2013-04-04

Den splittrade EU-kritiken

Jag är i Sverige några dagar - snurrar runt, träffar intressanta människor och talar på lite olika ställen. Tisdag kväll gick jag på om EU för Stureplanscentern.

Stureplanscentern är centerpartiets ideologiska avantgarde. Utan dessa människor och deras engagemang skulle centern vara helt platt och ointressant.

Jag förvånar kanske ingen om jag säger att hela publiken verkade hålla med mig - när jag ryade om allt som är fel med EU. Så långt allt gott.

Om man sedan tar ett steg tillbaka och betraktar den större bilden - då är Stureplanscentern ytterligare en isolerad grupp som skulle vilja rensa upp i EU. Men det är inte självklart vilka som kommer att bli centerns kandidater i EU-valet 2014. Och med dagens opinionssiffror är det högst osäkert om det blir några centerpartister över huvud taget i Europaparlamentet efter nästa val.

Men, de kör sin grej. De kommer att driva sin kampanj. Vilket inte är så konstigt. Här finns dock ett uppenbart problem.

Än så länge ser det ut som om alla som skulle vilja reformera EU kör sin egen grej. Stureplanscentern på sitt håll. Piratpartiet på sitt håll. Liberalpartister och liberaldemokrater på sitt håll. Frihetliga vänstermänniskor (jag vill gärna tro att det finns några kvar) på sitt håll. Vad gäller Junilistan vet vi inte om de kommer att vara med i matchen 2014 - och om de i så fall kommer att köra sin grej för sig, på sitt håll.

Vad jag vill peka på är att landets frihetliga EU-kritiska krafter just nu är så uppsplittrade att rösterna i EU-valet riskerar att inte räcka ända fram för någon av dem.

Vilket i så fall vore rätt katastrofalt, eftersom ovan nämnda grupper faktiskt har idéer om hur man kan göra EU mer demokratiskt - och hur man kan bekämpa vansinnet i det dagliga arbetet i Europaparlamentet.

Då skall man inte bli förvånad om folk röstar på (sd) istället. De har ju bara en åsikt om EU, nämligen att Sverige skall lämna unionen. Oavsett om man håller med om detta eller ej - så har det inte ett dugg med EU-valet att göra. Frågan om det svenska medlemskapet ligger inte där, utan på riksdagens bord. Det är alltså en fråga för riksdagsvalet. Men kravet går hem i stugorna.

För att knyta ihop säcken: Om de frihetliga, antiauktoritära krafterna inte lyckas samla ihop sig inför EU-valet är risken att ingen av dem kommer att hålla ända in i mål. Och det vore ett verkligt misslyckande för oss som verkligen vill ge allt EU:s vansinne fingret. Vi som kan göra mer skillnad än att bara sitta längst bak i parlamentet och skrika bu.

4 kommentarer:

  1. Håller med i stort, som för det mesta. Själv tror jag att det behövs många fler, osynkade och okoordinerade röster i debatten, med krav om allt från sänkt budget, minskad makt till Bryssel, krav om folkomröstning etc. Det viktiga är att höja temperaturen och få grytan att börja koka. Det räcker med att se på den spiral som UKIP varit med om att skapa i Storbritannien, där i stort sett alla medier nu bevakar EU-frågor på ett annat sätt än tidigare.

    Om bara fler väljer att göra något, tror jag att kraften och genomslaget kommer att öka undan för undan. Här är några länkar:

    http://nyheter.piratpartiet.se/2013/01/24/christian-engstrom-riv-upp-gor-om-gor-ratt-och-folkomrosta-om-eu/
    http://www.facebook.com/FolkomrostningOmEU
    http://www.nejtilleu.se

    SvaraRadera
  2. Vi säger inte alltid det vi menar och menar inte alltid det vi säger... jag föredrar att säga, vi bör naturligtvis, var och en, göra det vi finnner principiellt gemensamt, för var och en, och göra så gott vi kan för att finna de bästa aktionsformerna att tillsammans verka för, att åstadkomma en för det allmänna intressets omfång och upprätthållande, mindre despotiskt parlamentarisk verksam representation av den nationella myndigheten och dess överstatliga samarbetsorgan inom Europeiska unionen... vilket nogsamt taget inte är det samma som att handla med avsikt, att gör "EU mer demokratiskt".

    Om de frihetligt, antiauktoritärt strävande människorna inte vill bli demokratiska i och med sökandet välfärdens handlingsetik demokratisk, utan nöjer sig med att bygga en kyrka för "demokratisk representation" utan demokrater av röda, blå, vita. gula eller gröna former av färdiga legobitar kommer de frihetliga inte ens kunna ropa bu i de brunmelerade parlamenten här som där.

    Frihet är tvånget att välja

    SvaraRadera
  3. Det finns ju en valmatematik som är rätt intressant. Valet till EU-parlamentet är ju egentligen 27 nationella val, var och en med sin egen tröskel för att ta sig in.

    Men ett mandat i EU-parlamentet borde vara värt 0,13 % av rösterna. Dvs. någonstans i häradet 300.000 - 350.00 röster. Det borde t.ex. en piratrörelse lyckas skrapa ihop i Europa, så om mandatfördelning gjordes på unionsbasis.

    Men nu måste rörelsen blir så stor att den tar sig över tröskeln i varje enskilt land. Inte direkt någon känsla för fairplay tror jag."

    SvaraRadera
  4. http://obeveklig.files.wordpress.com/2013/04/gefanivartsnus.jpg

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.