2013-03-17

RSS-döden - ett slag mot det fria ordet


Rasmus på Copyriot bloggar om RSS-döden med anledning av att Google Reader nu stängs ner. »

Han pekar på skillnaden mellan verktyg och plattformar på internet. Verktyg – som RSS – där användarna bygger en miljö som passar just dem. Eller plattformar – som Facebook och G+ – där användarna förväntas underordna sig ett system.

Frihet att själv välja. Eller likriktning och centralstyrning?

Vill man vara bara en liten smula konspiratorisk, då skulle man kunna få för sig att det är här och nu som nöjesindustrin, de gamla mediehusen, upphovsrättsadvokaterna, ängsliga politiker och de nationella säkerhetsorganen tar makten över internet.

Nätet kommer förmodligen att fortsätta vara en utmärkt marknadsplats, förhoppningsvis även för mycket små aktörer. Men till exempel samhällskritik, demokratifrågor och aktivism riskerar att marginaliseras. När länkkulturen (som redan har gått ner på sparlåga i dessa kretar) mister delar av sitt nervsystem och många får anledning att bygga om sina läslistor – då kommer det smala och viktiga att föra en allt mer tynande tillvaro.

Och det är inte bara att säga att RSS-flödena finns kvar ändå och att man kan fortsätta bestämma själv. Om man tittar lite närmare, så har flera web-browsers och andra aktörer i nätekonomin redan börja plocka bort underliggande teknik för RSS. Vi är på väg i hög fart rakt in i det här, just nu.

Nej, det är inte så att samhällskritiska bloggar, Wikileaks och smala filosofiska forum kommer att stängas ner. De kommer bara att ställas (ännu mer) vid sidan av internets stora motorvägar.

Och nej, det är inte som att någon har suttit och konstruerat någon ondskefull plan. Det bara blev så här. Ömsesidigt samförstånd, korporativism, fruktan, girighet och inkompetens är krafter som alltid samverkar och som aldrig vilar.

Nu är frågan vad nätet kan och kommer att göra för att skapa en ljusare framtid.

Se även: As Google Reader goes offline, those living under censorship lose vital news source »

24 kommentarer:

  1. RSS-döden?
    För att en av hundratals RSS-läsare försvinner?

    Jag som använder en äldre version av Apple Mail för att läsa RSS märker ingen skillnad överhuvudtaget. Utan nyheterna om det hade jag blivit ovetande för evigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, men för att den totalt dominerande RSS-läsaren tar med sig användarnas flöden i graven.

      För att de flesta av de andra hundratals RSS-läsarna använder *just denna* feed.

      För att uppdateringar av allt från browsers till mailläsare nu väljer bort stöd för RSS.

      Radera
    2. När Google Reader stängs, då försvinner innehållet i alla de där hundratals RSS-läsarna som TB nämner.

      Med tanke på att Apple redan har skrotat RSS för Safari, så är risken att TB kommer att få en mycket obehaglig överraskning nästa gång han tvingas uppdatera Apple Mail.

      Radera
    3. Men jag är ändå inte med. Allt jag kan hitta om Reader är att det är strikt en RSS-läsare. Den sköter inte om RSS-feeds åt bloggar, som bland annat NewsGator gör åt HAX.

      Att RSS börjar försvinna kan jag inte neka till; som sagt så har redan Apple börjat skrota det. Men att Reader lägger ner påverkar bara de *användare* som använder Reader - känner du inte till Reader bör det alltså inte påverka dig - utöver att ännu en läsare läggs ner, alltså.

      Om du använder Reader nu och vill ha en annan online-tjänst, istället för desktop-klienter som Thunderbird och NetNewsWire, så kanske ni kan kolla in t ex Feedly.

      Hur "innehållet i alla de där hundratals RSS-läsarna" ska försvinna skulle jag gärna få förklarat - om du menar bokstavligt talat, dött över en natt, och inte att formatet går en långsam död till mötes över de kommande åren.

      Radera
    4. Det är inte att "sända" RSS som är problemet.

      Problemet är att den mix av feeds som folk har plockat ihop som regel ligger hos Google Reader. Sedan används denna feed i massor av olika RSS-läsare.

      Så, skit samma att Google stänger själva läsaren. Det är att folks feeds ofta är kopplade till just Google Reader som är problemet.

      Radera
    5. Jag skulle f.ö. älska om jag har fel.

      Radera
    6. Många RSS-tjänster/siter/mjukvaror använder Google Reader som backend istället för att okynnespolla feeds själva.

      Då Google Reader plötsligt försvinner så kommer en stor bit av ekosystemet att sluta fungera.

      Radera
    7. Ja, det är det som även är min bild.

      Radera
  2. Jag kommer att sörja över Google Reader. Google+ har varit perfekt för att ha det mesta samlad för mina behov. Och det skrämmer mig, vad du informerar om andra aktörer.

    SvaraRadera
  3. Framförallt tror jag att detta lär oss att INTE lägga alla ägg i en korg i framtiden, gratis eller ej.

    SvaraRadera
  4. "Nu är frågan vad nätet kan och kommer att göra för att skapa en ljusare framtid."

    Nätet kommer att reduceras, regleras och styras upp och göras till ett verktyg för makten, inte för demokratiutvidgningen i samhället.

    ”Some people have confused society with government as to leave little or no distinction between them; they are not only different, but have different orgins.

    Society is produced by our needs, and government by our wants; the former promotes our happiness positively by uniting our affections, the latter negatively by restraining our vices. The one encourages dialouge, the other creates distinctions. The first is a patron the last is a punisher.”

    - Thomas Paine, "Common Sense".

    SvaraRadera
  5. Det har skämtats om vilka människotyper som väljer verktyg och plattformar.

    Liberaler väljer Android och socialister väljer IPhone.

    Så länge det står var och en frivilligt att välja eller förkasta Apples "My way or the high way"-koncept är det inget att beklaga dock.

    SvaraRadera
  6. Tänk vad lite som förändrats på dryga 200 år när det gäller insikten om vad en centralregering är för nåt och vad som får den att ticka. Vi borde inte ha så svårt att göra prognoser om vår egen samtid utifrån dessa nedtecknade erfarenheter från alla stora Upplysningstänkare.

    En skeptiker är dessutom oftast alltid glad när han har fel.

    SvaraRadera
  7. Anonym 14:55 - Ingen rök utan eld. :-) Stämmer rätt bra det där med plattformsanvändarna. Det finns alltid dom som vill ha en högre makt som kan rättfärdiga deras handlingar och underlätta deras tankeverksamhet, både när det gäller ideologi och religion. Ibland är det svårt att avgöra vad som är religion och vad som är ideologi, ofta flyter det ihop med varandra i en enda rrrrödggrröön rrrörrra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ben Stone hade riktigt kloka synpunkter på detta, om ledare och rörelser, konformitet och ifrågasättande:

      http://www.badquaker.com/archives/2345

      Radera
  8. Varför är det ingen som lyckats göra en bättre rss-läsare än den som ska läggas ner? Ska det vara så svårt, verkligen? Antar att det inte är lätt då...

    Google skjuter dock sig själva i foten här. De gör oss uppmärksamma på att de inte är att lita på, inget bra ställe att lagra sådant man till varje pris vill behålla. Det där med molnet är inte så bra om det inte stannar uppe en regnig dag, liksom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är INTE LÄSAREN som är det egentliga problemet.

      Vad som är knepigt är att folks personliga FLÖDEN är kopplade till Google Reader - även om de använder andra läsare.

      Radera
    2. Har flytt från Google Reader till feedly.com likt många andra och faktum är att den *är* bättre än Reader. (Tex. kom jag in här på hax fastän jag inte subscribear, men den dök upp som "liknande" bredvid en annan feed och då kunde jag klicka mig in utan att behöva subscribea och såg detta inlägg, körde "preview" och så kunde jag skriva detta.) Så det finns nya rss-läsare/tjänster redan.

      Läser man sen exit-historier som denna om Google.

      http://blogs.msdn.com/b/jw_on_tech/archive/2012/03/13/why-i-left-google.aspx

      Så är det ganska tydligt att Googles val att lägga ner Reader är helt i linje med att de vill vara en plattform (lika som Facebook) och inte jobba med verktyg längre.

      Radera
    3. Har flytt från Google Reader till feedly.com likt många andra och faktum är att den *är* bättre än Reader. (Tex. kom jag in här på hax fastän jag inte subscribear, men den dök upp som "liknande" bredvid en annan feed och då kunde jag klicka mig in utan att behöva subscribea och såg detta inlägg, körde "preview" och så kunde jag skriva detta.) Så det finns nya rss-läsare/tjänster redan.

      Läser man sen exit-historier som denna om Google.

      http://blogs.msdn.com/b/jw_on_tech/archive/2012/03/13/why-i-left-google.aspx

      Så är det ganska tydligt att Googles val att lägga ner Reader är helt i linje med att de vill vara en plattform (lika som Facebook) och inte jobba med verktyg längre.

      Radera
  9. Hax skriver: Och nej, det är inte som att någon har suttit och konstruerat någon ondskefull plan. Det bara blev så här. Ömsesidigt samförstånd, korporativism, fruktan, girighet och inkompetens är krafter som alltid samverkar och som aldrig vilar.
    -----------------------------------------------------

    Jag skulle snarare säga att det alltid funnits människor som har ondskefulla planer som bygger på att skaffa sig mer makt, allt från kejsare till kungar, diktatorer, till dagens politker och finsans krigsherrar. Sen är det säkert så att dem själva inte ser detta som nåot dåligt, men det förändrar ju inte vad dem faktiskt gör.

    I grunden är människans problem mentala, är man som art ständigt orolig, rädd och tävlingsinriktad så blir samhället lätt en trivsam miljö för psykopater eftersom dem gynnas i den miljön.

    SvaraRadera
  10. Anledningen till att Google lägger ner sin RSS-läsare är ju inte så svår att förstå. Många av RSS-flödena innehåller i original mer eller mindre mycket reklam -- läser man via Google Reader så slipper man allt tingel-tangel.

    Tidigare kunde man till och med läsa kommentarerna via Google Reader (om jag minns rätt), men det tog de bort ganska snabbt, så fortfarande tvingas man stå ut med reklamen om man vill deltaga i kommentarsfälten.

    Nåja, jag hoppas verkligen att några innovativa utvecklare kan ge oss ett, om möjligt, ännu bättre alternativ till Google Reader. Och samtidigt kan det bli en läxa för oss alla:

    Lita aldrig på vad tidigare betrodda utvecklare ger dig -- förr eller senare hägrar börsmiljarderna och då blir du blåst. Vi har sett det alldeles för många gånger tidigare, så vi borde ha blivit klokare vid det här laget.

    SvaraRadera
  11. Men trots allt så är det ju faktiskt bara *en* läsare som stängs ned, precis som många säger här. Nu när alla blivit förvarnade i god tid så är det ju ingen svårighet att flytta över till en oberoende RSS-läsare som *inte* använder Google som backend. Sådana finns ju faktiskt, och de flesta av de andra kodar ju om för att anpassa sig nu. Så farligt är det alltså inte, även om tendensen är tråkig.

    SvaraRadera
  12. "Next time, please pay a fair price for the services you depend on. Those have a better chance of surviving the bubbles"
    - Dave Winer

    SvaraRadera
  13. Tycker det kändes befriande att tvingas gå ifrån den centraliserade tjänsten Google Reader och istället använda en decentraliserad lokal RSS-läsare över TOR. RSSOwl som för den delen är OpenSource. Ett steg i rätt riktning! Plötsligt lämnas rum för fleratal nya RSS läsare på marknaden och disporan bland RSS konsumenterna ökar. Endast till det positiva tycker jag.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.