2013-05-29

Istället för riktig trygghet får vi en evigt svällande säkerhetsbyråkrati

Säkerhetsexperten och medborgarrättsaktivisten Bruce Schneier har en läsvärd text på sin blogg och på CNN. Han ställer frågan om det över huvud taget går att stoppa Storebror, säkerhetsteatern och övervakningsstaten.

Några nedslag...
"Terrorism causes fear, and we overreact to that fear. Our brains aren't very good at probability and risk analysis. We tend to exaggerate spectacular, strange and rare events, and downplay ordinary, familiar and common ones. We think rare risks are more common than they are, and we fear them more than probability indicates we should." 
"Our leaders are just as prone to this overreaction as we are. But aside from basic psychology, there are other reasons that it's smart politics to exaggerate terrorist threats, and security threats in general."
Och hans förklaringar till att det blir som det blir är att politiker vill framstå som starka ledare; att det är politisk-taktiskt bra att se ut som om man gör något, vad det än är; att skräckmånglarna alltid vinner oavsett vad som verkligen inträffar eller inte inträffar; att säkerhetsindustrin är ett särintresse med starka ekonomiska incitament.

För visst får man en känsla av att det ofta är precis så här... "Something must be done. This is something. Therefore, we must do it."
"For any given politician, the implications of these four reasons are straightforward. Overestimating the threat is better than underestimating it. Doing something about the threat is better than doing nothing. Doing something that is explicitly reactive is better than being proactive. (If you're proactive and you're wrong, you've wasted money. If you're proactive and you're right but no longer in power, whoever is in power is going to get the credit for what you did.) Visible is better than invisible. Creating something new is better than fixing something old."
Det är med andra ord viktigare för politiker att förhålla sig till tidigare terrorattentat än att analysera eventuella framtida hot. Att vara reaktiv istället för proaktiv. Även om det landar i att man skadar demokratin eller är direkt kontraproduktiv. Även om säkerhetsteatern ofta är direkt fånig.

Så skapar vi ett samhälle med skenbar trygghet – istället för att hantera verkliga hot och problem.

Läs mer: The Politics of Security in a Democracy »

14 kommentarer:

  1. Den liberala definitionen på ett tryggt och säkert samhälle är att folket är beväpnat till tänderna och alla har bössor hemma.

    3D-skrivare kommer göra storebror och säkerhetsteatern obsolet:

    https://secure.freetalklive.com/content/wiki_weapon_free_3d_printable_gun_world

    SvaraRadera
    Svar
    1. Leve Hemvärnet! En jägare i varje hem! Obligatoriska självförsvarskurser! Bli medlem i närmsta skytte- pistol eller vapenklubb. Skaffa licens på att få bära dolt vapen.

      Frihet under ansvar för allas trygghet!

      Radera
    2. Intressant:

      "Here’s another reason gun control won’t work: people will eventually be able to download them. Say what! Yes, people will be able download CAD files of firearms and then 3D print them. Unless you want to regulate 3D printers or the transfer of CAD files, it’s going to happen."

      https://lrn.fm/content/gunsmith_makes_working_rifle_3d_printer

      Radera
  2. Bra bloggat! Bra analys!

    SvaraRadera
  3. En historiker (jag kommer inte ihåg namnet) sade en gång att romarna byggde ett imperium i självförsvar. Makthavare kan alltid motivera aggression med mer eller mindre verkliga hotbilder så länge massorna accepterar deras beskrivning av verkligheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja det gjorde de kanske. Har dock inte stött på den historikerns utsaga trots att jag plöjt igenom de flesta referensverken i ämnet.

      Romarna byggde sitt imperium även i övertygelsen att de ville föra ut sin syn på civilisation, lag och rätt, vett och etikett etc, osv. till de i deras tycke kulturlösa och osofistikerade barbarerna.

      De gjorde det så att säga "i all välmening", och tyvärr kan man ju med facit i hand och med vår moderna moralsyn säga, knäckte lite väl många ägg för att uppnå detta syfte.

      I många avseenden lever vi i västvärlden fortfarande i Romarrikets skugga, på både gott och ont. Mest ont, tycker jag, eftersom Makten allt sedan dess lärt sig hur de skall konsolidera sina ekonomiska och politiska maktpositioner.

      Nu i de yttersta av tider, med bland annat Internet Reformationen, ser dessa eliter sina positioner hotade och många menar att vi därför går mot det kontroll- och övervakningsamhälle vi gör.

      Radera
  4. Jag tänkte ta tillfället i akt och rekommendera lite sommarläsning.

    2003 utkom Andreas von Bülows bok som blev en bestseller i Tyskland. Den har översatts till svenska och har titeln CIA och 11 september. I förordet presenteras författaren så här:

    Andreas von Bülow hör inte till den vanliga gruppen skribenter som spekulerar kring illa belysta, av myndigheter helst hemlighållna förhållanden i världspolitiken. Född 1937 var han 1969-94 socialdemokratisk ledarmot av förbundsdagen, 1970-80 parlamentarisk statssekreterare i västtyska försvarsministeriet och 1980-82 forsknings- och teknologiminister i Helmut Schmidts sista regering. Sedan 1994 arbetar han som advokat i Bonn.

    I Sverige ges boken ut av Alhambras förlag. Strax innan jul 2012 skev förläggaren Hesham Bahari så här:

    Innan Alhambra publicerade Israel Shamirs bok om Palestina (Blommor i Galiléen) och den första titeln om 9/11 av Tysklands f.d. teknologi- och forskningsministern, Andreas von Bülow (CIA och 11 september), ställde vi på redaktionen oss den oundvikliga frågan: ”Hur länge kommer förlaget att få verka efter dessa utgivningar och är det värt priset?” Jag hade inte vågat hoppas att vi skulle finnas kvar tio år senare, men att det var värt priset har jag aldrig tvivlat på. Att vi, mot alla odds, ännu fortsätter ge ut böcker är tack vare ett kontinuerligt stöd och feed-back från läsarnas sida. Tio år senare har vi publicerat ytterligare ett dussin nya titlar som behandlar Palestina och 9/11!

    Detta har inte setts med blida ögon från Ovan. Förtal spreds på tidningar och i teve och hatkampanjer sattes igång för att tysta ner Alhambra. Vår omsättning har mer än halverats under dessa år. Men förlaget har återkommit, år efter år, med nya utmanande böcker.


    En god vänn till mig, som lånat boken, gav tillbaka den med orden "Nu är jag mörkrädd".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äger den boken. Väldigt bra att du skrev om författarens bakgrund. En anmärknings sak är att det vid stora terroristattentat alltid verkar pågå övningar med samma innehåll parallellt med det som händer i verkligheten. Ett övertydligt exempel på detta är övningarna i Londons tunnelbana där ledaren för övningen på eftermiddagen själv går ut och berättar om hur "håret stod rätt upp i nacken på mig" när han förstod att övningsscenariot hade blivit verklighet. Jag jag har länkat till hans uttalande förr på denna bloog, så för att inte bli tjatig hänvisar jag till avsnittet När fictionen blev verklighetmin hemsida. Där finns länkarna till BBC Radio 5 och ITV News.

      Radera
    2. Alhambra!? Objektiv belysning av Mellanösternkonflikten så det förslår. Så vilka ska man hålla på? Röda eller blåa laget? Vilka centralmaktslögnare är det som skall frälsa oss i från just detta ondo som Bülow spekulerar om och som väl kommer sprida sig över världen? Vad spekulerar han om förresten? Att CIA och Bushadministrationen låg bakom hela 9/11?

      Eller är det kanske det tredje alternativet som räddar oss?

      Vilket är spöket som vi alla skall vara rädda för? Jag är intresserad av att höra vad "ni" som läst boken anser.

      Radera
  5. Vilken aningslös kille, den där Schneier. [host,host] ;-)
    Är han anarkist månne? "All den här övervaknings- och säkerhetsteatern spelar väl ingen roll när våra snälla politiker gör allt detta i all välmening, för att göra oss trygga ... för våra pengar. Vi behöver ju beskyddas ju. Tänk om de inte gjorde nånting istället!"

    Ja, välsignade tanke ... tänk om de inte gjorde nånting istället ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  6. Fail! If not epic, still a fail.

    http://expo.se/2004/alhambra-ger-ut-antisemitisk-forfattare_1101.html

    ;-)

    SvaraRadera
  7. Mycket bra bloggpost Hax - om än väldigt deprimerande. Lika bra att ge upp och böja sig framåt...!?

    SvaraRadera
  8. Husssh! Husssh! Tipp, tapp, tipp, tapp, tyst det är i husen ...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.