2013-05-23

Högkonjunktur för upplopp och opportunism


Härom dagen komemnterade DI:s nye politiske chefredaktör, PM Nilsson, upploppen i norra Stockholm så här...
"En underskattad orsak till våldet i Husby mfl ställen är att skadegörelse ibland är väldigt roligt. I en viss ålder och i vissa situationer tycker pojkar att det är lustfyllt och spännande att elda upp och förstöra. Det har nog många av oss erfarit. Och det krävs inte så djupsinniga förklaringar för att förstå det. Bara att rätt personer skäller på rätt sätt och sätter en gräns."
Jag tror att det ligger väldigt mycket i detta. Därmed inte annat sagt än att det som sker utnyttjas av andra krafter. Stenkastarvänstern rycker ut för att trappa upp våldet i klasskampens namn. (Hälften av de gripna i Husby kommer från helt andra stadsdelar och städer.) Nationalrasisterna tar det som sker som ett tecken på att "icke-svenskar" inte går att ha i möblerade rum. Batonghögern vädrar morgonluft. Polisen ser en chans att motivera sin existens och höjda anslag. Media är alldeles till sig. Det råder högkonjunktur för den tjattrande klassen. Alla som har något slags agenda försöker kapitalisera på det som sker.

Och innan man vet ordet av har allt eskalerat och alla tappat perspektivet.

Never Waste a Good Riot!

Läs även: Bränna bilar »

27 kommentarer:

 1. Trist bara att skadegörelsen håller på att eskalera till en nivå där polisen snart måste ta till ordentligt våld. Sedan några år tillbaka kan även militär kallas in, vid terrorattacker el dyl. Och begreppet terrorist är ju tänjbart. Det här kan sluta riktigt illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stora problemet är kanske inte vad som sker just nu utan vad som kommer att ske om ett, två, tre eller ytterligare något år - det kan då mycket väl bli riktig terror. Det finns icke synliga krafter bakom det här som uppmuntrar det som sker just nu därför att de förstår att det kommer att uppmuntra framtida terroristrekrytering - det säger sig självt att enstaka ungdomar av de som nu är/varit med om att attackera samhället i grupp kommer att proportionerligt vara lättare att rekrytera till något värre i framtiden än de som aldrig någonsin tidigare har bränt en bil eller kastat sten på polisen, på samma sätt som den som tagit sin första riktiga bläcka på högstadiet löper större risk att bli alkoholist än den som håller sig nykter och respekterar lagstadgade gränser.

   Radera
 2. På Flashback har man ju grävt fram en del om föreningen Megafonen, som är inblandade i att starta kravallerna. Dom har kopplingar till extremvänstern, syndikalister & Socialistiska rättvisepartiet.

  https://www.flashback.org/t2146611

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog för att allt på FB bör tas med en rejäl skopa salt.

   Men i det här fallet var indiciekedjan lite väl tydlig...särskilt när man beaktar presskonferensen och vilken tomte som hade organiserat den!?

   Radera
 3. Små hjärnor har mycket skoj.

  SvaraRadera
 4. Rationalitetspartiet23 maj, 2013 12:23

  Orsaken är naturligtvis att dessa grupper av unga arga män har en kriminell identitet och ett vi-mot-dom tänkande mot polisen. De tycker att detta är deras revir och att varje intrång från polisen är oacceptabelt.

  Att de sen blir uppmuntrade och ursäktade av den postmoderna mediavänstern gör det bara värre.

  Lägg till detta att polisen är itutad att man ska möta kravaller och hat med dialogdaltande samt att polisen har outtalade order uppifrån om att vara passiv.

  Ligisterna får en triumf när de kan besegra polisen som tvingas åse det hela passivt. Riskfritt.

  När samma sak hände i London och Frankrike fattade de styrande vad som måste göras. Stenhårda tag, massgripanden och hårda domar direkt. Heja Cameron.  SvaraRadera
 5. Det är inte ofta jag håller med en NPLS:are, men gummikulor, vattenkanoner och busslaster till en betongbunker uppe i kallaste Norrland är nog ända sättet att få bukt med sådant här beteende.

  SvaraRadera
 6. Grekland,England,Frankrike,Italien,Spanien,Ungern och nu i våra egna förorter.
  Extremistpartier i ländernas riksdagar.
  Ekonomisk lågkonjuktur samt hotande recention.
  Är det ingen annan än jag som kan se likheterna med det som skedde i Europa under 30-talet?

  SvaraRadera
 7. Hypotestestning:
  - Om detta är halvnormalt beteende hos unga män, som DI skribenten antyder, så borde vi se sådant i Danderyd, Örgryte och Japan också.

  Hypotesen håller inte.

  Hypotestestning:
  - Om detta är ett kulturellt/etniskt/genetiskt beteende hos vissa grupperingar, så borde vi se liknande beteende i andra områden i världen där samma grupper bor. Både i gruppernas ursprungsområden och utvandringsområden.

  Beirut, Bagdad, Västbanken, Gazaremsan, Somalia, Kurdistan, ... bilbränning i Tynnered, stenkastning i Hammarkullen (allt pågått i åratal), kravaller i Paris mm, ...

  Hypotesen passar iaf bättre än att det är normalt beteende bland unga män i allmänhet.

  Har någon en ännu bättre hypotes?

  SvaraRadera
 8. Detta är inget nytt. Upplopp har vi haft i alla tider.

  Med dagens medielogik blir publiciteten ytterligare ett skäl för en del bråkstakar att bråka.

  De skall tillrättavisas och i förekommande fall straffas. Men dagens upplägg med mesiga socialtanter på ena sidan och en helt fyrkantig polis på andra sidan håller inte.

  Vad vi bör ta oss en funderare på är hur normer och respekt kan vidareförmedlas i *dagens* samhälle. I en kontext där de människor man vill kommunicera och påverka funkar. Neocon-upplägget tror jag får motsatt effekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att man alltid ska lägga ansvaret på den individ som utför ett brott oavsett i vilket kontext brottet sker.

   Radera
 9. Jenny Wennberg skriver klokt om detta ämne: Ta er en stund och läs: http://arbetarbladet.se/ledare/1.5901530-skitsamhallets-konsekvenser

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man lyssnar på ungdomar från Husby i Aftonbladets tv-inslag får man en helt annan bild än den som Arbetarbladets skribent ger. De ser inte alls upploppen som någon sorts politisk protest. Det gör inte heller massor av andra som bor i området och som fått se sitt område förstört. Läste också något väldigt bra på samma tema på svenska dagbladet http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/05/23/lasvardheter-om-oroligheterna/

   Jenny Wennberg borde vakna upp ur de revolutionära drömmerierna och tänka på de människor som bor i Husby i stället och hur deras liv påverkas av det här. är. Riktigt cyniskt av Wennberg.

   Radera
 10. Man får inte glömma vad som var gnistan den här gången. Polisen sköt en invandrare. Och ljög om det (bla "dog på sjukhus" ändrades till "dog omedelbart" etc). Vad som egentligen hände, vet vi inte.

  Men jag tror inte på vad aftonbladsreportern skrev: "svensk polis skjuter inte människor bara sådär". Är du så säker på det reportern? Varför är just svenska poliser så mycket bättre..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ge poliserna något mellan batong och pistol med dumdum kulor så har de ett annat alternativ än att skjuta när någon som tagit gisslan går mot polisen med en machete.

   Radera
  2. Det var polisens version iaf.

   Radera
  3. Det är som vanligt.

   Civilsnutar som inte visar leg, bryter sig in och sätter en dumdumkula i huvudet på en man som försöker försvara sig och sin fru mot inkräktare.

   Och sedan ljuger poliserna tillsammans om det.

   http://blog.zaramis.se/2013/05/24/allvarligt-polisovergreppp-nar-mannen-i-husby-skots/

   Inget kommer att hända. Offret var ju finne, likt Osmo Vallo.

   Radera
  4. Werner, det finns ett vittne till skjutningen. Vad som faktiskt hände kommer att komma ut. Att underblåsa upploppen spelar bara extremvänstern rakt i händerna och löser inga problem, någonsin...

   Var är Micke när man behöver honom?

   Radera
 11. Henrik sammanfattar det generella, oscillerande febertillståndet för den innevarande säsongen i Staten träffsäkert. Det är nästan så man vill söka efter Trollkarlen bakom skynket, som i The Wizard of Oz.

  SvaraRadera
 12. Alla människor söker tillhörighet och igenkännande vilket gör att man väljer att bo nära släktingar. På så sätt skapas stora invandrarområden där redan invanda kulturer och uppfattningar cementeras. Många medborgare är missbelåtna med invandringsfrågan och man får anta att invandrare möter Svenskarnas missbelåtenhet dagligen.

  Invandrarområdena får fungera som en livets bubbla där föreställningar om det Svenska samhället florerar och känslan av utanförskap förstärks.
  I många fall lär man sig inte språket och barnen får agera språkrör till sina föräldrar. Som resultat får man ett föräldraskap som är underminerat och barnen tar kontroll över hemmet.
  Sedan är frågan om man vill in i det Svenska samhället. Vissa religiösa grupper anser att västerländska samhället är helt förkastligt och gör sitt bästa för att barnen skall vistas så lite som möjligt i den "förtappade världen".
  Det enda positiva med den världen är utbetalningsblanketten.

  SvaraRadera
 13. Dessa händelser är värt att reflektera över i relation till frågan om övervakningssamhället.

  Här har polisen lyckats haffa några av de skyldiga. Detta lyckas de faktiskt ganska ofta med, helt utan hjälp av det morderna övervakningssamhällets teknik. Men vad bruka hända. De skyldiga/misstänkta släpps samma dag, och kanske om något år eller så kallas de till någon domstolsförhandling, som de kanske inte ens dyker upp till.

  Det som HAX poängterar behövs, att någon säger till, skäller lite, sätter en gräns, händer aldrig.

  Hur skall mer övervakning kunna göra någon nytta om inget händer ens när polisen lyckats ta de skyldiga, med eller utan övervakningsteknik?

  /Johan

  SvaraRadera
 14. Klavertramp av våra tabloider?

  http://hotlamotte.com/2013/05/24/aftonbladet-och-expressen-betalar-oss-for-att-branna-bilar-i-husby/

  Jag är inte förvånad...

  SvaraRadera
 15. "The Wizards of Tabloidia" ...

  Å andra sidan, ju färre som pratar i termer av konspirationer bakom samhällsfenomen av det här slaget desto sannolikare är det att man kan få medelmedborgaren att tycka/tro/veta att det är äkta uppror som bottnar i de för stunden aktuella, samhälleliga missförhållandena.

  Mencken har sagt nåt om det här >>> http://www.henrikalexandersson.blogspot.se/2013/04/politiken-nar-ideerna-tagit-slut.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vilja införa citattecken runt "tycka/tro/veta" för att föra in ytterligare en dimension i texten. ;-)

   Radera
 16. Samhällets svar på huliganismen i Förorterna skall naturligtvis vara lössläppta polishundar, vattenkanoner, tårgas, vräkning och utvisning av vandalernas familjer och lagföring av upploppsledarna.

  SvaraRadera
 17. http://www.mises.se/2012/12/20/kravallpraxeologi/

  Läsvärt från mises

  SvaraRadera
 18. "De upplopp vi sett i Göteborg på senare tid förklaras enkelt praxeologiskt av att Sverige har fått in ett stort antal individer med en annan kultur och syn på våld, samt att det råder stor social rabatt på våldsbrott idag. Ingen utfrysning, inget stryk. Den som blir arresterad riskerar på sin höjd att bli bjuden på saftobulle av en dialogpolis."

  Trevligt att även mises uppmärksammat detta, och att inte bara "rasister" är kritiska mot massinvandringen.
  Själv är jag inte kritisk mot invandring, men kritisk mot massinvandring som regeringsprogram.
  Dom brukar i regel inte fungera.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.