2013-05-14

EU harmoiniserar den svenska naturen


EU:s frö- och plantreglering är fullständigt absurd.

Det började med en fröförordning som satte stopp för försäljning av äldre och för klimatet anpassade frösorter. EU förbjöd därmed, i praktiken, en del av det svenska växtbeståndet. Vilket är ett våldsamt klåfingrigt tilltag med uppenbart negativa konsekvenser och till ingen eller oklar nytta.

Nu går man vidare. EU jobbar på ett förbud mot odling och uppdrivning av växter med allt annat än centralt registrerat utsäde. Detta omfattar all odling med eget utsäde, rötter, knölar, fröer, sticklingar eller delande av plantor. Och det gäller även privatpersoner. Så att ingen skall kunna ge bort av EU icke godkända fröer eller hålla sig med piratodlad flora, kan man anta.

Möjligen går det nya regelförslaget så långt att det blir olagligt att låta en planta, träd eller växt föröka sig själv på naturlig väg. Man tar sig för pannan!

Du kan läsa mer om förslaget i sak på bloggen Cornucopia »

Och själva förslaget finns som PDF här »

Politiskt pekar detta på ett par uppenbara problem. Till exempel att EU:s ständigt pågående harmonisering inte tar hänsyn till verkligheten. Att en storlek inte passar alla. Att den härskande politiska klassen är omdömeslös och har storhetsvansinne. Att korkade EU-regler ofta implementeras stenhårt i Sverige – som ju alltid vill vara bäst i klassen, istället för att tillämpa lite sunt förnuft.

Samtidigt är det inte speciellt långsökt att tänka sig att de stora företag som säljer egna fröer, plantor, utsäde och sticklingar gnuggar händerna. Deras patentskyddade produkter kommer att få en gräddfil, var så säker. Och naturligt förekommande "konkurrenter" förbjuds.

Dessutom känns det uppenbart idiotiskt att begränsa den biologiska mångfalden.

20 kommentarer:

 1. Kanske är det ett försök att stoppa algblomningen?!

  SvaraRadera
 2. Oj, vad ska jag göra som har en sambo som odlar blommor som en galning. Hälften av dem har hon med från hemlandet och resten vet vi inte var de kommer från. Ska vi se till att fixa 2 års fängelse i straffskalan så vi kan låta polisen går från hem till hem och ta prover på alla plantor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förekommer vid odling av vissa andra plantor så varför inte?

   Nä, jag hoppas verkligen inte det. Ingen planta borde vara illegal. Papperslösa plantor kanske? "näduvet konstapeln jag röker bara papperslöst..."

   :)

   Radera
  2. Alla plantor bör absolut inte vara tillåtna. Utsocknes plantor kan vara direkt livsfarliga för den inhemska floran och faunan och därför bör importering av plantor strikt kontrolleras.

   Radera
 3. Totalliberal14 maj, 2013 18:01

  Ett försök att hjärntvätta folket och göra det beroende av politikerna. Så att vi om några decennier ska tro typ att "klart vi inte kan gå ur EU, då skulle ju ogräs bli legalt och jag vill då inte ha ogräs i min trädgård!"?

  SvaraRadera
 4. Nej HAX, det här är inte storhetsvansinne hos några europeer, detta är USA imperiet pådrivet av framförallt företag som Monsanto.

  -steelneck

  SvaraRadera
 5. Monsanto. Här en färsk nyhet på vart de vill driva även europa. En 75 år gammal bonde nu dömd av "Supreme Court" för patentintrång när han sådde och skördade utsäde som han lagligen köpt. Domstolens motivering:

  "By planting and harvesting Monsanto’s patented seeds, Bowman made additional copies of Monsanto’s patented invention..."

  http://rt.com/usa/patented-monsanto-court-patent-210/

  I Afrika har de sedan länge fått afrikaner att använda genmodifierat utsäde som ger plantor som inte kan föröka sig själv, som givetvis med tiden slår ut de naturliga och gör hela länder beroende av dem.

  USA och dess stora bolag kontrollerar idag nästan alla moderna betalsystem, äger en mycket stor del av de livsmedelsproducerande företagen jorden runt, kontrollerar större delen av den energi som länder behöver för att kunna vara moderna osv. Lyd eller.. allt ackompanjerat av det "lilla utrikesdepartements" indoktrinerande propagandamaskin nummer 1, Hollywood.


  -steelneck

  SvaraRadera
 6. Billy Gellerstedt14 maj, 2013 22:06

  Tack =)

  SvaraRadera
 7. Follow the money, här har mutats friskt från nämnda företag.

  SvaraRadera
 8. Tipstack till kommentatorerna på den här bloggen?

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. mitt inlägg om det hela: http://swelibertarianism.blogspot.se/2013/05/snalla-kan-du-sluta-nu-eu.html (missade länken i den förra kommentaren)

  SvaraRadera
 11. Klart att det är Monsantos lobby som ligger bakom detta. Man kan ju bara undra vad EU har att tjäna på detta. Dessutom vill ju många konsumenter ha de lite "sämre" sorterna i sitt bröd eftersom det blir mer genuint.

  Martin

  SvaraRadera
 12. Titta dit!

  En Hells Angels! Organiserad brottslighet! Fyfasen vad vi måste stopp för sånt!
  Tack EU för att skurkarna inte har någon trygg hamn i Europa!

  SvaraRadera
 13. Nej HAX, det här är inte storhetsvansinne hos några europeer, detta är USA imperiet pådrivet av framförallt företag som Monsanto.
  ---------------------------------

  I en libertariansk version av framtiden styr Monsanto Usa direkt genom att köpa förtroendet direkt från medborgarna. Förtoendet blir billigast och effektivast att köpa hos dom fattiga och låginkomsttagare.

  SvaraRadera
 14. Rationalitetspartiet15 maj, 2013 11:37

  Förslaget innebär att EU inför en så kallad Positiv Lista, vilket innebär att alla frösorter som inte finns på listan blir förbjudna. För att få komma med på den positiva listan måste man ansöka och bifoga en massa dokumentation (vilket kostar rejält med pengar att sätta samman). Sen måste man betala ansökningsavgiften och en årlig avgift till EU för att få behålla sin frösort på den positiva listan.

  Detta är ett exempel på hur EU bygger på de franska rättsideologiska principerna från CODE NAPOLEON, där allt som inte är explicit tillåtet av politikerna är förbjudet. Jämför med den anglosaxiska Common Law traditionen som bygger på att allt som inte är explicit förbjudet är tillåtet. En viss skillnad.

  EU har redan infört principen om positiva listor på flera andra områden. EUs Novel Food Directive syftade till sätta upp hinder för GMO-grödor genom att kräva omfattande säkerhetsdokumentation innan nya födoämnen får börja säljas inom EU. Dessa höga kostnader är inget hinder för storföretag som Monsanto. Däremot är de ett oöverstigligt handelshinder för små importörer av naturliga produkter. Vad som hände var att agro-lobbyn kapade Novel Food Directive och utökade dess scope till att inkludera tropiska frukter, teer och liknande som varit en del av kosten i tusentals år utanför EU men inte sålts inom EU tidigare.

  Ett annat exempel är regleringen av vitaminer och mineraler som kosttillskott. EU definierade en positiv lista för ca 10 år sedan där bara en mindre del av alla kemiska bindningar i dessa produkter ingick. På listan fanns de ämnen som storföretagen sålde i enklare vitamintillskott i varuhus och liknande. Men EU ”glömde” flera mineraler och ett antal kemiska bindningar av vitaminer som innovativa forskare och företag utvecklat de senaste 25 åren. Antalet ”glömda” ämnen är nära 500. För att få sitt ämne godkänt för den positiva listan måste man ansöka och bifoga en vetenskaplig dossier med studier som kostar flera miljoner (per substans) att sätta samman. Storföretagen som säljer till den enklare massmarknaden slipper eftersom deras substanser redan är godkända men för mindre innovativa tillverkare är detta en dödsstöt.

  Överallt upprepas samma mönster. EUs regelverk riggas så att storföretag har råd med godkännande samtidigt som mindre innovativa konkurrenter slås ut pga av att deras försäljning är så låg att de har råd att få sina produkter godkända. Som påpekats tidigare, detta är jättebra för Monsanto.

  PS. Man ska vara försiktig med att tro på konspirationsteorier men just i fallet Monsanto har alarmisterna rätt. Monsanto är bland världens mest aggressiva lobbyister och de har massmutat politiker och regleringsmyndigheter i hela världen. De har köpt upp fröproducenter överallt och deras plan är att ta kontrollen över den globala livsmedelsproduktionen och med stenhård IPR tvinga alla att köpa utsäde från Monsanto. Att de inför GMO har mest att göra med att GMO har starkare IPR-skydd och att de då hårdare kan driva IPR-attacker mot bönderna för att utpressa dessa på mer pengar. Monsanto är ett av världens mest oetiska företag.

  SvaraRadera
 15. För den som inte redan sett dokumentären Monsantos värld (The World According to Monsanto) Se den!

  Jag skulle även vilja rekommendera uppföljaren till Bananas!* - Big Boys Gone Bananas!*

  ( Svensk trailer av BIG BOYS GONE BANANAS!* )


  För den som inte kan greppa att det helt enkelt är så här affärsverksamhet ser ut i den högsta ligan så rekommenderar jag dokumentären The Corporation

  SvaraRadera
 16. Rationalitetspartiet15 maj, 2013 22:55

  Avaaz driver just nu en kampanj mot Monsantos försök att via kryphål i EUs patentlagar belägga vanliga grödor med patentskydd. Rekordsiffran 2 miljoner människor har redan skrivit på under bara ett par dagar.

  Skriv på här:
  http://www.avaaz.org/en/monsanto_vs_mother_earth_loc/?fp

  SvaraRadera
 17. Jo, man häpnar. Men rimlighetskontroll är inte EU:s starka sida...

  SvaraRadera
 18. Men det här är inget EU beslut i sig självt, det här är Agenda 21 och är ett FN program som dom agerar efter.
  http://www.youtube.com/watch?v=H-qLUQlmBk4

  Den här är också MYCKET intressant, och gäller även EU:
  http://www.youtube.com/watch?v=ul5oQ3wbstQ

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.