2013-04-12

Euron - Socialismens återkomst i Europa


Att socialdemokrater försvarar europrojektet, det är en sak. Men att borgerliga politiker gör det..!

Den gemensamma europeiska valutan – euron – är på väg att ge oss en regelrätt kommandoekonomi och kommer att göra oss alla fattiga. (Det gäller även EU-länder som inte har euron som valuta, eftersom vi är så beroende av vad som sker i euro-zonen.)

Att binda väsensskilda ekonomier till samma valutakurs och samma ränta kräver med nödvändighet en massiv och hårdhänt "harmonisering". En makro- och mikroekonomisk synkning är nu lika nödvändig som den är farlig och orealistisk. Alla måste gå i takt. Och Bryssel tänker hålla i taktpinnen.

EU:s ekonomiska "harmonisering" leder också till en permanentad omfördelning. Så är det i alla valutaområden. I dollarns USA går pengar från rika till fattiga stater. I kronans Sverige går pengar från rika till fattiga landsändar och kommuner. Likadant kommer det att vara med euron i Europa. Tills den dag fullständig balans råder mellan alla euro-länder (håll inte andan medan du väntar) kommer pengar att behöva pumpas från rika till fattiga länder. Sydeuropa kommer att gå in i ett permanent bidragsberoende på de nordvästeuropeiska ländernas bekostnad. Det borde inte komma som någon överraskning för någon.

Den stora "harmoniseringen" kommer inte bara att kräva att Bryssel får kontroll över medlemsstaternas nationella finanser. Den fiskala kontrollen måste till slut även omfatta beskattning, om enskilda länder inte skall falla ur ledet. I en centraliserad ekonomi måste makten över pengaflödena samlas till en punkt.

Den centralstyrning som denna kommandoekonomi kommer att kräva kan inte ta hänsyn till nationella, regionala eller lokala förutsättningar, önskemål, behov, möjligheter och skillnader. One size fits all! Vilket är ett recept för att långsamt kväva ekonomin – det vill säga att minska tillväxten och vårt välstånd.

Som vanligt hamnar enskilda människor och företag i kläm. Till och med grundläggande fri- och rättigheter offras. Fråga dem som fått sin egendom konfiskerad på Cypern...

Och kommer du ihåg hur den östeuropeiska kommandoekonomin visade sig vara omöjlig att förena med demokrati? Se där ett intressant ämne att diskutera med närmsta grek.

Listan kan göras längre. Mycket längre. Men bilden framträder redan tydligt:

Euro-projektet uppvisar så gott som alla den socialistiska, centralstyrda kommandoekonomins kännetecken. Det enda som är nytt är att borgerliga politiker står upp och applåderar vansinnet.

35 kommentarer:

 1. De har kanske slutat vara borgerliga?

  SvaraRadera
 2. Problemet är de personer jag kallar 94:orna, dvs de borgerliga som var för eu för att de tyckte att eu skulle spöa "sossarna" på hemmaplan. De har investerat så mycket av sitt politiska kapital i eu att de inte kan ändra sig.
  Du vet lika väl som jag vilka dessa personer är. I frågan om eu är de helt okritiska.

  SvaraRadera
 3. "Sydeuropa kommer att gå in i ett permanent bidragsberoende på de nordvästeuropeiska ländernas bekostnad."

  Dvs. Afrika kommer att utvidgas in på europeisk mark - typ.

  SvaraRadera
 4. Tur man är socialkonservativ, dagens borgerliga i Sverige har fått både ryggrad och pung avklippta, dvs de är nu socialliberaler. 8-)

  SvaraRadera
 5. Vad är nytt i att högern är korporativistisk?

  Höger har alltid valt dom väger som tjänar deras primära förmånstagare bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det nya är de som frontar "högern" i verkligheten visar sig vara dina socialister.

   Sedan det är vänstern som är korporativistisk, nationalsocialisterna är dina bundsförvanter ni har bara svårt att bestämmer om ni ska vara internationella eller nationella.

   Varför Nazism var socialism och varför socialism är totalitärt och därför är Micke ett totalitärt nassetroll!

   Radera
  2. BajsMicke är den största nationalsocialistiskaidioten här i landet, folk i "högern" kan agera korporativiskt medan folk i vänstern alltid gör det, det ni bråkar om är om ni ska agera nationellt eller internationellt!

   Till sist lille löjlige BajsMicke när skall lilla gubben lära sig att använda [svara] knappen? Eller är det alldeles för svårt för farbror, du får väl ropa på någon av dina vårdare så de kan hjälpa dig innan de bältar dig för natten!

   Radera
  3. Det nya är de som frontar "högern" i verkligheten visar sig vara dina socialister
   -------------------------------------
   Anders Borg är socialist?
   Utveckla det.

   Som jag har förstått det hade vi tidigare om offentlig sektor som helt och hållet drevs under former som var baserade i ren socialism medan vi dag har en blandform som ofta benämns korporativism. Den senare skiljer sig från den förra i det att dina pengar går en omväg via privata företag som använder dom för att generera vinst och om du har tur så ger dom dig bättre vård när du besöker psyket.

   Frågan är du hur du får ihop det .

   Dels att det skulle vara socialism om man skedmatar privata företag med dina skattepengar och hur Anders Borg blir socialist när han gör det?

   När du har torkat skiten omkring dig klart kanske du kan redogöra för exakt hur det ligger till?

   En sak till.Det räcker om du använder en signatur.

   Radera
 6. Vad är nytt i att högern är korporativistisk?

  Höger har alltid valt dom väger som tjänar deras primära förmånstagare bäst.

  SvaraRadera
 7. PissPeder tillhör dom idioter som anser att 100 procent att dom tyska väljarna var socialister när hela tyska högern i fria val och genom förhandlingar 1933 slöt upp bakom Hitlers önskan att göra Tyskland till en nazistisk diktatur.....i opposition till den andra halvan av väljarkåren som HÖR OCH HÄPNA utjordes av....socialister.

  I sin iver att förneka sin egen skuld för omfattningen av nazismen och dess brott är vissa så ivriga att dom utan att blinka framställer sig själva som debila när dom hävdar att högern inte fanns mellan 1933 och 1945 utan att HELA högern frivilligt genom en blinkning blev socialister.

  Sen är det också så att BÅDE högern och vänstern KAN agera korporativistiskt.

  Idag är det högern som under dom pragmatiska sektliberalerna Fredrik Reinfeld och Anders Borg driver korporativiseringen till oanande höjder när man under din och alla övriga sektliberalers och tysta hyllade skedmatar företag med miljarder i skattepengar ISTÄLLET FÖR ATT GENOMDRIVA en helt avreglerad marknad och avskaffa skatterna som dom predikat.

  SvaraRadera
 8. Åh fan. Det är Pisspeder som är den anonyme. Den anonyme Sveridedemokraten som blev dissad hos Misesinstitutet för rasism och oavbrutet grinar om att Hax inte är tillräckligt revolutionär....


  SvaraRadera
 9. Det måste vara lite bittert ändå som libertarian att behöva försvara nationella valutor. Inget kan vara mer kollektivistiskt än att vara beroende av ett visst lands ekonomi och att ens tillgångar kan åka jojo upp och ner beroende på hur landet sköter sig. Med frihetliga principer borde det väl ändå vara så att vi borde ha en universell valuta som alla använder och som därför inte kan påverkas av enskilda regeringar?

  Rent tekniskt kan man tänka sig att alla tilläts ge ut sina egna valutor också, men det synsättet betraktar jag som mer anarkistiskt än frihetligt.

  Sålunda, borde en återgång till nationella valutor i Europa vara ett frihetens bakslag och inte en framgång - ändå framstår det inte som så, varför?


  Ja, en viktigt komponent är att eurokrisen aldrig beskrivs som den synes vara och att det alltid finns människor som är beredda att utnyttja kriser i syfte att åstadkomma andra förändringar än de som är relaterade till krisen.

  Det finns förstås inget som säger att man måste skapa en kommandoekonomi av eurozonen för att reda ut den här krisen. Angela Merkel vill det - vilket hon mer eller mindre tydligt har sagt i olika intervjuer att den långsiktiga visionen är att knyta samman länderna ännu mer och då blir eurokrisen förstås ett intressant verktyg.


  Men ett ska man inte sticka under stol med, nämligen att den gemensamma valutan accentuerar obalanser på ett mycket tydligare sätt. Nationella mindre valutor till viss del absorbera och motverka en obalans i handeln, men bara till en viss gräns. Sedan blir inflationen så stor att den blir ett allvarligt problem som är lika tydligt som eurostaternas brist på pengar.

  Så krisen kanske vi hade haft ändå, med nackdelen att det är lättare att spekulera omkull en mindre valuta, och med fördelen att nationella regeringar ändå är något mer effektiva i beslutsfattandet än kvarnen i Bryssel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att decentralisera är liberalt...

   Radera
  2. Jaså? Skällde du inte ut kommunerna häromsistens i fråga om folkbokföringen?

   Radera
  3. Det går inte att spekulera mot en valuta med flytande växelkurs. Man kan ta positioner att man tror att den skall röra sig på et visst sätt.
   Däremot går det inte att som Soros gjorde mot det pundet eller kronan 1992 spekulera omkull den.

   Radera


 10. En nyliberal grund är att det SKA vara lätt att spekulera sönder ett lands valuta (i grunden det ekonomiska fundament som en individ står på) och att detta är frihet.

  Så när nyliberaler motsäger sig EU eller nationalstaten så gör dom det därför att dom vill bryta barriären mellan kapitalet och individen som ska lyda direkt under kapitalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tappert försök till naiv Naomi Kleinsk samhällsanalys. En analys som är fullständigt långt bort i tok felaktig och demoniserande.

   Den stämmer inte på en enda punkt. Det enda den visar upp är tom, intetsägande och innehållslös socialistretorik utan en enda förankring i verkliga förhållanden.

   Så typiskt för den röda, korporativistiska globala ekonomiska elitens försvarare och lärjungar.

   Vad ska vi ockupera härnäst? Vem var det som sa om de röda i väst att de är nyttiga idioter?

   Radera
  2. Så typiskt för den röda, korporativistiska globala ekonomiska elitens försvarare och lärjungar.
   --------------------------------------
   Din uppfattning att kapitalet är socialistiskt är definitivt ett uttryck för något.Hos dig.Inte hos någon annan här.

   Radera
 11. @HAX

  Återtåg betyder reträtt, tillbakadragande. Jag antar att du menar "återkomst".

  SvaraRadera
 12. Det är dags att släppa förtöjningarna till den gamla uppfattningen om att det är nog väsentligare skillnad på borgare eller socialister. Borgarna är bara något mindre totalitära än socialisterna.

  De är i marionettrådarna båda två (i alla länder snart) på The Global Money & Power Elite som styr allt ifrån Basel via BIS.

  SvaraRadera
 13. ... är någon väsentligare skillnad, skall det vara.

  SvaraRadera
 14. Påståendet att det inte skulle vara någon skillnad på höger och vänster visar bara hur hyperextrem alt.förvirrad din ståndpunkt är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För sjuhundraåttioelfte gången:   ANVÄND SVARA-KNAPPEN!!

   Radera
  2. tack. sanningen är svårsmält för de flesta lärjungar i alla trossamfund, såväl religiösa som politiska.

   Radera
  3. Enbart den naive tror att världen är så enkelt uppdelad i blå, elak höger och röd, god vänster.

   Ta och vakna upp, eller skaffa nån form av förkovrande hobby i historia och världspolitiska frågor eller annan kunskapshöjande vidareutbildning.

   Neo-merkantilister och korporativister älskar den starka centralstaten. Det är borgare och social-ister som står för det receptet.

   Påståenden om motsatsen är enbart desinformation med avsikt att förleda och vilseleda.

   Radera
 15. Din fixering vid avföring är av föga relevans för tråden Peder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din fixering vid trollande skit-inlägg är av föga relevans för tråden Micke.

   Radera
  2. Micke presenterar ofta motsatta åsikter till det som nyss har skrivits och jag tycker att det är ett bra tillfälle att tänka efter själv och få saken belyst ur ett annat perspektiv.

   När Micke ibland blir överdrivet polemisk så är det bästa att inte svara, jag har aldrig sett en sådan tråd som är trevlig att läsa.

   Radera
 16. Jag brukar också få saken belyst ur ett annat perspektiv sedan i höstas.Oftast på det här sättet.
  ----------------------------------------------

  BajsMicke är den största nationalsocialistiskaidioten här i landet, folk i "högern" kan agera korporativiskt medan folk i vänstern alltid gör det, det ni bråkar om är om ni ska agera nationellt eller internationellt!

  Till sist lille löjlige BajsMicke när skall lilla gubben lära sig att använda [svara] knappen? Eller är det alldeles för svårt för farbror, du får väl ropa på någon av dina vårdare så de kan hjälpa dig innan de bältar dig för natten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, försök inte. Det var ju du som började kalla folk idioter, fascister o.dyl. Nu senast kallade du redep för pisspeder - då kontrade han med bajsmicke.

   Tyck inte så jävla synd om dig själv Micke! Du sitter ju här och ber om det dagarna i ända...

   Radera
 17. Svar
  1. Men jag har vett att använda svara-knappen till skillnad från andra idioter...

   Radera

 18. Ja din aspberger är till din fördel i det fallet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, liksom din lim-sniffning hindrar dig...

   Radera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.