2013-03-14

Krigsråd: Rädda RSS-flödet


Hörupp!

Google meddelar att de tänker lägga ner Google Reader den 1 juli. [Länk»]

Och om jag begriper rätt, så är det Google Reader som är backbone för de flesta RSS-flöden.

Med tanke på att denna blogg lär ha ett par tusen läsare som följer den via RSS, så gör det mig en smula nervös. Om folk tvingas ändra sätt att följa feeds, då tappar man med säkerhet massor av läsare.

Så: Vad har ni för input om vad som kommer att hända med Google Reader? Är mina farhågor befogade? Några goda idéer på hur man löser detta problem?

Någon form av lösning kommer säkert att dyka upp. Nätet kommer helt enkelt inte att låta Google att i princip döda RSS. Frågan är dock om det kommer någon lösning som får existerande flöden att fungera sömlöst?

Det känns som om Google är på väg att skjuta sig själva i foten här.

26 kommentarer:

  1. Jag har gått över till Feedly idag. Ser helt okey ut. Allt importeras autoomatiskt efter man loggat in.

    Kan vara ett ok alternativ, även om jag hade sett att Google Reader fick vara kvar.

    SvaraRadera
  2. Jag testar också feedly nu, smidigt att allt importeras från reader.

    SvaraRadera
  3. RSS kommer inte att dö. Vi gamla reader användare kommer knappast sluta använda feeds. Vi hittar bara andra program att använda sig av. Finns en del i tressanta alternativ.

    Har hittils siktat in mig på 2 som verkar vara vad jag vill ha
    http://www.newsblur.com/ (kostar $1/månad)
    http://theoldreader.com

    SvaraRadera
  4. http://www.change.org/petitions/google-keep-google-reader-running

    Feedly var... långsamt enligt min upplevelse. Och så visade den alla items om det alla var lästa. Och så confade jag "defaultvy" till hela artiklar, men det slog inte igenom på det som redan var importerat.
    Och så är det mycket mindre screen real estate och alldeles för mycket marginaler runt allt. Det är inte lika tydligt vilken nyhet som är aktiv just nu.
    n och p fungerar inte för att hoppa mellan artiklar. den var allmänt buggig om man hoppade neråt snabbt och krävde att man satt och laddade även fast man såg artiklar man borde kunnat bläddra till.
    m verkade inte fungera för att markera som oläst...

    osv... feedly har långt kvar för att ens vara nära.

    Jättebra att den importerade saker, men den importerade bara saker som låg i mappar i Reader, inte saker som låg utanför mappar.

    Som default om jag browsar alla items i en kategori så är jag inte intresserad av att se vilka som ligger i kategorin. Det vet jag då jag skapat den. Detta går inte att stänga av. Jag vill inte heller se saker från Amazon. Går inte heller att stänga av. osv osv osv osv osv.

    SvaraRadera
  5. Google tappar trovärdighet om de stänger ner tjänster som Reader som ändå används av extremt många användare. Varför ska jag bry mig om Googles tjänster om de ändå stänger ner dem efter några år. Dessutom är motiveringen tramsig, samtidigt som de "vårstädar" för att minska på spridningen på vad de gör så satsar de på allt från självstyrande bilar, operativsystem till mobiler och glasögon med inbyggd skärm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Börjar med att säga jag använt reader i princip sedan starten.

      Gillar inte beslutet de tagit men förstår varför de gjort det. Sedan varifrån du får "extremt många" ifrån vet jag ju inte. Många är det, men uppenbarligen inte nog för att generera intäkter som gör det lönt att behålla produkten.

      Google är ju kända sedan tidigare för att lägga ner produkter som de anser inte har nog många användare. Reader har häng löst i Googles produktflora länge och bara fått viktiga uppdateringar sporadiskt och utan någon egentlig utveckling senaste åren. Det imho mest förvånande att den inte blivit nerlagd tidigare än nu faktiskt.

      Men jag lovar det kommer att dyka upp väldigt intressanta och kraftfullare ersättare de närmsta veckorna.

      Radera
  6. Jag vet ärligt talat inte vilken tjänst jag kommer flytta över till. Jag vet bara att jag MÅSTE ha en tjänst likt Google Reader. Den ska funka i browsern och gärna ha en Android app alternativt vara anpassad för mobilens browser.

    Vill inte ha en app likt Flipboard, Currents, Pulse, et.c. eftersom man inte får en bra överblick i denna typ av appar.

    Feedly kollar jag just nu på men tycker den är långsam och lirar inte lika bra som gReader på Android.

    TheOldReader ska kollas in när jag väl fått importerat mina feeds där, den är väl det närmaste Google Reader man kommer.

    NewsBlur är även den intressant även om den kostar $12 per år. Tyckte det såg ut att vara riktigt snygg integrering i browsern. Fårgan är hur bra det funkar på telefonen.

    NetVibes ska även den kollas in även om jag inte har de största förhoppningarn om den tjänsten. Känns för begränsad.

    När det kommer till RSS så ser jag inte något alternativ som kan ersätta den tekniken i närmaste framtid. En del föreslår att man ska använda Twitter till att få sina nyhetsflöden, men vad fan gör man då många inte använder Twitter?
    RSS är defacto standarden för flöden, det enda som ska till är en bra cloundbaserad aggregator. Kanske får titta på de lösningar som finns där man kan installera sin egen på servern där hemma?

    SvaraRadera
  7. RSS/Atom-flöden kommer knappast att dö. De fanns innan Google Reader, och kommer att finnas efter Google Reader. Själv har jag, trots att jag följer många, många RSS/Atom-flöden, aldrig börjat använda just Google Reader, för vilket jag just nu är tacksam. Istället använder jag NewsFox, en Firefox-addon för RSS som funkar rätt okej. Och på iPad finns det flera appar som kan läsa RSS, t.ex. Early Edition.

    Det verkar vara dålig goodwill att lägga ner Google Reader, men det kommer inte att få dem som är lite engagerade att sluta läsa.

    SvaraRadera
  8. För mig är det helt uteslutet att följa en blogg "manuellt". Förhoppningsvis dyker det upp något bra alternativ före juli, annars får jag väl börja ta skogspromenader istället.

    SvaraRadera
  9. Tycker det är viktigt att skilja på Reader som är själva RSS-läsaren och det som HAX pratar om: feedburner (http://en.wikipedia.org/wiki/FeedBurner), nedmontering av det började redan i höstas.

    SvaraRadera
  10. Reader brought me here! #savereader
    Feedly fungerar just nu på Google Reader API men jobbar på en egen klon för sig själva och andra online readers.
    Verkar vara ett möjligt alternativ för mig bara de fixar att jag kan ställa in att den ALDRIG NÅGONSIN markerar något som läst utan att jag aktivt klickar på "mark as read" eller associerat kortkommando. Sett != Läst

    SvaraRadera
  11. ALLT jag läser är via RSS: bloggar, nyhetssidor etc.

    SvaraRadera
  12. RSS är ju lixom inte samma sak som Google Reader... RSS är en standard för syndikering av nyheter på webben. Google Reader är en bland många RSS-läsare. Så det är bara att välja en annan RSS-läsare om Google Reader läggs ner.

    SvaraRadera
  13. Detta är den risk man tar när man förlitar sig på kostnadsfria tjänster. Ja, även kommersiella förstås, fastän risken kanske inte är lika stor.

    Man kan knappast lasta Google för att de lägger ner en tjänst som inte är lönsam.

    Snarare ska man fundera över hur vi gör oss beroende av diverse molntjänster i stället för anskaffa programvara som vi har kontroll över.


    SvaraRadera
  14. http://www.superstart.se är en smidig sajt för att följa RSS-strömmar och ha många andra tjänster samlade. Konfigurerbart till 110 %.

    SvaraRadera
  15. Ska man gissa på att google kommer att skapa en tjänst som integrerar rss flöden med google+ och på så sätt "tvinga" fler folk till google+ samt ser till att folk är inloggade på google+ konstant.....

    men som tidigare talare har påpekat, google reader är android specifikt , rss är det inte. Så det handlar ju bara om att hitta alternativ.

    Använder FeedR själv, funkar sådär men man kanske kommer att behöva byta om den använder sig av reader API.

    SvaraRadera
  16. 1. Som redan nämnt, betala för något annat alternativ.

    2. Betala för att någon annan utvecklar ett bättre alternativ om inga av de som finns idag är bra nog.
    Leve globaliseringen! Anställ några indier!

    3. Ge pengar till någon som redan utvecklat en gratis open-source rss läsare samtidigt som du ger lite hintar om vad du vill ha i nästa version.

    4. Kickstarter.

    5. Sluta gnälla.

    Gratis är definitivt inte alltid gott när det som är gratis kommer i låst form från privata företag.

    SvaraRadera
  17. Det stora problemet är att många tredjepartsprogram använder Google Reader för att synka flöden. Jag kör exempelvis NetNewsWire på Mac och om jag byter mellan dator, iPhone eller iPad så vill jag ju att dessa tre ska vara synkade med varandra.

    Nu måste alla tredjepartare hitta på en ny lösning, vilket säkerligen blir struligt.

    SvaraRadera
  18. här finns ett upprop för att göra google reader till open source. kan vara värt signera om man gillar google reader.

    SvaraRadera
  19. hax, färgen på länkar gör tt de inte syns så bra..

    SvaraRadera
  20. För Android har jag prövat "RSS news reader" av Pixatel för en enkel variant utan någon inloggning etc som sparar allt lokalt. Den är ok och inte alltför flashig. Irriterande med alla online tjänster som vill ha tillgång till ens Google konto det första de gör.

    SvaraRadera
  21. RSS är reklamfritt vad jag försår. De stora nätdrakarna vill få oss över dit där reklamen finns.

    SvaraRadera
  22. Petitioning Google
    This petition will be delivered to:

    Google

    https://www.change.org/petitions/google-keep-google-reader-running

    SvaraRadera
  23. Jag dunkade upp en installation av tinytinyrss på fiiidr.se finns även androidapp i google play.

    Dock så kommer en ny, egen, utgåva av en androidapp i sommar då jag har tid att göra något vettigt.

    Sedan på ämnet, så kan man undra hur fan google inte kunnat monetisera 300 miljoner användare (buzzfeed) jag tänker mig att våra läsvanor är mer talande än våra sökbehov.

    SvaraRadera
  24. jag dunkade upp en installation av tiny tiny rss på fiiidr.se finns en app i google play med för att synka flöden.

    Dock så förstår jag inte hur google inte kunnat monetisera 300 miljoner användare.

    SvaraRadera
  25. argh dubbelpost.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.