2012-12-19

Den så kallade verkligheten

Follow the white rabbit...

Ett av mina små jullovsnöjen är att se om Matrix-trilogin. Den innehåller rätt mycket kul och intressant ur ett filosofiskt, politiskt, etiskt och existentiellt perspektiv. (Se gärna denna film, som handlar om just detta»)

Det får en ju att fundera. Så nu skall jag tänka högt en stund igen...

Vi lever i ett samhälle där andra talar om för oss vad vi skall göra, vad vi skall frukta och hur saker och ting skall fungera. Vilket i stort sett bara är ord och åsikter, satta på papper. Visserligen upprätthålls denna bild av statens våldsmonopol, men ändå. Detta är en bild, som den härskande klassen försöker säljas in som verklighet. Men det finns andra bilder...

Eller ta ekonomin. Nästan alla pengar är i dag fantasifoster, siffror i datorer och i bokslut. Det underliggande värdet, i verkliga värden, är litet och finns ibland i princip inte alls. Pengar uppfinns av ECB och Riksbanken. Bankerna lånar ut pengar ur tomma intet. Åter igen är detta en bild, som säljs in som verklighet.

Vi är många som irriterar oss på att politiker ofta fattar märkliga beslut – som inte är faktabaserade. Politiker beslutar saker bara för att de kan, oavsett av hur verkligheten ser ut. Ibland försöker de sedan knåda verkligheten så att den passar bättre med deras egenhändigt ritade karta. Och ibland skiter det sig bara.

Vi har ett antal morallagar, som inte grundar sig på att någon kränker någon annans frihet, säkerhet, egendom eller rättigheter. Saker som är förbjudna bara för att politikerna (påhejade av all slags moraltanter) tycker illa om dem. Vilket omsätts i lagar som vi alla tvingas följa.

Politik handlar just om detta – att kunna tvinga alla att göra på ett visst sätt. Även på områden där det vore mycket enklare och bättre om folk fick välja mellan olika alternativ själva. Även när det vi förväntas göra bara är hittepå och uttryck för makthavarnas nycker.

Vi lever i ett samhälle med institutionaliserad kontroll, allt oftare med support från en växande övervakningsapparat. Styrd av en fåfäng och inte sällan korrumperad härskande klass.

De flesta människor ser inte att de är fångar i en konstgjord värld. Och många bryr sig inte, så länge de själva inte drabbas.

Om en människa bryter mot reglerna, sätter sig upp mot systemet eller exponerar bluffen – då klarar staten av att hantera det hela, med hjälp av sitt våldsmonopol om så krävs.

Men om massor av folk börjar bryta regler, ignorera makthavarna och ifrågasätta bilden och det som sker – vad händer då?

Ibland kan jag få en känsla av att detta är det verkliga skälet bakom övervakningsstaten. Att staten vill känna sig säker på att medborgarna köper propagandabilden, följer reglerna och håller sig i ledet.

Att den härskande klassen håller oss fängslade i en illusion är naturligtvis förfärande.

Men det finns även något hoppingivande i detta. Det gör alternativen tydligare: En fakta- och rättighetsbaserad politik. Ett monetärt system som bygger på verkliga värden. En approach där vuxna människor får ta ansvar för en större del av sina egna liv, i alla de delar där de är bättre på att bestämma själva och välja mellan olika alternativ. Att ge människor frihet, vars gränser går först där de inskränker någon annans frihet, säkerhet, egendom eller rättigheter.

There is no spoon.

;-)

12 kommentarer:

 1. Som EU-parlamentariker verkar du lite yrvaken för realiteter.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Varför får jag associationer till den grundkurs i marxism-leninism som jag genomgick när jag var ung och dum och revolutionär? Den härskande klassen? Suck..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påstår du att uppbyggandet av en global polisstat inte är verkligt?

   Radera
  2. Ung är du kanske inte fortfarande ... Vad anser du om Anders Isakssons myntade begrepp "den politiska adeln" då? Du anser säkert att vi har en väl fungerande demokrati också? Du anser säkert också att makten (etablissemanget) inte alls är måna om att bibehålla det system de verkar inom, att göra skiftbyten vid rodret vart fjärde år? Du tror säkert att maktskiftena sker vid varje val, vart fjärde år? De naiva tror att vattendelaren står vid politisk vänster eller dito höger, ack så naivt.

   Dessa pultroner är i sig själva undersåtar och slavar under det numera lite åldersstigna nedärvda nazistiska ekonomiska systemet vi lever under idag och där det underliggande dominerande sociala temat är att Staten är motorn för allt som händer i ett land och världen. Att kalla nazisternas syn på nationalekonmi för ett kapitalistiskt system är att fara med direkt osanning. Det är ett riggat system, from the bottom to the top.

   Läs Elite Neo-Nazis ... Is Russia Today (RT) Part of the Controlled Media Matrix and the Imposition of Global Government? Om ens hälften av det Anthony Wile skriver är sant så, ...

   Radera
 4. Haha, den här kommentarstråden säger allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr gör inte din kommentar det ... vad menar du? Kan du utveckla och sammanställa dina tankar i skrift så att de blir begripliga? kanske är för mycket begärt?!

   Radera
 5. The cake is a lie...

  /A

  SvaraRadera
 6. "Ibland kan jag få en känsla av att detta är det verkliga skälet bakom övervakningsstaten. Att staten vill känna sig säker på att medborgarna köper propagandabilden, följer reglerna och håller sig i ledet."

  Du är inte ensam om den känslan. Ämnet är stort, komlpext, svårt att bevisa/motbevisa och alla kan relatera till det - som gjort för en rödvinskväll.

  Det där med Matrix var intressant. Har tidigare ansett att första filmen var den enda som var sevärd. Tvåan och trean verkar nu förtjäna en närmare granskning.

  "A revolution without dancing is a revolution not worth having." - V

  Razy Gogonea - Britain's Got Talent 2011 Audition

  SvaraRadera
 7. Det är ett komplext ämne, ja visst. Svåröverskådligt men ledtrådarna finns om man bara har analysförmåga och sund skepticism.

  Dessutom räcker det att gamla, tunga media (MSM) inte gör sitt jobb vid olika stora händelser, som nu i Sandy Hook, i Aurora, etc, för att frågorna istället skall dyka upp på nätet i olika nyanserade och onyanserade forum för att det skall få en stämpel över sig som konspiratoriskt.

  Go figure!

  Kakan smakar bajs!

  SvaraRadera
 8. Annat intressant och föda för tanken nu under julledigheten kan även den här artikeln på The Daily Bell vara > > > "Did Jefferson Davis Work for Money Power? ... Was the Civil War a Gigantic False Flag?"

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.