2012-12-20

Och nu... EU-processorn!


EU vill satsa på spetsteknologi. Vilket man ju kan förstå.

Nu har EU förvisso ställt till det på egen hand. Höga skatter, byråkrati och orimliga arbetsmarknadslagar (ping: Frankrike) har fått företag som befinner sig i utvecklingens framkant att etablera sig på annat håll. Patentlagstiftningen har orsakat en patentinfarkt som gör det omöjligt att bygga nya produkter och nya företag på många områden.

Men nu skall människorna bakom jordbruksstödet ta sig samman och lansera... EU-processorn!

IDG rapporterar "Neelie Kroes, ansvarig för EU-kommissionens digitala dagordning, vill se en storsatsning på processorer i ett projekt som liknas vid Airbus - det europeiska konsortiet för att bygga flygplan." »

Ett politiskt drivet projekt, hanterat av eurokrater – för att skapa teknisk utveckling. Hmmm... Vad kan väl möjligen gå fel?

Och byråkraterna kommer att få sitt, var så säker. Kroes säger "...poängen är att man måste ha en övergripande samordning för att uppnå framgångsrika resultat inom processortillverkningen".

Detta kommer att bli lika ineffektivt, dyrt och trögt som allt annat EU rör vid. Teknisk utveckling skapas helt enkelt inte av politiker och byråkrater.

Känn Sovjet-vibbarna!

14 kommentarer:

 1. Tja, det kostar väl i runda slängar en miljard att designa en någotsånär modern processor. Vad kan någonsin gå fel? :-)

  SvaraRadera
 2. För några år sedan läste jag om hur EU ansåg det jätteviktigt med en egen sökmotor som motvikt till Google. Som av en händelse har ingen hört mer om den sen..

  Får mig att tänka på Sovjet och "Concordski" etc.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 3. Hörru Hax, nu ska vi inte vara taskiga mot Sovjetunionen. De hade åtmonstone den goda smaken att kopiera IBM:s teknik. Läs gärna 'The Pioneers of Soviet Computing' http://www.sigcis.org/files/SIGCISMC2010_001.pdf

  /Robert Andersson

  SvaraRadera
 4. Det är ju kul att man säger att det inte finns någon europeisk processortillverkare, när den stora hotet mot Intel etc är ARM, som sitter i stort sett alla paddor och smartphones och just är europeiskt(brittiskt). De beskriver sig själva som världens största, men England hör kanske inte till EU eller?
  http://www.arm.com/about/company-profile/index.php

  SvaraRadera
 5. Hur kan det komma sig att mångfalt fler politiker från forna Sovjetstater varnar för att EU är "på väg" att bli precis som sin föregångare.

  Deras erfarenheter borde tas på allvar!

  Var står du i frågan om vapenlagstiftning HAX?
  Hur tror du PP skulle ställa sig?

  mvh

  SvaraRadera
 6. Ja, du milde tid, att de aldrig lär sig. De har säkert gjort en ordentlig behovsanalys, för pengar är ju inga problem för EU. Man tar sig bara för pannan, alltså. Nazi-ekonomi i sin prydno.

  SvaraRadera
 7. Undrar just varför det inte redan finns någon betydande processortillverkare i EU ;-)

  SvaraRadera
 8. Sånt där kan slå tillbaka. Ett viktigt skäl till att japanska biltillverkare är bra på el/hybridmotorer är att regeringen där gav stöd åt sådan utveckling på 1980-talet. Detta som ett svar på att USA annonserat att man hade för avsikt att satsa på el-bilar. Den satsningen lyckades den amerikanska motortidningen döda - men den japanska blev av.

  SvaraRadera
 9. Sa man skratta eller gråta? Jag hade nog gråtit om det inte varit för att jag supit i kväll.,,

  SvaraRadera
 10. EU-processorn kommer givetvis att ha en hårdvaru-key-logger samt censuren inbyggd. Den kommer kosta ~25000/styck och prestera som en 286:a...om vi har tur.

  Fast med sina 63 bitars processor och super-duper-needeling kommer den säkert klara av att driva key-loggern samtidigt som censurdatabasen kollar om det är ok att skicka det du just knappat in på skrivbordet via en kommando-prompt då den inte kommer orka driva något vettigt UI. GUI kan ni glömma!

  Är det här ett uselt skämt, eller?

  SvaraRadera
 11. @Matte, precis vad jag tänkte. Sen kommer det bli lag på att alla datorer i EU just har en sådan processor och se där, en marknad har skapats åt något som ingen jävel vill ha.

  /A

  SvaraRadera
 12. Jag har en betydligt enklare tolkningen av nyheten. Man vill skrämma Intel till att skeppa in lobbymiljoner i Bryssel för att stimulera europeisk ekonomi.

  SvaraRadera
 13. Eu är dåligt men. Att stödja forskning och utveckla ny processorer och ge stöd som i alla andra länder är effektivt. Är vettigt. För usa går inte lita på,Kan ändras snabbt över ett presidentval. Vem vet vilka bakdörrar som finns i usas Intel och Windows produkter

  SvaraRadera
 14. Bevare mig väl. Det tar 20 år och hubdratals miljarder kronor att bygga sig någonstans i närheten av Intel. Stora EU-projekt är ett sätt att hälla pengar på storindustrier som saknar innovationskraft men som tjänar pengar på de-facto-monopol och old-boys-networks.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.