2012-12-19

FRA: Guldstjärna till SundinJag känner att jag måste dela ut en guldstjärna till riksdagsledamoten Mathias Sundin (fp).

Han var den borgerliga riksdagsledamot som stod upp och sa nej – när FRA-lagen utvidgades ännu en gång, nu under hösten.

Och det var ett snyggt anförande. Tyvärr hittar jag det inte på Youtube, men det finns på Facebook». (Notera speciellt hur Johan Pehrson (fp) sitter och himlar med ögonen.)

Sundins markering var inte bara det rätta och modiga att göra. Genom att han markerar en flank, så är han även med och definierar om debattens mittpunkt och var den befinner sig. Det är viktigt.

Vad gäller resten av de unga, frihetliga ledamöterna i riksdagen – så hoppas jag att de skäms.

Den här gången var ju regeringen och sossarna överens. Så det fanns inte ens någon politisk "risk" för dem att rösta nej. Ändå satt i princip alla ner i båten, teg – och medverkade till att fullborda sveket.

FRA-frågan lever vidare och kommer att leva vidare. Här kommer en nostalgi-tripp från Youtube inför FRA-omröstningen 2008...


[Direktlänk]

4 kommentarer:

 1. Enligt Sundin själv röstade två andra också emot:
  "Robert: Roger Haddad (FP) och Richard Nordin (C) [röstade också emot på allianssidan]."

  ... jag har dock inte kollat in riksdagen.se själv.

  SvaraRadera
 2. Märkligt att det är en folkpartist som slås av det sunda förnuftets inspiration, de är ju inte direkt kända för det!

  SvaraRadera
 3. Och det är förmodligen Tännsjös och utilitarismens filosofi som gör att övervaknings- och kontrollfreaksen hittar ett rättfärdigande för det dom gör: "I boken Privatliv argumenterar Torbjörn Tännsjö för att ett samhälle där alla våra handlingar och yttranden registreras och görs tillgängliga för alla är att föredra framför ett där privatlivet skyddas.
  Bokens recensent, Olle Torpman, menar att boken är tankeväckande och rolig men behäftad med vissa metodologiska brister. I Nothing to Hide: The False Tradeoff between Privacy and Security argumenterar
  Daniel J. Solove, tvärtemot Tännsjö, att privatlivet bör skyddas – fast av andra skäl än dem som ofta anförs i debatten."

  SvaraRadera
 4. Fast själv har man blivit så cynisk att jag bara tror att Sundin & Co positionerar sig för att få kryssröster i ett kommande val, och därmed röstar mot med partiets välsignelse för att hålla kvar missnöjesrösterna inom partiet. Personligen ska jag, trots jag röstat på Alliansen, korka upp skumpan den dagen Centern och Kådisarna åker ur Riksdagen och får söka jobb som vanligt folk.

  @Dividendum: Fast i Tännsjös vision så är transparensen lika för både makten och folket, vilket det ju inte är idag. I den världen hade man inte kunnat gömma undan ACTA-avtal, Tsunami-band eller horbesök. Helst hade jag också haft ett privatliv, men om det ska offras, så ska det fan vara lika för politruckena också.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.