har inte haft någon effekt på brottsligheten, säger Christian Engström som är ledamot i Europaparlamentet för Piratpartiet.
- Malmström kan väl betala oss 77 miljoner i böter för att hennes EU-kommission inte heller har genomfört direktivet, så är vi kvitt. Hon borde skämmas.
Men Borg har ju rätt. Det var onödigt att behöva betala 77 miljoner. Vi vet ju nu att justitieministern satt på propositionen redan före valet 2010. Det är Beatrice Ask som haft ansvaret att införa datalagringsdirektivet i svensk lagstiftning. Det är hon som står för förseningen - inte någon annan.
SvaraRaderaSå Borg kan ju sparka Beatrice Ask i häcken då...
Och det är väl fan att journalister inte har förmåga att följa upp med vettiga frågor. (Ja det är kanske inte så himla enkelt, men va fan?)
SvaraRaderaHur gör Tyskland?
SvaraRaderaNedanstående tio minuters inslag i anslutning till Europadagen 2012.05.09 sändes i Studio Ett. Det handlar om en skolklass på studiebesök i Bryssel, där som fick spela rollspelet Europaparlamentariker för en dag.
SvaraRaderaEU medborgare ska förses med mikrochip. RFID.Skolklass teströstar.
Naturligtvis bara fiction, men man undrar varför denna fråga läggs fram för eleverna. Som en del försvarare av övervakning bruka säga, Det kommer mera! Man kan behöva en foliehatt för mindre!
@Ingvar Kullberg
SvaraRaderaReportaget rekommenderas. Men utbildarnas syfte är ju att lära barn hur politisk lobbying påverkar våra beslutsfattare. Inom två timmar vänder en hel klass från att vara helt emot till att vara för. Helt enkelt för att det gör minst ont.
Fler barn borde göra den övningen. Fler vuxna också. Vi ska inte skicka politiker till vare sig Bryssel eller Stockholm som inte är beredda att säga ifrån. Som kan stå upp när det blåser och som förmår göra rimliga värderingar.
Håller på det hela taget med, vilket också var slutklämmen i reportaget. Men har en kvarstående känsla av att det också att man spånar lite. Saken lär ju diskuteras i USA, och tekniken finns redan.
Radera"Att det inte skedde måste antingen bero på att regeringen är inkompetent – eller på att de borgerliga partierna egentligen gillar datalagringsdirektivet mer än de vill erkänna offentligt."
SvaraRaderaHandlar nog mer om att de vill slicka makten. Att bråka och ställa till besvär är inte bra för den fortsatta karriären.
Pengarna tas ju inte deras fickor. 77 miljoner är ur deras perspektiv inget att knussla över.