2013-02-06

President Hollandes besvärjelser


I går talade den franske presidenten, François Hollande, i Europaparlamentet. Man kan ha många åsikter om vad han hade att säga. Men jag skall uppehålla mig vid ett ämne: Parlamentets flyttcirkus.

Tolv gånger per år flyttar Europaparlamentet för en vecka från Bryssel i Belgien till Strasbourg i Frankrike. Denna flyttcirkus är inskriven i EU:s fördrag och den är ett hjärtebarn för fransmännen.

Europaparlamentet vill helst slippa. En majoritet av ledamöterna är emot den månatliga flytten. Men fransmännen står på sig. Och EU-domstolen konstaterar att regelverket tyvärr ger stöd åt detta vansinne.

Så – hur försvarar då Frankrikes president flyttcirkusen? Så här sade Hollande i parlamentet under gårdagens debatt...
"Strasbourg är både Europas historia och dess framtid. Jag försvarar inte staden för att den ligger i Frankrike. Jag försvarar Strasbourg för att Strasbourg är Europa. Om man anser att det inte borde vara Europaparlamentets säte så underminerar tvekan allas uppfattning om Europa."
God dag, yxskaft.

Att karln inte har några logiska argument på sin sida, det visste vi redan. Men han klarar inte ens av att koka ihop några EU-mytologiska argument. Det han säger är bara tomma ord, varm luft. Besvärjelser.

En sak jag ogillar med EU i allmänhet och med franska EU-politiker i synnerhet är egenheten att göra saker bara för att man kan, utan att ens besvära sig med att underbygga sin linje med något slags argument. Arrogans parad med feghet, typ.

Så Europaparlamentets flyttcirkus fortsätter.

Europaportalen: Hollande försvarar EU:s flyttkarusell»

15 kommentarer:

 1. Varför inte flytta permanent till Strassbourg?
  Då blir ju fransmännen ännu gladare och alla kan enas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst. Bättre än flyttcirkusen. Och Bryssel är ändå en svårt dysfunktionell stad.

   Själv driver jag enmans-kampanjen "One Seat - Berlin".

   Radera
  2. @ HAX
   Var det inte liberale Adenauer som myntade:
   "Den som gör Berlin till huvudstad skapar ett nytt andligt Preussen."

   Radera
 2. Ja, tvi vale! Såna där som Hollande skall man skruva fast i hyckleri- och floskelsvarven å köra på så det sprutar, det blir inte mycke' kvar arom' sen ...

  SvaraRadera
 3. Kan man inte ha samtliga sammanträden med parlamentet i Strasbourg istället, och flytta dit parlamentarikerna permanent?

  Problemet med flyttcirkus torde då vara löst.

  SvaraRadera
 4. One Seat är möjligen det logiska resonemanget.

  Men visa mig en fransk president som frivilligt kommer att avhända Frankrike makt, inflytande och inkomster vilket är det One Seat-kampanjen begär.

  SvaraRadera
 5. själv ställer jag mig frågan om denna är särskilt högt prioriterad bland medel-fransoserna/fransyskorna med tanke på att Frankrike i princip är Europas jätte med lerfot/järnfot.. Eller är det något spel för gallerierna som Hollande försöker med för att få upp sina siffror med detta?

  SvaraRadera
 6. Uppenbarligen fungerar den ju, denna varmluft, eftersom det ständigt kommer nya franska politiker som gör på samma sätt.

  Varför köper de i Frankriken denna ständiga ström besynnerliga människor? Valsystemet är förstås sådant, men presidenten är inte landets enda politiker.

  Man skulle vilja fråga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle vilja fråga hur de ser på livet, universum och allting.

   Kanske kunde lära oss ett och annat om hur vi själva väljer politiker om inte annat.

   Radera
  2. Jo, att det skulle komma någon som är ännu nipprigare än Sarkozy är lite over the top.

   Radera
 7. Hur kan det komma sig att inte Frankrikes parlament flyttar från Paris till Strasbourg en gång i månaden? Det verkar ju bara vara fördelar med det av fransmännen att döma... De kunde ju hyra in sig i EU's lokaler, som ändå står oanvända större delen av månaden.

  SvaraRadera
 8. Jag är så trött på fransmän.... förklara krig mot dem och bomba dem åt h-e.........

  SvaraRadera

 9. Önskan om krig är alltid latent hos högern

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag är långt till vänster (och det var jag som önskade att man skulle bomba frankrike)

   Radera
 10. Jag glömde att säga.


  Det är fel när sossar i Frankrike upprätthåller och kräver särbehandling av Frankrike i Eu och EXTREMT RÄTT när liberaler och högerkonservativa i Storbritannien kräver och upprätthåller samma förhållanden.

  Denna totala brist på konsekvens gör mig till liberal.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.