2013-01-10

Problemet med (c) är ett helt annat


Till slut blev jag tvungen att ta reda på vad som egentligen står att läsa i förslaget till ett nytt idéprogram för centerpartiet. Lite av en västgötaklimax, om jag får säga det själv...

"Månggifte" är inte mer dramatiskt än så här... "Politiken bör varken avgöra hur många människor man får leva tillsammans med, gifta sig med eller vem som ska ärva ens tillgångar." Jaha... Möjligen hade de kunnat skriva "...vilka eller hur många..." för att bredda scoopet en smula. Men så speciellt dramatisk tycker jag inte att texten är.

Om skatterna kan man läsa "Beskattning begränsar dock människors självbestämmande, och därför måste skattemedel användas varsamt så att de bidrar till att stärka människors frihet och självbestämmande. Centerpartiet strävar efter ett plattare skattesystem, med låga marginalskatter, som gynnar drivkrafterna bakom samhällets välstånd."

Den avskaffade skolplikten... "Centerpartiet anser att dagens skolplikt, som utgår från barnets plikt att gå i skolan, bör förändras till en läroplikt så att det i juridisk mening framgår att det är föräldrar och målsmän som har en plikt att se till så att barnen får en fullgod utbildning. I ett tillstånd av globalitet där arbetsmarknaden vidgats till att omfatta hela världen är det omodernt att garantera barnens rätt till utbildning genom att mäta tiden i klassrummet."

I dessa tre fall kan man konstatera att vissa av centerpartiets mindre lojala spelare och media har blåst upp och vulgariserat innehållet en smula. Utifrån sina olika syften. (Man bör dessutom komma ihåg att den föreslagna texten är ett förslag från en arbetsgrupp, som än så länge bara är ute på remiss i partiorganisationen.)

Den enda punkt där den föreslagna texten i någon mån lever upp till de livfulla beskrivningar som cirkulerat den senaste tiden gäller fri invandring. "För ett parti som värnar friheten och bygger sina värderingar på alla människors lika rätt och värde finns inget annat logiskt ställningstagande än att man är för en fri invandring. Så länge det finns länder som kränker mänskliga fri- och rättigheter är öppna gränser, och människors möjlighet att fly, det enda sättet att erbjuda alla människor ett skydd för sina grundläggande rättigheter."

Jag kan inte annat än hålla med.


Mitt problem med centern är inte det idéprogram som just nu åker runt i de förutfattade meningarnas torktumlare. Problemet är att centern i slutändan ändå brukar svika både sina väljare, sina principer och sina vackra programförklaringar. (Ett exempel på hur de säger en sak och gör en annan är centerns "öppenhetsmanifest" och FRA-frågan.)

28 kommentarer:

 1. Jag förstår, allvarligt, inte varför det är såna rubriker. Det som står i förslaget är kanske det Centern säger att de vill genomföra. Men i realiteten så ska man nog läsa Moderaternas partiprogram för att läsa vilken politik som Centern i VERKLIGHETEN genomför.
  Annie Lööf är en sällan skådad notorisk lögnare. Jag blir mest arg för att de "snor" alla fina visioner fast de i verkligheten inte bryr sej ett dyft om vad de står för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kopierar bara. Personligen upplever jag att det här hög tid att vi kopierade det här till oss.

   Radera
 2. Det är maktkamp mellan Annie Lööf och Anna-Karin Hatt också.

  SvaraRadera
 3. Det vore rätt coolt om (pp) snodde de fyra punkterna ovan, rakt av... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har rätt i det. Jag är en centerpartist som blev väldigt hoppfull när nya ideprogrammet presenterades. Nu är jag rädd att man både backar från dessa ideér och dessutom markerar en ökad disstans till dem. Skulle PP i det läget annonsera att man tar över dessa punkter skulle jag nog även jag (och säker fler i C) gå över till PP.

   /Johan

   Radera
  2. Det här med månggifte är en intressant tanke. "Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll." 1 § Sambolagen (2003:376)

   Vad som händer om A har ett parförhållande med både B och C samtidigt och de bor i samma hushåll - det framgår inte. Månggifte må vara förbjudet men mångsamboskap kan väl aldrig bli det. Samboförhållandet inträder ju med automatik när vissa förutsättningar är uppfyllda.

   Radera
 4. Till försvar för Centern får man väl säga det gamla vanliga att om fler röstade på Centern så skulle partiets politik få mer genomslag.

  Den verkliga reformen vore parlamentarismens avskaffande. Statsministern skulle kunna väljas direkt av folket och regeringen fick i allmänhet ägna sig åt att styra riket och låta riksdagen sköta lagstiftandet. Rejäl JO makt, vettiga KU-granskningar och misstroendevotum mot enskilda ministrar skulle vitalisera den svenska demokratin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lika viktigt vore federalism (dubbel suveränitet) som en check för folket i de olika regionerna på centralmakten vilket såvitt jag vet Centern är ensamma om att ha i partiprogrammet.

   Radera
 5. Slopad arvsrätt tas inte upp någonstans. Kan någon förklara vad det innebär? Det låter i mina öron som om staten konfiskerar det jag har när jag dör. Detta uppmanar till ett samhälle som lever för dagen och bestraffar arbete och sparande, samt motarbetar att man vill lämna en bättre värld till sina barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första punkten (samma som äktenskap).

   Radera
  2. Men utan att förklara vad det innebär.

   Radera
  3. Kan det vara en variant på detta som menas? https://www.flashback.org/t1843312

   Radera
  4. Slopad arvsrätt betyder för att frihet är att inte ha ansvar ens för sina barn och det är ett mått på vad det handlar om.

   Radera
  5. Ett mått för vissa...

   /knä-magikern

   Radera
  6. Man trollar ihop månggifte och slopad arvsrätt i texten. Dessa saker har inte med varandra att göra. Politikerna försöker smygvägen konfiskera rätten till arv på ett godtyckligt sätt.

   Kasta ut pastrasket på gatan. De passar inte i en beslutande församling. Det är lömskt, ohederligt och debatteras på ett plan som är under all kritik.

   Inte ett ord har sagts om HUR slopad arvsrätt passar in i sammanhanget.

   Har det med månggifte att göra?
   Berör det alla i hela Sverige?

   Vi har en ärvdabalk och centern får gärna förklara vad man menar i detalj för detta är inte acceptabelt.

   Man förklarar i en bisats till ett förslag om månggifte att man vill förändra rätten till arv.

   Det är fel på så väldigt många sätt.

   Radera
  7. Det är väl snarare en rätt att fritt testamentera sin kvarlåtenskap som avses - inte konfiskering av allt efterlämnat.
   Om man vill öppna för mer komplexa familjebildningar så vill man inte snärja in sig i gamla arvsregler med laglotter etc.

   Radera
  8. Nils.

   Var har du fått de ideerna från?

   Visa hela tankegången så kan vi diskutera sedan. Jag tycker att du i sak har en poäng, men när förslaget inte specificerar något mer än slopad arvsrätt så blir jag misstänksam.

   Allt det finstilta skall presenteras innan man tar ställning.

   Radera
  9. Det följer ju den liberala profil som Centern eftersträvar.
   Att tolka slopad arvsrätt som statlig konfiskering är ju något helt det motsatta. Det ser jag som något från kommunismen kanske, där allt är statens.

   Helheten är ju ökat självbestämmande - då kan man ju inte tolka enskilda förslag som den totala motsatsen.

   Radera
 6. Vid det här laget framstår det helt klart att Centerpartiet har gjort ett otroligt klavertramp rent mediataktiskt. När Ankersjö först presenterade idéprogrammet verkar han ha blivit förvånad över att alla inte höjde det till skyarna, vare sig inom partiet eller i media. Det är galet naivt, vilken bubbla finns partiledningen i?

  Jag misstänkte länge att det här var en försöksballong, eller kanske en murbräcka. Att man efter ett tag (nu?) skulle backa på några av de mest kontroversiella punkterna, och därmed få acceptans i partiet för typ 90% av idéprogrammet. Men Annie Lööfs semesterresa visar att man inte hade planerat för en sådan manöver. Det var nog så enkelt som att den innersta kretsen runt henne inte förstod vilka reaktioner som förslaget skulle få.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Per Ankersjö är väl knappast någon som passar in på epitetet "partiledning".

   Och all reklam är bra reklam? Annie har ju fått massor med tv- och radiotid nu...

   Radera
  2. Det luktar mer än en aning desperation om C och har gjort så länge. Bisarrt nog tittar man när det gäller på C på Sveriges samtidigt rikaste och andefattigaste parti.

   Med tanke på det katastrofala sätt som C har svikit sina vallöften, sina partiprogram, och gått tvärsemot sina framröstade stadgar om vad man står för har jag börjat fundera på att det inte bara kan vara akut dumhet kopplat med ett kompulsivt begär att få vara med och leka med de stora grabbarna som har orsakat det återkommande katastrofras som C genomgått efter varje val.

   Otippat undrar jag om det inte faktiskt är så att C's styrelse räknat ut att om man kan köra iväg alla väljare så kan den centrala partiledningen dela upp partikassan efteråt och pensionera sig.

   Radera
 7. Alla partier gör vad de kan för att fösa väljarna till SD. Detta genom korkade förslag, obetänkta utspel och annat. Ingen vill ha ansvar efter valet -14. Man vill valla in SD för att sedan kunna peka finger när saker inte fungerar. Den ekonomiska depressionen blir allt värre i EU och USA.

  30-talet är på modet igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag börjar samla på mig guld, diesel och konserverad mat. Och smör också så klart. :-)

   Radera
 8. Ett mått för vissa...

  /knä-magikern

  Ja att en idiot av din magnitud på en och samma gång kan hylla Mussolini, vara liberal och kräva att barn inte ska ärva sina föräldrar är en självklarhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. samhället går under om man inte får behålla det man jobbat ihop för att ge sina barn en bättre framtid.

   Radera
  2. (C) vill väl inte förbjuda att barn får ärva - om man själv vill det (och möjligen även om man inte angett något annat). Men man skall ha rätt att göra dem arvslösa.

   Radera
  3. Annie Lööfs (då Johanssons) trovärdighet rök redan med FRA-debatten i riksdagen, bara på aningen mindre dramatiskt sätt än F-Fed's gjorde det.

   Radera
 9. 1 värna skattemedel: Bra börja med att avskaffa politiker arvoden för IKE aktiva politiker. Som inte lämnar motioner, inte deltar i omröstningar. Som har kvar arvode fast dom lämnat riksdagen. 1år ok. Sedan är det arbetsmarknaden som gäller.

  2: slopad skolplikt: vad händer med invandrar flickor/ flickor med berusade föräldrar, om dom inte kan lämna hemmet för några timmar för att gå i skolan? Dom kommer bli fångar i sitt eget hem.


  3: Mång gifte: om staten inte ska bry sig hur många ja är gifta med. Kan vi ju tillåta andra avvikelser oxå. Tidelag, barn giftermål mm.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.