2012-11-06

Präktighetens fängelse


Om saker och ting får fortsätta utvecklas som de gör nu, då kommer vi att få ett märkligt och rätt obehagligt samhälle.

Övervakningsstaten rullas ut, vilket kommer att leda till ett visst mått av självcensur och försiktighet hos alla som är medvetna om dess risker. Långsamt kommer det även att gå upp för en del människor att i ett land med massiv övervakning kan det vara bra att ställa sig in hos statens funktionärer – och angiveristaten är ett faktum.

Ett allt mer kontantlöst samhälle och en allt mer drakonisk lagstiftning kring kontanthantering (kassaregisterlag, regler mot penningtvätt etc.) kan få en del oförutsedda effekter. Enkelt uttryckt behöver ett land en viss svart ekonomi som smörjmedel för att fungera. Dessutom är problemen med övervakning samma som i stycket ovan. (Snart kommer förslag om EU:s "Bank-FRA" – som kan komma att övervaka, granska och analysera alla europeiska banktransaktioner i jakt på något intressant.)

Även om vi lyckats stoppa en del av det värsta, så kommer det ständigt nya förslag om hur internetoperatörerna skall tvingas bli nätpoliser – underställda nöjesindustrins kamp mot tiden och verkligheten. Och snart ligger EU:s förslag om "notice and action" (tidigare kallat "notice and take down") där bland andra sociala media tvingas plocka bort poster så fort upphovsrättsindustrin knäpper med fingrarna. Både nätoperatörer och sociala media kommer då att tvingas bli överdrivet försiktiga, vilket kommer att leda till ett visst mått av censur i privata aktörers händer.

60-80 procent av alla nya lagar och regler i det offentliga Sverige kommer redan från EU. Allt tyder på att den siffran kommer att stiga. Så inte nog med att makten redan är på väg att flyttas från medborgarna till politiken – nu flyttar den även från lokal och nationell nivå till EU, vilket kommer att göra människor än mer maktlösa. Dessutom flyttas makt från de demokratisk valda organen till EU:s icke-valda byråkrater – som inte behöver riskera att ställas till svars inför väljarna.

Detta är bara några av pusselbitarna. Men bilden växer redan fram: Vi håller på att bygga ett tystare, mer mentalt slutet, ängsligare och mindre demokratiskt samhälle.

Just nu har vi ett litet tidsfönster där vi fortfarande kan välja att gå en annan väg. Men för det krävs politiker med nya prioriteringar, en livlig samhällsdebatt och att vanligt folk känner att de berörs av det som sker.

Görs inget nu, då fortsätter vi med små steg mot ett samhälle som kommer att vara orimligt att leva i. Och det stora flertalet vanliga människor kommer inte att reagera förrän det är för sent.

25 kommentarer:

 1. Utmärkt inlägg !
  Mvh/Bengt.

  SvaraRadera
 2. "mot ett samhälle som kommer att vara orimligt att leva i"
  Ett av huvudproblemen är nog att för många kommer det inte ha så stor betydelse. De kommer sköta sitt jobb och rösta på Idol till helgen, och vara nöjda med det. "Bröd & skådespel" ;(

  SvaraRadera
 3. Just det. Och alla de som tycker att det är så extremt viktigt att hindra sverigedemokraterna att få politiskt inflytande att man överger och sviker alla grundläggande principer för yttrandefrihet, fri opinionsbildning, saklig samhällsdebatt, neutrala tjänstemannabeslut, media som granskar missförhållanden i samhället och demokratiska spelregler bidrar till att underminera det öppna samhället och flytta gränserna närmare den totalitära demokraturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med effekten av att det är just därför som NPLS-partiet får ökat stöd av folket, bristen på öppen och saklig debatt får folk att fly till extremisterna.

   Det riksdagsparti som inser att man kan plocka ruskigt mycket röster på att svänga i EU-frågan (undantaget VPK), kommer vinna stora framgångar i valet 2014, på garderobsfascisternas bekostnad givetvis.

   Radera
  2. Sen när är frihet att låta en minoritet på 5 procent definiera problem och lösning åt övriga 95 procent´?

   Sen när är frihet att vara tvungen att gilla en partiledare som hyllar mord på en svensk statsminister när han är full?

   Frihet är bl.a rätten att hata Sverigedemokrater och deras politik i samma omfattning som deras väljare och partiledning hatar andra men det verkar inte ha gått in i skallen på varken SD´s partiledning eller deras väljare.

   DÄRFÖR utgör dom en potentiell fara för demokertin på sikt om partiet blir större.

   Radera
  3. Hrrmmm...

   "att man överger och sviker alla grundläggande principer för yttrandefrihet, fri opinionsbildning, saklig samhällsdebatt, neutrala tjänstemannabeslut, media som granskar missförhållanden i samhället och demokratiska spelregler..."

   Jag är hyfsat säker på att alla som har hört en segerrusig SD'are vråla "Nu är det till att hålla käft och lämna landet, bl**tejävlar!!!" under valnatten 2010 vet mycket väl hur det partiet ställer sig till de flesta av de rara ärtor du beskriver.

   Eller de som hörde Åkesson stämma in i vit-makt-musikspektaklet på färjan...

   Eller de som minns att när Åkesson gick med i partiet, partiets ordförande och styrelse till stor del bestod av tvättäkta och kända nazister.

   Eller, för den delen, de som minns partiets tidigare slagord, innan de lärde sig tala om "multikulturalism" i stället för "negrer, araber och judesvin".

   Har man själv upplevt det så finner man svårt att betrakta SD som steget framåt vad gäller medborgarrätt rent allmänt.

   Man måste i och för sig beakta att samtliga övriga partier har sjunkit till en nära nog lika usel nivå, och vete gudarna om inte FP har gått om SD i ren folkfientlighet nu.

   Radera
 4. Håller helt med. Det finns medborgare i Sverige som inte bryr sig ett dyft. Detta visas genom att man avhänder sig allt ansvar i utbyte mot hundraprocentig trygghet. Det är bara det att sådan trygghet existerar inte utan när det går åt skogen gnäller man och skall ha kompensation. Se dagis, se skolan, se välta gravstenar, se min blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. He who would give up essential liberties to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety...

   Radera
 5. Ja, det är ju inte för intet som man får kalla kårar. Nu ska jag väl vara den första att medge att jag inte engagerar mig så mycket som man kanske borde när man klagar så mycket som jag gör.
  Men jag tycker faktiskt inte att det enbart är vårt ansvar heller. Vi förlitar oss på representativ demokrati för att alla inte har möjlighet att sätta sig in i det som händer. Det farliga är att det som har hänt är att de folkvalda verkar tro att detta är ett slags carte blanche för att under mandatperioden inte behöva kommunicera av med sina väljare.
  Jag tycker det är egendomligt att så många lagar stiftas utan min kännedom, varför finns det inte enkel information om varje lagförslag som jag kan ta del av utan att behöva gräva mig genom halva riksdagens hemsida? Jag vill kunna följa processen så jag ser vad beredningarna gör med lagförslag.

  Det finns en grym idé kring detta som New Yorks senat använder; https://github.com/nysenate/OpenLegislation. Ett simpelt sätt att med versionshantering låta väljare och alla som vill följa arbetet med lagtexter och se vem som gör vad. Den typen av transperens borde man försöka skaffa i Sverige också. Är inte säker på exakt hur, men att ge mig som medborgare möjlighet att på ett enkelt sätt över webben följa lagstiftningsarbetet (och kanske, bevare oss väl, ge egna förslag på förändringar) är ett sätt att göra det lätt att engagera sig och lyfta fram debatten i dagsljus. Förutsatt att det är någonting som lagstiftaren vill ska ske...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen bra idé. Kunde ju drivas av en juristbyrå som vill profilera sej, ungefär som Dagens Juridik. Transparens med kommentarer där de ansvariga har möjlighet att se hur reaktionerna blir på förslagen.

   Radera
 6. github4president!

  SvaraRadera
 7. "Och det stora flertalet vanliga människor kommer inte att reagera förrän det är för sent."

  Samhällen som bygger på högmod och misstro, misstror sig själv, och har därmed sått fröet till sin egen undergång.

  Sådana samhällen stagnerar, och förgör sig själva inifrån, förr eller senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvisso sant, men historiskt nedgör sådana samhällen sig oftast i blodbad och/eller misär.

   Radera
 8. Precis som Hax och ni säger. De flesta vanliga människor kommer inte förstå det innan det är för sent.

  Varför förstår vi det och inte dom? För att vi är på internet så pass ofta att gammelmedia inte har någon hållning på oss. Vi kan läsa artiklar från en massa olika källor, och vi luskar ut sanningen och ser trenden.

  Därför är det upp till er människor, internetmänniskorna som faktiskt förstår det.

  Om världen förvandlas till en global polisstat så är det inte de ignorantas fel. Det är de med kunskap om problemen som inte spred kunskapen och allvaret vidare till allmänheten som bär ansvaret för misslyckandet. Varenda en av er är en guldgruva av information. Sprid den vidare till era vänner. Få dom att sprida det vidare.

  Internetaktivism är en gräsrotsrörelse. Inget kommer hända om inte vi gör att någonting händer. Länka för i helvete till Hax blogg på er facebooksida om han skriver någonting som ni håller med om om inget annat.

  SvaraRadera
 9. Visst kommer detta att bli verklighet och dessutom bli värre, i och med att sådana åtgärder kräver större och större insatser för att uppnå samma effekt.

  -Dock har allt en början och ett slut, och jag är övertygad att detta kommer att möta sin baneman som alla stora politiska projekt med tveksamt allmänt stöd:

  1/Övervaknings och registreringssamhället blommar ut till fullo.
  2/Övervaknings och registreringssamhället utvecklar egna lagar och regler (m.a.o, geggan av säkerhetstjänster, övervakningsinstanser och dominerande vaktbolag & webpolis börjar sakta blida en egen, separat byråkrati för sig själva och sina medarbetare). Det börjar vid det här laget bli mycket svårt att utföra någon som helst handling utan att bli registrerad, körd i databaser, fotograferad och loggad.
  3/Så här rullar det på. Ända till sturkturen gör att misstag. Ett fatalt misstag:
  4/Övervakningsetablisimanget börjar nu bli mäktigt, riktigt mäktigt, men gör tillslut i sin högfärdhet misstaget att stå i vägen för de politiska grupper som de facto styr Sverige; de konservativa i LO kollektivet och det gamla kapitalet. Det kan kanske vara fråga om fördjupade befogenheter vad det gäller kapitalspårning och registrering som stör högerut och krav på att fackförbund skall presentera internt materiel eller hur partistöd skickas fram och tillbaka vänsterut.
  När detta sker så drar de två åt samma håll; och systemet rasar ihop.

  Vad som händer sedan behöver inte alls vara guld och gröna skogar, politiker och byråkrater hittar alltid på nytt djävulskap, man kan bara ha en lätt aning om vad nästa "fluga" efter "övervakningstrenden" blir. Inte blir det ett steg framåt, ty jag vidhåller vid min maxim att svensk politik inte går framåt, den går i cirklar.

  SvaraRadera
 10. Jag kan tipsa om SVT dokumentären Pedofilernas natt

  En dokumentär som handlar om det offentliga sexbrottsregister som inrättades i USA under Clinton-tiden. Tanken är som vanligt god - borde någon sexförbrytare i mitt kvarter så borde man få veta så att man kan skydda sig.

  MEN resultatet blev i stället ökad rädsla för att ens barn ska bli utsatta för sexbrott - för nu syns det ju precis hur många sexförbrytare som finns i kvarteret. Problemet är bara att många som hamnat i det där registret inte skulle skada andra människor. Det kan vara personer som sprungit nakna in på en fotbollsplan. Jämngamla ungdomar som haft sex fast en varit underårig. Telefonflåsare. Ja, lite allt möjligt.

  Så övervakningen har inte skapat trygghet. Det har skapat mer rädsla, så att man nu brukar samla in alla "sexförbrytare" i en sal under Halloween så att barnen ska kunna gå "säkert" och tigga godis. Varje år. Under resten av deras liv. Hur blev det bättre?

  SvaraRadera
 11. Ännu ett offer för det äckligt kvävande samhällsklimatet i Sverige. Kritikern av hatfeminismen Pär Ström ger nu upp sin opinionsbildning efter massiva trakasserier och smutskastning. Och som vanligt har ingen ställt sig upp och försvarat Ströms rätt att framföra sina åsikter och kritiserat den svenska PK-hatmobben.

  http://debatt.svt.se/2012/11/08/efter-hot-och-nidbilder-tar-jag-nu-farval-av-genusdebatten/

  SvaraRadera
 12. Det känns ju skönt att du grinade lika mycket när dina antifeministsika vänner upprepade gånger mordhotade Tina Rosenberg och skickade avföring i brev till henne ...eller när dom mordhotade andra ledande kvinnliga politiker och hotade med våldtäkt samt upplyste om att det enda som kunde frälsa dom var kuk.

  Man vet att man alltid kan lite på er när det gäller frihet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vanligt, Micke, far du ut med otidigheter mot alla läsare - för jag vet inte om du är medveten om det men i din totala avsaknad av citering och namngivning har du just påpekat för HAX att hans vänner mordhotar folk.

   Jag vet inte om det var meningen. Är det det får jag be dig förtydliga.

   Det är därför det finns en svarsfunktion och en möjlighet att adressera ett svar så ingen behöver gissa vem man riktar sig till.

   Om din kommentar var riktad åt Rebecca undrar jag om du är medveten om att alla som läser den måste uttyda det som att du just har sagt att det är helt OK för feminister att trakassera Per Ström för att någon har trakasserat feminister?

   Varefter du smetar ned samtliga läsare av tråden med den sista gliringen och ordet "er".

   Det är lika litet OK som om du hade vandrat ut på öppen gata, hade hört två personer prata om "judesvin" och sedan hade vrålat "Jävla nassesvin!" rakt ut i luften, riktat mot samtliga passerande utan att ens adressera de som uppenbarligen var det.

   Ärligt talat, jag börjar bli lätt lack på att du vandrar in i en kommentarstråd och skäller ut samtliga läsare, inklusive mig, för saker vi inte hard gjort. Det är nämligen det du gör och det väcker enbart hos samtliga läsare mer sympati för Rebecca än för tölpen som just antytt att deras vänner mordhotar folk.

   Radera
  2. Dessutom är det KÄNDA journalister och kommunpolitiker bland andra som uttryck glädje över att Ström tystats. Och ingen ifrågasätter deras hat...

   De beter sig på samma vis som de anonyma tölpar du syftar på.

   Jag kan inte säga att det ena är värre än det andra.

   Tummen upp Scary devil!

   Radera
 13. Dessutom är det KÄNDA journalister och kommunpolitiker bland andra som uttryck glädje över att Ström tystats.
  -------------------------------------------

  Det är INGEN av dom kända och okända feministhatarna som som i sammanhanget öppnat käften om att deras egna åsiktsfränder hotat t.ex Tina Rosenberg eller nån av dom andra oräkneliga frumtimmer som kallar sig feminister till livet och skickat avföring i brev eller på annat sätt utövat våld mot dessa.

  Därför har grinandet om Per Sröm ingen relevans överhuvudtaget bortsett från det grinande han själv utövar.
  Svårare än så är det inte.


  SvaraRadera
 14. om vanligt, Micke, far du ut med otidigheter mot alla läsare -
  -----------------------------------
  Tydligen är du blind.Mitt svar är ett direkt svar till signturen Rebecca och det framgår klart och tydligt för oss som ser.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

 17. Varefter du smetar ned samtliga läsare av tråden med den sista gliringen och ordet "er".

  ------------------------------------------

  Den relaterar uppenbart till dom feministhatare jag talar om och du får naturligtvis själv avgöra om du anser dig tillhöra dom.

  FAKTUM är dock att det inte går att grina över Ström samtidigt som man är tyst om avföring och dödshot till Rosenberg (vilket fick henne att sluta arbeta politiskt) och andra i posten om man vill göra anspråk på att ha något annat än varm luft att sälja

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.