2012-11-28
Kulturpolitik är subjektiv, orättvis och likriktande
De senaste veckorna har Sverige, för ovanlighets skull, upplevt något av en kulturdebatt.
Den har mest handlat om pengar. Och då mest om det är rätt att ge vissa konstnärer och artister skattepengar mest bara för att de finns. Här skulle man även kunna ställa frågan om det är rätt att tvinga dubbelarbetande, ensamstående fyrbarnsmammor i Hjällbo att betala för den övre medelklassens nöje att gå på teater och opera.
Men jag tänkte titta bortom det pekunjära. Är det över huvud taget rätt och rimligt med en statlig kulturpolitik?
Politisk styrning på kulturområdet innebär ett urval. Vissa projekt och konstarter får skattepengar. Vissa artister och konstnärer får speciella förmåner.
Men inte alla. Pengar och förmåner delas ut till dem som politikerna (och tjänstemännen) anser förtjänar att uppmuntras. Och vilka är de att bestämma vilken kultur som skall premieras?
Varför är det mer värt att ha ett band och repa i en gratis kommunal studio än att sitta hemma vid sin dator och skapa musik? Varför skall vi betala skattepengar för att folk skall gå och se Wagner på operan, när de som istället föredrar World of Warcraft får betala för sitt nöje själva? Varför skall vissa filmer och böcker ha ekonomiskt stöd från det allmänna, men inte andra? Och så vidare. Jag antar att du ser problemet.
Och vad säger det om kulturen när det viktiga inte är att skapa sådant människor kan tänkas uppskatta – utan sådant som är tillräckligt slätstruket och korrekt för att politikerna skall vilja satsa skattepengar på det?
Kulturpolitik är med nödvändighet subjektiv, orättvis och likriktande.
Lägg ner!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
ja, Henrik ibland har du helt rätt!
SvaraRadera"Pengar och förmåner delas ut till dem som politikerna (och tjänstemännen) anser förtjänar att uppmuntras."
SvaraRaderaUtdelandet måste väl först passera KRO´s nålsöga, oväld torde alltså råda. Eller?
Ironi är svåra grejor.
RaderaMen var står KRO politiskt sett.
Vilka kan bli medlemmar i KRO
Leve kulturpolitiken, så länge den är
rödfärgad. Eller?
Du har massor av olika kulturstöd som går igenom många olika statliga, regionala och kommunala kanaler. Om KRO är inblandat, så är det bara ibland. Och det blir ändå orättvist... Och så vidare.
SvaraRaderaJag håller i viss mån med. Särskilt med rättviseaspekten.
SvaraRaderaFast det finns ett problem med att helt släppa kulturen fri, och det är att folk i gemen endast konsumerar sånt som liza marklund och darin, vilket kommer att vara otroligt överrepresenterat utan någon form av offentlig inverkan. Jämför med public service-tv. Inte för att allt som SVT gör är fantastiskt, men den övergripande målet gör i min mening att outputen blir annorlunda än det femman och tv3 mäktar med.
Sen kan man ju diskutera om det är värt att gemensamt gå in och finansiera sånt som vi tycker är lite "finare" och bättre än det som konsumeras spontant. Jag kan tycka det, på samma sätt som att natur kan vara värd att skydda bortom den ekonomiska lönsamheten. Jag vill helt enkelt leva i ett samhälle där det finns tillgång till estetiska upplevelser, och om kulturstöd är ett sätt att uppnå det, så visst.
Slutligen måste jag säga emot när det gäller slätstrukenheten i det som blir accepterat för kulturstöd. Kanske är det i något avseende homogent, men det är väldigt avvikande från den kultur som annars konsumeras. Hur som helst får vi en mer diverserad kultur att tillgå, vilket jag gillar.
"Och vilka är de att bestämma vilken kultur som skall premieras?"
SvaraRaderaTja, folkvalda? :)
Rösta om vilken kultur folket skall erbjudas... Jo, tjena!
RaderaEfter att hela min skolgång på 70-talet blivit tvångskommenderad till diverse vänsterorienterad skolteater så är jag böjd att hålla med Hax.
SvaraRaderaDet har inget med konstnärlig höjd att göra, bara att anpassa sig till det som för tillfället ger bidrag. Då var det arbetarhistoria, nu är det "rasism". I 30-talets Tyskland handlade barnteatern om den "onda juden".
/Enoch
Anti-liberlismens rättvisebegrepp i ett nötskal: Dom som inte vill göra en viss aktivitet ska subventionera dom som vill.
SvaraRaderaNär det gäller opera så är det dom högern/borgerliga. När det gäller små fria teatrar så är det vänstern.
Givetvis korrumperas hela systemet till slut. Staten har inget med sånt å göra. Det vet alla ... egentligen, men vem fan orkar bry sig, så länge inga större övergrepp begås av den förment Goda Staten. Det räcker ju med att fansen är nöjda (apostlarna?)
SvaraRaderaMen staten har nu en gång för alla, precis som i vilken sovjetstat som helst, tagit på sig att strö lite verksamhetsstärkande glitter över sina medborgare för att visa sig från sin goda sida och vilken tonart samhällsteatern skall spelas i. Fint på min ära. Kommenderad mångfald åt de enfaldiga. Snart ere jul, god!
Hej Henrik. Jag köper ditt resonemang, och skulle även kanske kunna tänka mig att rösta på Piratpartiet om detta var PP:s officiella linje. Är det det? Eller är det din (och min) privata åsikt enbart?
SvaraRaderaDet är min privata åsikt - med min libertarianska Frihetsfrontshatt på mig.
RaderaMen jag kan tänka mig att det finns en del pirater som håller med. Och en del som inte gör det.
Det borde rimligare var primärt att kräva att politiker aldrig ska ha betalt av staten.
SvaraRadera