2013-03-30

Världen efter Wikileaks

Jag har tipsat om BBC:s dokumentär om världen efter Wikileaks tidigare. Men eftersom det är långhelg, tycker jag det är dags för en repris. Detta är sevärt.

BBC - WikiLeaks: The Secret Life of a Superpower | Del 1 »
BBC - WikiLeaks: The Secret Life of a Superpower | Del 2 »

Till att börja med är det oerhört intressant att följa hur USA försöker göra rätt saker – men ofta landar fel, av pragmatiska skäl. (Del 1.) Dessutom finns här mycket värt att fundera kring vad gäller Rysslands ställning, maktambitioner och förhållande till ett svagt och virrigt Nato. Ett annat exempel är det amerikanska förhållandet till Kina, så väl ekonomiskt som militärt. (Inklusive en del tidigare okänt vapenskrammel.) Och, naturligtvis, västs stora informationsunderskott om vad som sker i Iran. (Del 2.)

Nu kan man inte utgå från att allt i de läckta amerikanska ambassadtelegrammen bygger på korrekt information och analys – men de ger ändå en svindlande ögonblicksbild av det geopolitiska läget. Man skall också hålla i minne att detta är BBC:s analys av telegrammen, dess innehåll och betydelse.

Och så har vi elefanten i rummet, frågan: Hade det verkligen varit bättre om vi aldrig hade fått reda på det här?

37 kommentarer:

 1. Men, Henrik, det stora problemet är snarare att Wikileaks var en stort 'jaha?"

  För det var egentligen inga stora avslöjanden som gjordes. Mycket av de geopolitiska relationerna var ändå möjliga för den hyfsat insatte att uppfatta i det vanliga nyhetsflödet.

  Så kommer insikten om att det var känt och ändå det varit så få politiska reaktioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en sak att känna sig övertygad om att ens äkta hälft är otrogen. Det är en helt annan sak att få se bilder...

   Radera
 2. På vilket annat avgörande sätt än att Manning riskerar att spendera resten av sitt liv i fängelse och att Assange numer spenderar sin tid på en ambassad som representerar ett land utan pressfrihet har Wikileaks förändrat världen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fick bl.a. reda på, förutom hur USA bedriver krig, också en inblick i hur svenska politiker sitter i knät på USA.

   Och allt jävla ljugande och allt barnsligt trams som är den internationella diplomatin och storpolitiken blottlades för alla att se.

   Kejsarna gillade inte kalsongrycket och nu sitter Micke här och beklagar sig...

   Radera
  2. Vi har fått reda på en jävla massa mer än vad en idiot som du Micke någonsin har lyckats med, är det den insikten som driver dig att vara ett odrägligt troll på nätet tro?

   Radera
  3. Det är intressant att trots stora inskränkningar i pressfriheten så publicerar inhemsk press i Ecuador betydligt mer makt-kritisk information än vad Svensk media mäktar med. Det säger ganska mycket om svensk press.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Det är intressant att trots stora inskränkningar i pressfriheten så publicerar inhemsk press i Ecuador betydligt mer makt-kritisk information än vad Svensk media mäktar med. Det säger ganska mycket om svensk press.
   -------------------------------
   http://cpj.org/reports/2011/09/confrontation-repression-correa-ecuador.php


   http://www.medievarlden.se/nyheter/2012/01/ecuador-godkanner-censurlag

   http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/assange-tar-del-i-correas-maktspel_7294825.svd

   Radera
  6. redep30 mars, 2013 23:03

   Vi har fått reda på en jävla massa mer än vad en idiot som du Micke någonsin har lyckats med, är det den insikten som driver dig att vara ett odrägligt troll på nätet tro?
   ------------------------------------
   Du är ett jävla as oavsett vilken signatur du använder när du SYSTEMATISKT utövar våld för att hindra andra att uttrycka en åsikt och ditt inlägg INNEHÅLLER INGET I SAK SOM RÖR ÄMNET!

   Radera
  7. Micke nu är det säkerhetsställt du är mentalt handikappad, nu ger du utlopp för dina hjärndemoner igen lägg ner din tönt och håll dig till sak som rör ämnet!

   Mitt förra inlägg var helt i sak i svar på ditt gnällinlägg.

   Radera


  8. Ditt förra inlägg och det jag nu svarar på var ett rent spaminlägg av den karaktär som fått både Hax ocgh Hans Egnell att stänga av möjligheten för dig att spamma, stalka och trolla utan signatur.   Radera
  9. För Micke, som alltid trollar som en riktig Sir, är användandet av signatur helt avgörande i sakfrågor.

   Själv har du har en anonym blogger-sida som förutom att den benämns "Mickemicke", i övrigt är helt anonym. Den kunde lika gärna hetat Ann Ahl's skitsida. Micke, let's face it, du är anonym. Din pojkvän, Agent Nygren, är dock till skillnad från dig t.ex. INTE anonym...

   Radera
  10. Konsekvent användande av en och samma signatur är en fördel för förståelsen av en diskussion med flera deltagande och går alldeles utmärkt att kombinera med anonymitet om man inte liksom dig har som enda syfte att trolla spamma och stalka. Det är dock inte svårt att förstå ditt och Nygrens skitflöde under olika signaturer i den här tråden och det är inga problem att separera hans skit från din då han signerar sin skit konsekvent. Saken är enkel.Du slutar att bete dig som ett svin och du slipper denna sammanfattning av din begåvning postad varje gång du öppnar käften.

   http://henrikalexandersson.blogspot.se/2013/03/tokfeminism-pa-eu-niva.html

   Radera
  11. Den där tråden visar ju bara på att du spammat som ett litet skinn och sedan raderat dina troll-kommentarer. Synd för dig att det fortfarande står Micke ovanför dina raderade trollande skitinlägg. Alla ser ju att det är du som trollat och sedan försökt undanröja bevisen.

   Jag och de andra kan väl på sin höjd anklagas för att ha matat trollet.

   Backfire så det heter duga...

   Radera
  12. Micke du har uppenbarligen tomtar på loftet och verkar tro att jag är någon annan, t.ex vem är Hans Egnell? Inte för att jag bryr mig, men för din info så har jag aldrig kommenterat dig på någon annan blogg än denna.

   Radera
 3. Här är en annan fin dokumentär, The taxfree tour:

  http://www.youtube.com/watch?v=d4o13isDdfY

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som inte har något överhuvudtaget att göra med Wikileaks.

   Radera
  2. Henrik tipsade om nåt intressant att kolla på under påskhelgen. Detsamma gjorde jag. Så det har att göra med blogginlägget...

   Men jag har ingen föreställning om att ärthjärnan begriper det.

   Radera
  3. Ditt inlägg har inget att göra med tråden och det beror på att du är ett troll.

   Radera
  4. Äntligen ett inlägg i sakfrågan från Micke....

   Radera
 4. Vi fick bl.a. reda på, förutom hur USA bedriver krig, också en inblick i hur svenska politiker sitter i knät på USA.

  Och allt jävla ljugande och allt barnsligt trams som är den internationella diplomatin och storpolitiken blottlades för alla att se.
  ----------------------------------------

  Och det visste du inte innan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet tydligen inte skillnad mellan hörsägen och bevis.

   Radera

 5. Föreställningen att Julian Assange skulle vara den förste som blottlägger Usa`s utrikespolitik är roande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem påstod att han var den förste?

   Du är en sån jävla blygdläpp Micke.

   Radera

 6. Du påstod att Assanages gåva till världen var att avslöja Usa´s utrikespolitiska spel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sluta spamma nu din fittläpp!

   Huvuddelen av hans gärning, i mina ögon är neddragandet av svenska politikers byxor. Vilket framgår om man läser min kommentar.

   Assange avslöjade sedermera förhållanden i krigets Irak som ingen annan avslöjat tidigare. Du anstränger dig hårt i dina försök att spela korkad... Allt vett och sans ut genom fönstret för att skydda sossen Anna "honungsfällan" Ardin.

   Radera
 7. Wikileaks har övertagit den rapporterande uppgift som västerländska medier har övergett. Kom ihåg var New York Times publicerade Pentagon-dokumenten 1971, vilket avslöjade de lögner som Washington hade sagt både till den amerikanska allmänheten och kongressen angående motiven för Vietnamkriget. Men idag tar ingen tidning eller TV-kanal längre ansvar för att sanningsenligt informera allmänheten. Julian Assange klev in i ett vakuum och blev omedelbart demoniserad, inte bara av Washington utan också av vänsterregeringar och högermedier, inklusive många på Internet. Allt på grund av en kombination av svartsjuka, okunnighet och inställsamhet gentemot Washington.

  Utan Wikileaks och Assange skulle världen veta nästan ingenting. Washingtons version av sanningen, så som den förmedlas av våra inställsamma medier och liknande medier i våra klientstater, skulle fortfarande vara allenarådande. Så nu inriktar man sig istället på att förgöra Julian Assange.

  Och Micke hjälper villigt USAs imperialister med smutskastningen. Bravo Micke, det hedrar dig...

  SvaraRadera
  Svar

  1. Din tråd.

   http://henrikalexandersson.blogspot.se/2013/03/tokfeminism-pa-eu-niva.html

   Radera
  2. Den där tråden visar ju bara på att du spammat som ett litet skinn och sedan raderat dina troll-kommentarer. Synd för dig att det fortfarande står Micke ovanför dina raderade trollande skitinlägg. Alla ser ju att det är du som trollat och sedan försökt undanröja bevisen.

   Jag och de andra kan väl på sin höjd anklagas för att ha matat trollet.

   Backfire så det heter duga...

   Radera

  3. Din tråd.

   http://henrikalexandersson.blogspot.se/2013/03/tokfeminism-pa-eu-niva.html

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Tråden visar vem du är och hur ditt spammande under olika signaturer och anonymt här och hos Egnell sett ut sedan i förra sommaren.


  http://henrikalexandersson.blogspot.se/2013/03/tokfeminism-pa-eu-niva.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är amnexis. De andra får stå för sig själva. Jag skrev typ ett inlägg i den tråden...

   Du trollade själv friskt i den tråden... Vilket alla som klickar på länken kan beskåda, även om du försökt undanröja bevis för ditt spammande genom att radera dina skitinlägg. Synd för dig att ditt namn står kvar så alla kan se vem DU är - nämligen Micketrollet, dyngspridaren från 50-talet!

   Radera 10. Din tråd.


  http://henrikalexandersson.blogspot.se/2013/03/tokfeminism-pa-eu-niva.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga kommentarer av Amnexis där inte, däremot fullt av spam-inlägg av Micke som han sedan försökt radera, men hans namn står kvar vid de raderade kommentarerna så...

   Det är DIN tråd Micke, ingen annans. Det ser alla som går in på länken, klart och tydligt.

   Beklämmande hur du rycker efter halmstrån, men det går väl åt en hel del till alla halmgubbar kan jag tänka...

   Radera
 11. Din tråd. Alla inlägg utom Nygrens. Jag förstår att det var jobbigt för dig att BÅDE Hax och Egnell gjorde det omöjligt för dig att spamma, trolla och stalka anonymt eller under ständigt skiftande signaturer som du gjort sedan i höstas utan att du registrerade dessa nånstans.

  Håll dig bland dom fascister du erkänner dig till
  papegojävel.

  http://henrikalexandersson.blogspot.se/2013/03/tokfeminism-pa-eu-niva.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antal inlägg från Micke - 55st (av 202 totalt!)

   Antal inlägg från Nebari - 29st

   Antal inlägg från Amnexis - 0st

   Micke vann trollkampen. Grattis, du är nu krönt som trollkonung.

   Backfire var ordet...

   Radera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.