2012-10-12

Övervakningsstaten IRL


Här är en film jag tycker att du bör se. Jag hade lagt upp den direkt spelbar om den inte varit spärrad för inbäddning. Så du får klicka dig vidare till Youtube.

Det är en National Geographic-dokumentär om National Security Agency, NSA – inspelad med NSA:s egen medverkan. Även om just det är en garanti för att vi inte får se allt (speciellt inte det som är mest kontroversiellt), så är det samtidigt något slags trovärdig signal om att det som ändå visas är på riktigt och inte något foliehattande.

Förutom att filmen visar en del saker som folk ofta väljer att inte tro på eller förstå omfattningen av, så ställer den en del intressanta frågor obesvarade.

En av dem är om det kan rättfärdigas att rutinmässigt övervaka ett helt folk – eller om övervakning skall inriktas endast på människor som är misstänkta för brott eller förberedelse för brott.

Sedan har vi naturligtvis frågan vad ett sådant här system kan göra i händerna på människor som inte är lika ädla, osjälviska, visa, eftertänksamma, fridsamma, pålitliga och ödmjuka som dagens politiska ledare. Typ.

Om man tittar framåt, då ser utvecklingen mörk ut. Allt går alltid att motivera, på ett eller annat sätt. Även riktigt dåliga saker. Dessutom är vi nu vid en punkt där tekniken gör det möjligt att övervaka medborgarna på ett helt nytt sätt.

Det enda som kan hålla en sådan utveckling tillbaka är politiska beslut. Men tyvärr verkar våra ledare istället vara entusiastiska inför övervakningsstaten. Det enda sättet att vrida utvecklingen rätt är därför att välja andra politiker, som har större respekt för medborgarna, deras rätt till privatliv och deras fri- & rättigheter.

12 kommentarer:

  1. sådana här filmer... hahaha
    det räcker med att lyssna på speaker-rösten för att inse att det är ett propagandanummer =)

    men absolut! skrämmande att "dom" anser detta vara onkontroversiellt.

    våra makthavare begår nästan på daglig basis högförräderi. och då menar jag var enskiljd riksdagsman;
    http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6gf%C3%B6rr%C3%A4deri

    Den som, med uppsåt att riket eller del därav skall, med våldsamma eller eljest lagstridiga medel eller med utländskt bistånd, läggas under främmande makt eller bringas i beroende av sådan makt eller att del av riket skall sålunda lösryckas, företager handling som innebär fara för uppsåtets förverkligande, dömes för högförräderi till fängelse i tio år eller på livstid eller, om faran var ringa, i lägst fyra och högst tio år.

    SvaraRadera
  2. Allt makt som flyttats till EU förutom just vid medlemskapets folkomröstning, som folket sagt JA till måste väl anses som högförräderi?!

    SvaraRadera
  3. Ja, prpagandafilm, av fiiinaste märke. Men visst, det är ju bara dramatiserad underhållning, jag hoppas inte att filmens skapare kallar sig journalister. Rent ut sagt äckligt, egentligen inte så långt ifrån gammal sovjetisk propaganda med stora inslag av självförhärligande. Nåja..

    Innan du sätter dig på alltför höga hästar, ta en titt på dig själv. Det är en hel del information som din egen blogg försöker få ut från dina besökares datorer utan deras medgivande, som skickas till tredje part. Jag blockerar normalt en hel del av det. Men att försöka få min dator att lämna ut information utan mitt medgivande, det är faktiskt ett försök till dataintrång. På vilket sätt menar du att detta skulle visa "respekt för medborgarna"?

    Jag blockerar för att jag inte vill medverka till dessa informationsmängder och den massöverkning det innebär, insamlad data som organisationer i stil med NSA helt naturligt flockas kring som flugor till en sockerbit, de har givetvis all önskvärd access du någonsin kan tänka dig. Vad är din ursäkt för att medverka? Väg ditt svar mot det jag just påpekat.

    Du känner nog till den diskussion jag fört med både Rick och Anna, i Annas fall börjar det bli pinsamt uppenbart vad för en sorts politiker hon representerar. Ricks reaktion har hittils varit betydligt mer nyanserad och eftertänksam, någonstans tror jag han inser vikten av att sopa framför egen dörr, även om inget direkt har hänt än. Låt se hur din blir..

    --steelneck

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad jag kan se så är google analytics script (noscript + firefox fixar ju en del av de här problemen...) automatiskt inlagt i blogspots bloggar; vet ej om det kan ändras men skulle anta att detta inte är fallet.

      Ser några andra script, vet ej vad de gör; statcounter gissar jag samlar in data. Elitisten i mig vill dock säga att om man inte har någon javascript-blocker så får man skylla sig själv :)

      Men visst, det är måhända inte helt ok. Vad gör de där scripten, egentligen?

      Radera
  4. Eller kanske säga upp sig från staten helt och hållet
    http://www.youtube.com/watch?v=tE9dZATrFak
    decentralisera makten är också en bra ide
    http://www.telegraph.co.uk/finance/currency/9552347/Bristol-launches-citys-local-currency.html

    SvaraRadera
  5. Som andra redan påpekat: En äcklig propagandafilm!

    Hur kan man missa det, eller anse den värd att sprida?

    SvaraRadera
  6. Min point är att en film som NSA medverkat till att få producerad bekräftar sådant om NSA som folk ofta inte tror på när man berättar det för dem.

    SvaraRadera
  7. "Dessutom är vi nu vid en punkt där tekniken gör det möjligt att övervaka medborgarna på ett helt nytt sätt."

    Detta går hand i hand med att tekniken också medger en hel massa nya sätt att begå brott på, speciellt i det dolda. Kunde man hålla kriminaliteten ner så skulle man heller inte behöva ha så mycket övervakning. Vissa verkar tro att allt som går att göra utan upptäckt är OK men det är det ju inte, gäller även piratkopiering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Kunde man hålla kriminaliteten ner så skulle man heller inte behöva ha så mycket övervakning..."

      Med andra ord argumentet kopierat direkt från 1984.

      NTP, det mänskliga samhället har genom alla tider levt med kriminalitet, även grov sådan, och alltid, utan undantag upptäckt att det finns gränser man inte kan överskrida oavsett vad för slags brott det rör sig om.

      Massövervakning av samtliga medborgare har inte varit befogat någonstans tidigare, även när det gällt förekomsten av terror och mord. Och ej heller har det varit nödvändigt.

      Det enda du som vanligt bidrager till debatten med är din tanke att DDR's övervakning tydligen var befogad, för gunåde att gemene medborgare skulle få kommunicera utan att staten lyssnar och tar ställning.

      Definitionsmässigt kallas det totala föraktet för medborgarrättigheter fascism.

      Radera
  8. @Nejtillpirater

    Skulle teknologisk utveckling initialt leda till ökad brottslighet?

    Piratkopiering är ju ett exempel på hur man med fler lagar kan skapar fler brottslingar.


    En helt annan fråga; NTP, du råkar inte vara troende?

    SvaraRadera
  9. Kolla också gärna in video-intervjun med journalisten James Bamford om artikeln "The NSA Is Building the Country’s Biggest Spy Center (Watch What You Say)."

    http://www.democracynow.org/2012/3/21/exposed_inside_the_nsas_largest_and

    Exposed: Inside the NSA’s Largest and Most Expansive Secret Domestic Spy Center in Bluffdale, Utah

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.