2012-11-11

Måste ses!


The last sentence - trailer from Nordisk Film Shortcut - Oslo on Vimeo.

En av mina favoritregissörer, Jan Troell, har gjort en film om en av mina stora hjältar – publicisten Torgny Segerstedt.

The last sentence / Dom över död man [Direktlänk till trailern]

15 kommentarer:

 1. varför finns den inte på youtube för?

  SvaraRadera
 2. "Dom över död man" är från en av de vackraste vikingaverserna ur Eddan jag känner till. Orden har förvanskats lite med tiden; vad jag förstår ska de snarare läsas som "minnet av en död vän", alltså "dom" i betydelsen "efterlevnad" snarare än något annat.

  Deyr fé, deiya frændur, // fä dör och vänner dör
  deyr sjálfur ið sama. // själv dör man också en dag
  Eg veit einn // jag vet en [sak]
  að aldrei deyr: // som aldrig dör:
  dómur um dauðan hvern. // minnet av en död vän.

  SvaraRadera
 3. Segerstedts egna ord på hans monument i Göteborg...

  --->
  De fria fåglarna plöja sin väg genom rymden.
  Många av dem nå kanske ej sitt fjärran mål.
  Stor sak i det. De dö fria.
  <---

  Publicerad i en av staten konfiskerad utgåva av Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. I denna text skrev han även...

  --->
  De likna icke de där som sträcka hals och kackla vid sitt mattråg och beskärma sig över 'galningarna'.
  I sinom tid skola dessa sansade gröpätare slaktas och förtäras.
  Det går så med de tama djuren. De taga inga risker, och de förlora alla chanser.
  <---

  SvaraRadera
 4. Torgny Segerstedt förtjänar sannerligen att få sin historia berättad.

  Tyvärr misslyckas Troell å det grövsta -- och detsamma gör manusförfattarna.

  Manuset är totalt osammanhängande, och regissören misslyckas till och med med att få annars så säkra skådespelare som Björn Granath, Pierre Lindstedt, Eddie Axberg och Ulla Skoog att underprestera.

  Svartvitt må verka häftigt för dagens Bergman-wannabes, men det tillför sällan något positivt. Mer positivt hade det IMHO varit att lägga lite pengar på att färglägga och, i övrigt, digitalt förbättra de gamla journalfilmsklippen.

  Nej, detta är *inte* någon film jag kan rekommendera. Sorry... :(

  SvaraRadera
 5. Felaktig dubbel negation detected. Sorry...

  SvaraRadera
 6. Vad hade Segerstedt att säga om kommunismen (Stalin) som grasserade under samma tidsera?

  SvaraRadera
 7. Omoralisk matematik?

  På bloggen Liberologi: "Torgny fick ibland frågan om det var ”lämpligt” att han samarbetade med kommunister som Ture och Zeth. På det svarade Torgny Segerstedt: ”jag är liberal men främst är jag radikal demokrat”. I kampen för demokrati och mänskliga rättigheter frågar man inte vilket parti en person tillhör, menade Torgny, utan man tar reda på vad som gömmer sig i hjärtat på den personen man möter. DET, inte ideologi eller partitillhörighet, är det viktigaste för en radikal demokrat, förklarade han. ”De är inte perfekta, men ingen är perfekt, inte heller jag”."

  SvaraRadera
 8. Nyckeln till mysteriet kanske är hur tydliga Hitler och Stalin var angående rasbiologin. Stalin och kommunismen ansågs tydligen inte lika överhängande farliga eftersom Stalin inte var urskiljande och tydlig som Hitler om t.ex. judarna. Stalin var en mer promiskuös och farlig jävel. Han var kanske inte lika outspoken om judar och meningsmotståndare, han mördade allt och alla inom armlängds avstånd innan de ens anade att de var i det kommunistiska kikarsiktet. Sovjets expansionspolitik österut kände väl ingen till eller brydde sig om? Det var för långt borta för att det skulle vara ett hot? Så jag skulle vilja fråga TS idag varför han bara blivit känd för sin avsky för nazister men inte lika känd för att kritisera kommunister. Är det nån som har en annan förklaring än min?

  SvaraRadera
 9. Sovjets vilja att exportera revolutionen är del av den kommunistiska ideologin och har alltid varit känd.
  Den utgjorde den största anledningen till att den tyska högern utplånade sig själv och gick upp i nazismen.

  Stalins antisemitism är inte jämförbar med Hitlers industriella utrotning av judar.
  Segerstedt ÄR lika känd för sin avsky för kommunism som för hans avsky för Hitler. Rent konkret hade han dock MER att göra för att agera mot ett närmande till Hitler än ett närmande till Stalin då betydligt fler svenskar var nazivänliga än benägna att se positivt på Stalin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och här indikerar Micke att han föredrar Stalin. Oväntat...

   Jag tycker både Hitler och Stalin förtjänar en stor ananas uppförd i anus, dagligen, i det helvete de förhoppningsvis befinner sig i.

   Radera
  2. Det enda ditt inlägg indikerar är att du är samma idiot som vanligt och att du inte kan öppna käften utan att demonstrera din brist på begåvning.

   det finns inget i mitt inlägg som säger att jag föredrar den ena eller den andra

   Radera
  3. Oj, rakt på den ömma tån...

   Mick <3 Stalin forever!

   Radera
 10. Ja, det må hända att han var lika känd för det också. Gemene man fattar nog inte det ändå. Har dock lite svårt för hans förklaring till de som frågade om hans samröre med kommunisterna Ture och Seth. Politik är uppenbarligen det möjligas konst. Jag får liksom inte ihop det med tanke på dödsrunan han skrev när Lenin dog.

  Stalins/sovjets utrotning av kulaker och andra mer östliga nationers folkgrupper kanske inte var industriell utan bara hantverksmässig.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.