2013-04-16

Om skatteparadis


För tillfället går var och varannan EU-politiker omkring och ondgör sig över att det finns lågskatteländer och "skatteparadis".

För några minuter sedan stod den finske statsministern i Europaparlamentets talarstol och talade om att det där med skatteparadis är ett problem om man vill se "mer Europa" – vilket i denna kontext betyder mer EU, mer överstatlighet och mer politisk styrning. Jo, tjena...

Och nu står den stora borgerliga partigruppen EPP:s ledare och talar om att vi behöver "fiskal harmonisering" för "mer Europa". Han tycks mena att inte bara skatteparadis – utan även EU-länder med olika skattenivåer – är ett problem.

Men är allt så enkelt som man vill göra gällande? Här är länkar till två videoinlägg som ger en annan bild:

The Moral Case for Tax Havens »

Tax Havens: Myths vs. Facts »

Och i förlängningen har vi även frågan vad som händer med ett samhälle där myndigheterna har total koll på allt...

Se även Europaportalen: Hindra skatteflykt het fråga på EU-toppmöte »

4 kommentarer:

 1. Minns i en debatt jag var med om när en person på nej-sidan tog upp detta med skatteharmonisering. De på ja-sidan påstod att vi körde med bluff-argument och hittade på saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ganska många saker i det där glättiga fyr-färgstrycket om EU som visade sig vara marknadsföringsfloskler.

   Radera
 2. Skatteparadis kommer såklart alltid vara negativa hot mot skattebaserade välfärdssamhällen. Huruvida vi behöver "mer EU" tåls förstås att diskutera, min tanke är att vi ska springa åt det precis andra hållet. Får eventuellt tillägna ämnet ett inlägg på egna bloggen, det är väldigt intressant för mig och lagom intressant för mina läsare! ;)

  SvaraRadera
 3. Sänkta skatter ger högre skatteintäkter och minskar risken för kapitalflykt.

  Ett faktum alldles för osannolikt och otroligt för nutida neo-merkantilistiska, korporativistiska och kontrollmaniska centralmaktstjänare att begripa.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.