2013-04-17

Ny teknik, trovärdighet och allmänna val


Vallagskommittén låter meddela att Sverige kan komma att göra ett försök med elektronisk röstning i allmänna val. Försöket kommer inte att ske på internet, utan är bundet till dataterminaler i valbåsen i ett antal försökskommuner. Premiären blir gissningsvis år 2018.

Jag är skeptisk, helt enkelt av skälet att slutna datoriserade system alltid skapar misstänksamhet och göder konspirationsteorier.

[Uppdatering: När man läser Vallagskommitténs framlagda text, då talas det även om att det skall bli möjligt att rösta via internet. Det är dock inte vad man sa på presskonferensen i förmiddags. Där sa man att man tänkte välja den norska modellen som förebild. (C:a 18 minuter in i inslaget.) Det innebär vad jag förstått e-röstning i vallokaler. Förvirrat. Och e-röstning via internet – det är ju ännu vanskligare, på så många sätt. Nåväl – det enda vi vet med säkerhet är att frågan först skall utredas, igen.]

Vad man borde gjort istället är att ha terminaler i valbåsen som skriver ut en valsedel för det parti man valt – och med den kandidat man eventuellt personröstar på förkryssad.

På så sätt skulle alla registrerade partier behandlas lika. Nya partier skulle slippa den gigantiska uppgiften att på egen hand behöva distribuera valsedlar till alla vallokaler. Och man skulle slippa krångel med felaktiga och ogiltiga valsedlar.

Sedan kan rösterna räknas på det gamla vanliga – öppna och transparenta – sättet.

De system som stöder den demokratiska processen skall inte bara vara tekniskt pålitliga, de måste även upplevas som pålitliga av vanligt folk. Och jag tror att det kan uppstå en misstänksamhet kring om allt går rätt till om man som väljare "bara" trycker på en ikon på en touch-skärm. (Vilket för övrigt är skälet till att Nederländerna slutat med datoriserad röstning och gått tillbaka till ett manuellt system.)

Uppdatering 2: Pirate MEP Christian Engström - E-röstning är en dålig och farlig idé »

Uppdatering 3: SvD - Lyssna på piratpartisterna! »

18 kommentarer:

  1. Ett annat skäl till att Nederländerna slutade med e-röstning var att Irland övervägde att köpa samma apparater och upptäckte att de inte alls var säkra när de testade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man upphör aldrig att förvånas... Bra att du gjort lite motstånd i kommittén.

      Radera
    2. Måste faktiskt uttrycka min förvåning (i positiv bemärkelse). Det är inte ofta man får tillfälla ett uttrycka sin glädje över vad en miljöpartist tycker eller gör...

      Radera
  2. Dataterminal + kontrollräkningskvitto för slumpvisa kontroller eller för omräkning utifall att. Men är allmänt skeptisk eftersom säkerhetskraven skulle kräva stora investeringar i teknik som snabbt blir gammal. Lust för ständigt nya dyra investeringar beräknar jag som låg. Kombinera detta med upphandlingskompetens inom offentlig sektor osv. Från försvarsmakten har jag erfarenhet av dyra utvecklingskostnader i teknik som snart blir daterad men som man får dras med i decennier.

    SvaraRadera
  3. Som jag förstår det är det inte alls uteslutet att försöksverksamheten kommer att gälla just elektronisk röstning via internet.

    Det framgår både av sammanfattningen på nätet (Kommittén föreslår bland annat att försök med e-röstning via internet ska genomföras vid valen 2018) och i själva betänkandet (se sid 88-89 i pdf).

    Texten lyder så här:

    Vi förordar i första hand försök med e-röstning via internet i okontrollerade miljöer, men den tekniska lösningen bör utformas så att den kan tillämpas även i vallokaler och röstningslokaler. Inriktningen för utredningens arbete bör vara att försök med e-röstning ska genomföras vid de allmänna valen 2018. Försöket bör avse samtliga tre val och genomföras i ett representativt urval av kommuner.

    Det här känns som ytterligare en lösning som söker ett problem. Djupt oroande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant. Kommitténs ordförande påstod nämligen på presskonferensen att det bara skulle handla om vallokaler.

      Gissningsvis kommer vi att sväva i osäkerhet tills den nya utredning som aviserades är klar...

      Och det vettiga - som man skulle kunna göra direkt - skjuts åt sidan. Det vill säga valsedelsprinters.

      Radera
  4. Uppdatering: När man läser Vallagskommitténs framlagda text, då talas det även om att det skall bli möjligt att rösta via internet. Det är dock inte vad man sa på presskonferensen i förmiddags. Där sa man att man tänkte välja den norska modellen som förebild. (C:a 18 minuter in i inslaget.) Det vill säga e-röstning i vallokaler. Förvirrat. Och e-röstning via internet – det är ju ännu vanskligare, på så många sätt. Nåväl – det enda vi vet med säkerhet är att frågan först skall utredas, igen.

    http://regeringen.se/sb/d/17412/a/214812

    SvaraRadera
  5. Vad bra, då kan landsförrädaren Schweinfeldt "se" till att ingen röstar fel.....

    Vad fan har hänt med Sverige????

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tanke på att det bara är sossar som har valfuskat hittils så skäller du åt fel håll!

      Radera
    2. Ja det är ju en ren lögn.varför ljuger du?

      För att du är ett troll?

      Radera
  6. En spekulation:

    Att skriva ut valsedlar i röstningsbåsen skulle kunna ske rätt snart. Allt som krävs är en ändring av sjätte kapitlet i vallagen.

    Men - den allmänna vagheten och förvirringen efter dagens förslag från Vallagskommittén gör att en sådan reform skjuts åt sidan.

    Detta kan vara syftet med nämnda vaghet: Att ducka för en reform som skulle ge små och nya (registrerade) partier samma rätt och möjligheter som gammelpartierna.

    Nu kan man vimsa fritt i flera år, utan att behöva diskutera den enklaste och bästa reformen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessutom så är det en tekniskt enkel lösning som kräver väldigt litet ingrepp i dagens system.
      Något som tilltalar mig som säkerhetsnörd och datavetare är att den uppfyller "the KISS principle", keep it as simple as possible but not any simpler.

      Man ska inte underskatta problemet med strulande skrivare, men det är något som man måste ta hänsyn till när det implementeras.

      Radera
  7. Så Piratpartiet ska ta 98,9% av rösterna i det först helt elekroniska valet. Det är ju inte klädsamt med att för stor övervikt, ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej nej nej, för synligt det blir nämligen vänsterblocket får 40% att dela på, högerblocket också 40% sedan får SD 3.999999999999999% och resten tar Pp... ;-)

      Radera
  8. Den norska modellen för e-röstning är e-röstning via internet. Om Stortinget godkänner gör det ett nytt test av den i höst.

    Det är den danska modellen - som nyligen föll i Folketinget - som går ut på e-röstning i vallokaler.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag som bor i Göteborg ser det som självklart att man väljer den sämsta lösningen som andra redan har förkastat på goda grunder...

      Radera
    2. OK, då lyssnade jag lite dåligt.

      Radera
  9. Nja....
    Riksdagsval via internet?
    Hur går det då med anonymiteten?
    För det 1´a så vet vi inte hur mycket som registeras om oss redan idag.
    I tex. Danmark så lagras ditt användarnamn och lösenord samt vad du har gjort på internet (på denska sajter) av Det Konglige Bibliotek som dessutom är en statlig instans:

    "Statsbiblioteket og Det Kongelige Bibliotek har desuden siden 2005 opkrævet brugernavne og adgangskoder til alle danske internetsider, og høster private beskeder, billeder, videoer og tekster til arkivering, som frigives efter din død.

    Arkiveringen bliver kaldt for ”internethøstning” og sker på alle danske websites.
    Mange nyheds-, dating- og sociale netværkssider bliver høstet dagligt, andre sider bliver ”kun” høstet fire gange årligt"

    http://frihedsaktivisten.dk/guide-til-anonymitet-online/

    Samt för det 2´a så är det inga större problem att hacka sig in i en annans dator och därigenom kunna delges allt vad de personer som man har hackat sig in hos gör på nätet.

    Däremot så kunde jag tänka mig att vi decentaliserade många beslut ner till kommunal, ja tom ner till stadsdelsnivå och då införa medborgarinflytande på dessa beslut utan att behöva ange partisympati.

    Ett införande av direktdemokrati där de flesta beslut som berör lokalområdet fattas in koncensus skulle på detta sätt underlättas.

    Detta gäller dock enbart de lokala frågorna då finans och ekonomifrågorna bör fattas på riksnivå och från detta avisera en budget till varje kommun som därefter själva skall fördela den budget de får samt att hålla sig till denna.

    (naturligtvis så skall även det kommunala inflytandet på de kommunala finas och ekonomiska frågorna fattas in konsensus efter det att riksdagen har tilldelat resp. kommun en budget som måste hållas)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.