2012-10-13

Skall folket få veta vad politikerna sysslar med?


Här är två intressanta filmer som ställer viktiga frågor...

BBC - WikiLeaks: The Secret Life of a Superpower - del 1

BBC - WikiLeaks: The Secret Life of a Superpower - del 2

Till att börja med visar de märkligheter, dubbelspel och vapenskrammel som tidigare varit okänt för de flesta människor – till exempel vad gäller War on Terror och USA:s förhållande till Ryssland, Kina, Iran och till länderna i den arabiska våren.

Det är skäl nog att ta sig igenom de två entimmas-dokumentärerna. Men här finns en annan, minst lika viktig fråga...

Skall medborgarna få veta vad politikerna sysslar med?

Man kan konstatera att om inte Wikileaks hade släppt de amerikanska ambassadtelegrammen, då hade vi aldrig fått veta mycket av det som kommer fram här. Då hade världens ledande supermakt (och en del andra länder) kunnat föra en hemlig politik – utan demokratisk insyn och utan möjlighet för folket att utkräva ansvar.

Snart skall USA välja president. Är det rimligt att medborgarna går till valurnorna utan att känna till vad deras ledare egentligen har för sig?

Är det verkligen rimligt att anta att folket kan göra ett ansvarsfullt och informerat val om stora och viktiga delar av administrationens politik hålls hemlig?

Wikileaks har gjort en oerhört viktig insats för demokratin och för historien – där politiken, media och akademia har misslyckats eller medvetet duckat.

46 kommentarer:

  1. "Är det verkligen rimligt att anta att folket kan göra ett ansvarsfullt och informerat val om stora och viktiga delar av administrationens politik hålls hemlig?"

    Jag förstår mig inte på denna hemlighetsmakeri.

    Enda anledningen jag kan komma på är att det är någon/några freakar som vill tillförskansa sig "rikedomar" bortom all fattning. Men då pratar vi inte längre om politik, utan sjukdom. Som knarkare som inte kan sluta, utan skall ha mer och mer...tills det blir en överdos.

    Låter man denna princip styra och ställa i ett samhälle som kallar sig för demokrati, då är man inte en demokrati utan en demokratur.

    En demokratur är en diktatur som ger sken av att vara demokrati.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är aningen värre än bara folk som vill tillskansa sig "rikedomar". Vi talar egentligen rätt och slätt om ett antal maktfullkomliga byråkrater som har fattat beslutet att realpolitiken ej bör synas för att valboskapen ej skall kunna ta ställning till vad en myndigheterna egentligen har för sig.

      Och i det läget försöker man, med alla medel, att se till att "reklamen" i valkampanjen är det enda som gemene man ser.

      Till viss del har man lyckats. De av oss som läser vår historia tittar snabbt tillbaka på gångna tiders "realpolitik" och inser att det är samma slipsten som dras, om än under tyngre lock. Men vanlig Svensson köper oavkortat det bedrägeri som månglas ut. Och försvarar ej sällan hemlighetsmakeriet med en blind tilltro riktad åt auktoriteten.

      Radera
  2. Vad lämpligt att wikileaks Assange sitter vingklippt i husarrest på Ecuadors ambassad. P.g.a en händelse i direkt anslutning till när de drog ner brallorna på USA. Första och enda gången Assange blivit misstänkt för något dylikt.

    Och "demokratiska" och "frihetliga" USA håller Bradley Manning fången i tortyrliknande förhållanden.

    Här hemma plaskas det vidare i den politiska ankdammen medan det totala övervakningssamhället rullas ut. Fan vad äckligt allt har blivit...

    Synd att det inte är lagligt att inneha skjutvapen, så att man kan försvara sig mot den korrupta makten när de kommer för att injicera chippet.

    SvaraRadera
  3. Det är rimligt att vi vet vad politikerna och deras yttersta uppdragsgivare i den globala ägarklassen gör men inte med hjälp av någon som inte klarar av att svara på frågor gällande en anmälan för våldtäkt och som gömmer sig från dessa frågor på en ambassad för ett land som inte har pressfrihet.

    Assange och Wikileaks är döda dom informationskällor. Sopa ut skiten och låt andra göra jobbet.

    Det är frihet och demokrati.

    Wikileaks har inte nåt evighetsabonnemang på förtroende i högre grad än några andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar vad de hittar på för anklagelser till wikileaks/assange efterföljare då? Pedofil? Slavägare? Eller kanske sexköp när denne besöker Sverige?

      Jag kanske sett för många filmer men det ligger en hen begraven i den här historien...

      Radera
    2. Om man öppet driver iden att frälsaren utsatts för en komplott av Usa via Claes Borgström så har man allvarliga perceptionsproblem.

      Radera
    3. Det är den djupa osäkerheten som framkallar den tvärsäkra tonen.

      Radera
    4. Micke du är knäpp, det är inte fel att du publicerar korrekta fakta även om du skulle vara en Nazist, en Pedofil eller en våldtäcktsman som är medlem i Hells Angels.

      Vad som är viktigt i det fallet är endast att verifiera innehållet i dem publicerade fakta som går att läsa.

      Du är en idiot som inte kan förstå att man måste hålla isär dessa saker.

      Du får tycka och tro vad du vill om Assange utan att basera det på konkreta fakta, det får stå för dig att du gör det innan han blivit dömd, men det visar ju bara hur låg respekt du själv har när du bildar din uppfattning baserad på bristfälliga fakta.

      Det finns ingen logik eller värde i att påtala att Assange är misstänkt för våldtäckt som ett argument för att detta innebär att Wikileaks publicerade fakta skulle få mindre trovärdiga.

      Vi pratar om konkreta publicerade fakta, som sedan var och en kan tolka efter eget huvud.

      Radera


    5. Jag tror inte att det är det som gör att du spottar på människor som inte upplever sig ha en specifik könstillhörighet enligt vanliga normer och därför trivs med en tredje definition.

      Det beror sannolikt mer på att du är både obildad och fascist.

      Att du inte ser några som helst problem med att frihetsjesus vänder sig till länder med statsstyrd press för att tala till världens folk från en balkong understryker detta.

      Radera
    6. Våldtäkt stavas våldtäkt. Ok?

      Det är ett faktum att frihetsjesus vänt sig till ett land som har statskontrollerad press och inte har fri media för att slippa avara på frågor om den anmälan som gjorts från två kvinnor om våldtäkt. var annars skulle han kunnat vända sig`?

      Assange är död som politisk figur.Ett skämt.

      Radera
    7. "du är både obildad och fascist"

      hmm, oväntad kommentar...

      Som man känner sig själv känner man andra brukar det heta.

      Radera
    8. Micke om du ska vara stavningspolis kanske du borde komma ihåg mellanslag efter punkt och ny mening. Statskontrollerad press har vi i det här landet också så...

      Assange ville visst svara på frågor, han stannade kvar i landet flera veckor efter händelsen. Men då passade det inte för polisen. Sen har polisen vägrat förhöra honom i England, trots att sådana förhör sker ganska ofta i andra fall. (roligt är ju att brännvinsadvokat Borgström tycker det vore att ge Assange gräddfil genom att följa praxis. Den särbehandling han får nu kan väl knappast kallas gräddfil, avloppsrör är mer passande.

      Däremot passade det att åka utomlands när Svartholm-Warg skulle inhämtas från Kambodja... Var det en gräddfil eller kanske den ännu finare creme fraischen?!

      Micke du är hopplöst fel ute och en motvalls-kärring i största allmänhet. Förmodligen smyg-heilar du i pojkrummet när ingen tittar på.
      Hur du lyckats blanda in att jag spottar på hbt-människor förstår jag inte? Jag snaskar själv kotte emellanåt. Inge fel i det.

      Radera


    9. "Jag kanske sett för många filmer men det ligger en hen begraven i den här historien..."

      Radera
    10. Öhh, det var inte jag som sa det.. Ta det lugnt med hojtaroljan Micke. Du kanske börjar diskutera politik med tapeterna i vardagsrummet.

      Radera
    11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    12. @Micke

      "...men inte med hjälp av någon som inte klarar av..."

      Det är rätt intressant att du bara förmår skilja på sak och person när det gäller intressen som ligger dig själv nära om hjärtat.

      Wikileaks och Assange har utfört storverk som världen varit i stort behov av länge. det betyder inte att Assange behöver vare sig en helgongloria eller demonisering.

      Om Martin Luther King Jr. florerade länge rykten om "date rape" och otrohet. Enligt dina argument betyder det att allt han stod för bör förpassas till historiens skräphög?

      Eller är det bara så att du väljer se en framgångsrik medborgarrättshjälte genom ett annat ljus?

      Radera
    13. Som vanligt är Micke helt ute cyklar och det enda han klarar av är att kväka ur sig okvädesord, så inget nytt med andra ord.

      Radera
    14. Det är rätt intressant att du bara förmår skilja på sak och person när det gäller intressen som ligger dig själv nära om hjärtat.
      .......................

      Om en och samma nazist skriver omväxlande med olika signaturer och helt anonymt men på exakt samma sätt när denne talar med mig så är det rimligt att jag tar fel.

      Att du ser Assange som Jesus och att han därför står över lag och moral vet jag sedan länge. Ni får görna hylla honom när han talaer från balkonger hos länder utan fri press. Det är ju fullt logiskt att han gör då hans agenda intye är och aldrig varit något annat än Julian Assange.

      Wikileaks har knappast haft någon bestående betydelse alls för världspolitiken och det är Assanges eget fel. Utan hans narcissism så hade organisationen möjligen kunnat haft en bestående betydelse.

      Radera
    15. "Om en och samma nazist..."

      Tack, det räcker. Jag kommenterar, bara så att du vet det, enbart under denna nick. Vilket oftast framgår rätt tydligt.

      Men nu menade jag vad gäller personen Assange. Wikileaks avslöjade åtskilliga massmord utförda av militär samt en fruktansvärd mängd allmänt fulspel. I detta är wikileaks ett av de tyngsta korten som spelats ut från medborgarrättsligt håll.

      Att du inte kallar det "betydelsefullt" är som att höra att Watergate var oväsentligt.

      Och eftersom Assange utförde det storverket så förtjänar han berömmet för detta. Oavsett om han sedan i efterhand så blir dömd för att äta små barn.

      Det är detta jag menar med att du inte förmår skilja på sak och person. Det är inte frågan om att Assange skall helgonförklaras. Det är frågan om att du redan bestämt dig för att mannen är allt igenom ond och att de som hävdar annorlunda är nazister.

      Menar du verkligen att jag skall ta dig på fullt allvar - eller utgå från att du är vid dina sinnens fulla bruk - när du gör den jämförelsen?

      Jag är varken en nazist eller en assange-dyrkande kultist. Jag är däremot en person som tycker verkligt synd om en så pass patetisk människospillra som du när du inte ens har vett nog att nyansera vart du far med ditt ovett.

      Radera
  4. Wikileaks, Demokrati, Insyn, Öppenhet - likt en flugas surr i Maktkameleontens öron.

    SvaraRadera
  5. barack obama jokern är en propaganda skapelse av 9/11 truther ledaren Alex Jones. Han låg bakom detta och anordnade tävlingar att sprida bilden på honom som batman skurken Jokern. I mass media låtsades man vara ovetande vem som låg bakom trots att hela youtube är full av bevis.
    Alex Jones - Banned Joker Obama Poster Contest Video - Please Upload!!
    http://www.youtube.com/watch?v=FFUZFEjxTMg&feature=related

    Alex Jones Joker Obama Contest Austin Texas
    http://www.youtube.com/watch?v=oTGpc5I6JIw

    CNN Story On The "Obama Joker" Phenomenon
    http://www.youtube.com/watch?v=GStMLFMdRcQ

    SvaraRadera
  6. kanske ville USA/CIA att folket i tunisien skulle resa sig och därför lät man information läcka.

    SvaraRadera
  7. Har Hax blivit ett Alex Jones fan?!

    SvaraRadera
  8. Alex Jones gillar väl inte riktigt Wikileaks? (Som också är med på bilden.)

    SvaraRadera
  9. Det mesta här i världen är så dumt att det gör ont när man tänker på det.

    Kriget mot droger, kriget mot terrorism, avlyssningsapparaten som byggs upp, u-lands biståndets utformning, euron, tja, i stort sett det mesta som politiker lägger sig i.

    Hur kan det bara bli så här fel och tokigt?




    SvaraRadera
  10. Jag orkar snart inte längre. Har alltid försökt vara politiskt försiktig, har alltid undvikit politiska trender, har aldrig röstat på de tunnor som skramlar mest, de brukar ju visa sig vara ack så tomma. Därmed har alltså aldrig V eller MP eller SD fått min röst. De har varit alltför populistiska för min smak. Men för att det ska bli någon ordning i det här landet och för att neutralisera dårfinkarna i sekten MP kan jag tänka mig SD 2014.

    Svensk politik måste revolutioneras, dekonstrueras, omdanas, rekonstrueras. Idioterna måste ut, nytt blod måste in. Och PP ser tyvärr ut att hamna på bänken igen. Men till EU-valet blir det självfallet PP!

    Go HAX!

    SvaraRadera
  11. OM man vill verka i den nazistiska tradition vars strävan är att upprätta en tvingande arisk monokultur och soi partiprogrammet motiverar detta med att vi har en för vetenskapen okänd substans hjärnan som gör att arier skiljer sig kulturellt från andra folk finns så inget annat parti som verkar för detta i riksdagen just nu.




    SvaraRadera
    Svar
    1. @Micke
      Innan du tar på dig rollen som språknazis i det här forumet så borde du sopa framför egen dörr. En mening med 55 ord utan några som helst skiljetecken är helt enkelt inte läsbart. Om man nu mot förmodan orkade läsa den så visade det sig var osammanhängande dravel (som vanligt).

      /A

      Radera
    2. Shit vad du mal på om arier och grejer Micke. Jag skulle utan problem kunna skaffa barn med en mörkhyad tjej, bara hon är trevlig.
      Ingen vill ha "en arisk monokultur", det vore förskräckligt.

      Det är inte det detta handlar om. Det handlar om att, förutom ett fåtal behjärtansvärda fall av krigsflyktingar och såklart invandrare som kommer hit med en utbildning i ryggen och vill jobba, så måste munnen rättas efter matsäcken.

      Vi har inte råd med somalisk anhöriginvandring i tusental, slentrian-PUTande och bristande ålders- och identitetskontroller hos Migrationsverket - m.a.o. opportunistiska lycksökare och parasiter som tillbringar många år levandes på socialbidrag.

      Dessutom många människor som lever i nån slags klansamhällen och medeltida idévärld där profeten och koranen under inga omständigheter får kränkas. Vill jag driva med ökenreligioner ska jag kunna göra det utan att behöva SÄPO-beskydd. Så.

      Radera
    3. Du får göra vad fan du vill men om du röstar på SD så röstar du på ett parti som verkar i den nazistiska traditonen och som har som mål att upprätta en mål att upprätta en arisk svensk MONOKULTUR baserad i kristendom som den utövades vid sekelskiftet och en återföreningen mallan stat och kyrka.

      Deeta MOTIVERAR man i sitt partiprogram BOKSTAVLIGEN med fantasiteorier basertade i rasbiologiska vanföreställningar.

      Gör vad fan du vill men kom inte och säg om fyra år att du är "frihetlig".

      Vad vi har råd med och inte har du dessutom sannolikt ingen aning om liksom dom flesta andra som hartar invandrare eftersom ni ALDRIG räknar något annat än utgifter för att era argument ska se bra ut.



      Radera
    4. Provokationerna mot Muhammed må vara plumpa och taskiga, men de avslöjar förvisso de här människornas övertygelse. Och den är att de tabun de tagit med sig hit nu även skall vara våra tabun.

      Radera
    5. "Arisk Monokultur"?

      Det närmaste som finns en "arier" när det gäller etnisk tillhörighet är en Iranier.

      Illa nog at nassarna inte har en aning om att deras "Ariska överman" är en man som vuxit upp på gränsen mellan Indien och Iran, men kan inte mer bemedlat folk ha bättre koll på fakta?

      Agerar man utifrån enbart åsikt utan kunskap blir man inte stort bättre än nassarna själva min gode Micke.

      Radera
    6. gerar man utifrån enbart åsikt utan kunskap blir man inte stort bättre än nassarna själva min gode Micke
      -------------------------------
      Och var har jag sagt att jag inte äger kunskap om vilka folk som räknas som arier?

      Börja om på gå utan extraslag.

      Radera
    7. Provokationerna mot Muhammed må vara plumpa och taskiga, men de avslöjar förvisso de här människornas övertygelse. Och den är att de tabun de tagit med sig hit nu även skall vara våra tabun.
      ----------------------------

      Gör dom? Jag har inte sett 1.5 miljarder människor reagera på Vilks konstprojekt eller Salman Rushdies böcker i högre omfattning än jag sett att europeiska fascister och nazister skulle vara representativa för uropas folk som helhet.

      Radera
    8. Inget svar där.Känns det för komplicerat Kan du inte en gräva fram en halv miljard muslimer som vill döda Rushdie?

      Radera
    9. Gå och snacka med killarna som besöker moskeén på södermalm. Se vad de tycker.

      Radera
    10. Återigen inget svar.

      Varför klarar du inte att svara på en frågeställning som är så enkel?
      Är du för obegåvad eller faller din nazivärld samman om den konfronteras med verkligheten?
      ?

      Radera
    11. Tss, gräv fram en halv miljard människor som styrker dina påståenden själv. Löjlig debattteknik, vem ö.h.t. kan "gräva" fram 1,5 miljarder människor. Du kan det inte heller.

      Gå däremot till valfri moské och kolla stämmningarna där. Jag garanterar dig att jag har rätt. Profetens bok är okränkbar kommer du få som svar.

      Radera
  12. @Micke
    Innan du tar på dig rollen som språknazis
    ----------------------------------

    Språknazist.Ok?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Du glömde mellanslaget igen. ;-)

      Radera
  13. Utvecklande och givande debatter här, må jag säga. Det fria ordet, var det, ja ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget problem tycker jag. Här ett personligt tips baserat på egen erfarenhet:

      Vill man inte ha underhållning (för visst kan det vara uppfrsikande med lite munhuggning emellanåt?) är det bara till att hoppa över Mickes kommentarer samt svaren på dem.

      "Det fria ordet, var det, ja ..." -Ja, just det. Det måste tydligen försvaras - i dessa dagar när kommentarsfält stängs ner snabbare än butiker i hitlertyskland.

      Radera
    2. Här är ett tips till.

      Vill man
      framstå som en idiot så
      skriver man helt anonymt utan att på något sätt beröra ämnet och ägnar sig uteslutande åt personangrepp.

      Radera
  14. Det Micke inte förstår är att många kommer att rösta på SD av ren förtvivlan, det finns inget annat sätt att bli lyssnad till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr blir det nog så.

      Vill man vara kraftigt EU-kritisk är alternativen Vänstern eller SD - oavsett de osmakliga ingredienser den soppan är kryddad med i övrigt.

      Men det här är inget nytt, sedan borgerligheten gick i graven tillsammans med Gösta Bohman...

      Radera


  15. Demokrati ÄR INTE synonymt men att 5 procent sverigedemokrater formulerar problem och lösning av dessa åt övriga 95 procent. Svårt att fatta kanske om man inte vet VAD demokrati innebär och det tycks väldigt få av SD´s väljare göra vilket är YTTERLIGARE en anledning att ALLTID identifiera partiet för VAD det är.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.