2012-11-27

EU duckar om kortblockaden mot Wikileaks


Wikileaks har just haft en presskonferens i Bryssel och London (varifrån Julian Assange var med via nätet). Ämnet var de dominerande kreditkortsföretagens blockad mot whistleblowersiten.

Skälet var att EU-kommissionen nu kommit med ett preliminärt beslut om att den inte tänker gå vidare med sin utredning av Visas, Mastercards och PayPals blockad.

Vilket tog kommissionen 15 månader av utredande att komma fram till. Kanske var någon inte nöjd med de slutsatser som de rimligen ändå måste hunnit dra...

Wikileaks och dess isländska betalningsförmedlare begär nu att detta beslut skall överprövas.

EU är alltså en smula fegare än U.S. Treasury, som har meddelat att det inte finns någon laglig grund för att terrorklassa eller svartlista Wikileaks.

Det underströks att Europaparlamentet (med sin rapport förra veckan) är mer rättrådigt än kommissionen.

Vidare presenterades belägg för att det är enskilda amerikanska politikers påtryckningar som ligger bakom blockaden.

Wikileaks pressmaterial »

Pirate MEP Christian Engström

3 kommentarer:

  1. PP borde hårdare ha lyft fram blockaderna mot de båda svenska småföretagen (skräckfilm, sexleksaker) för att undvika att sakfrågan skyms av moralpaniken kring Wikileaks.

    SvaraRadera
  2. I Europaparlamentet och i tisdagens debattare i Aftonbladet var det småföretagen som gick först. Men vi får inte förringa WL - yttrande- och tryckfrihet är oerhört viktiga saker.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.