2013-04-04

Löfven lovar

Sossarnas partikongress har börjat.

I sitt öppningstal lovade partiledare Löfven att Sverige skall ha EU:s lägsta arbetslöshet om (s) får råda. Och med tanke på vart siffrorna i EU är på väg, så känns det som ett inte allt för modigt löfte. (Dessutom är ökad arbetslöshet en av de få dynamiska parametrar som kan kicka in när alla har samma valutakurs och samma ränta i euro-zonen.)

Möjligen insåg Löfven hur flummigt löftet är, för han gick in på detaljer: Sossarna vill halvera den svenska arbetslösheten.

Då undrar man - vem vill inte det?

Några konkreta besked om vad (s) vill göra för att nå dessa mål lämnades inte.

11 kommentarer:

  1. Ungefär vad jag tänkte när jag hörde detta...men att halvera den Svenska arbetslösheten, från vilken utgångspunkt (vem är egentligen arbetslös)?

    Självklart talas det inte om hur man skall åstadkomma detta, det är ju valrörelse på gång, mycket "fläsk" men inga löften...

    SvaraRadera
  2. Lovade han det? Ett riktigt vallöfte? Eller var det en målsättning, en vision?

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Moderaterna lovade också saker innan Reinfeld blev landsfader och för att vara säkra på att lyckas trummade dom ut under ett år ut att arbetslösheten var uppåt 25 procent (27 som högst)under Person.
    Dagen efter att Reinfled krönts började dom räkna arbetslöshet som sossarna och har sedan dess skyllt alla misslyckanden att ändra dessa siffror på annat än sig själva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, kors i taket. Jag håller med Micke här.

      Radera
    2. Hur ska du ha det?

      Är det ok om det är moderater som ljuger och fel om det är sossar?

      Radera
  5. Så vitt jag har förstått det så använder alla partier en variant av NAIRU vad gäller estimering av arbetslöshet. Den praktiska skillnaden mellan S och M i denna fråga blir därför minimal, oavsett vad partiledarna själva säger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Moderaterna(korporativism som även nyliberaler gillar) använde INTE samma metod som alla andra under valkampanjen som ledde till Reinfeld. Man använde en metod som visade 3-4 gånger högre arbetslöshet än vad som är standard och man presenterade denna i debatten och via sin hemsida dagligen under nästan ett ¨år som ett faktum.

      Direkt efter valsegern krympte man arbetslösheten till ungefär samma nivå som vi har idag genom att igen räkna som alla andra . D.v.s företagspartiet har inte gjort något alls åt arbetslösheten på 8 år.

      Ljuga med beräkning kallas det normalt.

      Radera
  6. Höjda arbersgivaravgifter, En åtrerställning av restaurangmomsen o.likn.
    Är bara ett urval av ytterligare ”löften” som påpekas i (S)´s partiprogram.
    Hur vill (S) då kunna lösa frågan om ungomsarbetslöshet när det är just de arbeten som många unga tar som sitt 1´a arbete (Restaurangjobb, jobb inom servicesektorn o.likn.)
    Eller har (S) tänkt sig att återgå till den politik de förde förr och hålla (dölja, sopaunder mattan) arbetslöshetssiffrorna genom att förtidspensionera den som drabbas av arbetslöshet?
    Som gammal arbetsgivare så vet jag att mänga av de lagar typ: LAS o.likn. som LO drev igenom i början av 70-talet i samband med de sk. ”vilda strejker” som föjlde i spåren av srejken i Malberget och som LO då utnytjade kraftitgt för att genomdriva dessa vansiniga lagar har en mycket stark bromseffekt som i praktiken försvårar får oss arbetsgivare att våga anställa en obeprövad kraft.
    Helt oavsatt hur ”duktig” eller ”välutbildad” den arbetssökande utger sig för att vara.
    Det finns de facto enbart några få enkla lösninar på arbetslöshetsproblemet (vilket inte i realiteten är något större problem för, i vaje fall, en etninsk Svensk (här måste jag ge Reinfeildt rätt) jämfört med övriga Europa)) nämligen att riva upp LAS och de andra sk. ”trygghetslagarna” och att kraftigt sänka ingångslönerna.
    När får vi se en politiker som har råg nog i ryggen genomföra dessa enkla, men effektiva, förändringar.
    F.ö. så borde löne och anställningfrågor vara en ensak mellan arbetsgivare och arbetstagare och varken LO eller SAF skall blanda sig i dessa parters uppgörelse.
    Glöm inte att en röst på (S) i praktiken även är en röst på LO

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt (s) har att erbjuda är att vrida klockan tillbaka...

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.