2012-10-08

INDECT - Uppsamlingsheat


Det surras åter om det EU-finansierade Indect-projektet. Detta är ett forskningsprojekt som syftar till att övervaka och analysera information om sådant som staten menar kan vara problematiskt.

Det handlar bland annat om att anlysera material från till exempel bloggar, forum och sociala nätverk på internet. Men det är även fråga om att använda sig av automatiserad kameraövervakning (enligt uppgift med anisktsigenkänning) för att ligga steget före de medborgare som eventuellt kan tänkas mopsa sig på ett eller annat sätt. Allt detta samkört med andra befintliga register och övervakningssystem.

Ett sådant här system kan bli verkligt potent när det samkörs med de sociogram som finns i bland annat FRA:s och kriminalpolisens databaser. För att inte tala om de amerikanska och brittiska registren. Eller EU:s 18 olika övervakningsregister.

Likheterna med det amerikanska (globala?) TrapWire-projektet är tydliga. I båda fallen handlar det om "threat detection" alternativt "indicative surveillance". "Pre Crime" är en annan benämning. Och i båda fallen är det fråga om ett massivt intrång i medborgarnas rätt till privatliv.

Det som syns utåt vad gäller Indect är att en liten grupp ledamöter i Europaparlamentet bevakar frågan ställer kritiska frågor. Och att alla ledamöter får e-post från hundratals medborgare varje vecka, som protesterar mot Indect. (Tyvärr är det mail som bygger på en gemensam mall, vilket minskar dess genomslagskraft.)

Bara för att det är Europas skattebetalare som finansierar Indect-projektet, skall man inte alls vara säker på att dess rimlighet kommer att prövas i någon form av demokratisk process. Detta är saker som mycket väl kan skötas internt på EU:s Generaldirektorat för Inrikes Frågor.

(Vilket är ett lite förvirrande namn. Vad det handlar om är motsvarigheten till engelskans "Home Affairs" – det vill säga polis, delar av rättsapparaten, övervakning, gränsskydd m.m. Detta gernaldirektorat är mer känt under sin engelska förkortning GD HOME eller franskans DG Intérieur.)

Och ansvarig EU-kommissionär för GD HOME – EU:s "inrikesminister" – är ingen mindre än Sveriges Cecilia Malmström.

Detta borde vara en guldgruva för medborgarrättslig aktivism, grävande journalistik och politiker som tar sitt demokratiska uppdrag på allvar (i den mån några sådana står att finna).

Resurser:
Wikipedia om Indect och TrapWire.
Indects hemsida.
Stopp-Indect
ZDNet: Global TrapWire, INDECT protest planned Saturday, October 20
ZDNet: Wikileaks uncovers TrapWire surveillance: FAQ
Indect-taggade bloggposter på denna blogg. (Scrolla ner lite för de poster som har mest substans.)

7 kommentarer:

  1. Nog för att man är teknikoptimist, men här får man ju en känsla av den besynnerliga kombinationen Kejsarens nya kläder och Koka soppa på en spik. Möjligen parat med en lätt känsla av yrsel.

    Dessa politiker - tänker de aldrig att någonting kan vara för bra för att vara sant? Måste man tugga i sig varje glättig Power point som dessa säkerhetsfirmor erbjuder? Såna här projekt har bara ett säkert utfall: att skattebetalarnas pengar hamnar i dessa säkerhetsföretags fickor. Om vi får något för det? Nja, det får ju utvärderas sen - kanske - eventuellt...

    SvaraRadera
  2. "... information om sådant som staten menar kan vara problematiskt."

    Sätter man sig före att vilja ha makten för att man utlovat att vara välståndets, trygghetens och rättvisans manifestering i alla dess aspekter i den annars så "råa, känslokalla" kapitalistiskt och matknadsstyrda samhällskroppen, då har man tagit djävulen i båten och tvingas därmed alltför sent inse att uppdraget (att ro den jäveln iland) inte blev så problemfritt som man förespeglade medborgarna.

    Det dröjer inte länge innan Makten inser att "fria" medborgare utgör ett större problem än de anade från början i sin välmenande sociala maktambition att ställa allt till rätta, precis som i sagan.

    SvaraRadera
  3. Kolla in tv-serien "Person of Interest".

    SvaraRadera
  4. kan Hax förklara varför han är Libertarian efter att han har sett novemberrevolutionen om avregleringen 1985 i Sverige.

    November revolutionen del 1
    http://www.youtube.com/watch?v=Z95xH9Svq3k

    Libertarianer = Outbildat folk.

    SvaraRadera
  5. En guldgruva för s.k "säkerhetskonsulter". Med några kickbacks så har man fått det "omöjliga" uppdraget.

    SvaraRadera
  6. "EU:s Generaldirektorat för Inrikes Frågor"...

    Låter så där litet lagom sovjetiskt tycker jag...man hittar säkert många andra likheter med gamla NKVD och KGB.

    Det värsta är att EU drömmer om en övervakning av den här typen, som man aldrig ens sett i de värsta avarterna av gammaldags diktaturer ifrån fordom.

    SvaraRadera
  7. Things to come.
    "Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist på Rikspolisstyrelsen, menar att en lagändringen kan vara nödvändig för att fälla fler. Maxstraffet på två år för dataintrång leder till att polisen inte får ta till lika kraftfulla åtgärder som de skulle vilja. ...
    Vi skulle kunna använda hemliga tvångsmedel, alltså hemlig övervakning av elektronisk kommunikation, säger han till Sveriges Radio."Källa

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.