2013-05-28

Ta strid för snuset i EU - eller avgå!


I Sverige ligger den tobaksrelaterade dödligheten på ungefär hälften, jämfört med övriga EU. Det beror förmodligen på att vi svenskar röker hälften så mycket. Istället snusar vi.

Om man gör tankeexperimentet att samma förhållande skulle gälla i hela EU, då skulle vi spara 350.000 liv per år. Nu går det naturligtvis inte att göra en sådan jämförelse rakt av, eftersom snus i dag är en rätt okänd produkt för de flesta kontinentaleuropéer. Men man kan i vart fall se dessa siffror som en indikation på vad som skull kunna vara en rimlig tobakspolitik.

Det är här allt blir så fel med EU:s nya tobaksdirektiv. Det är den rökfria tobaken som får stryk. Förbudet mot snus i EU föreslås bli kvar. Och det svenska snuset, i Sverige, är hotat. Man kan också se hur direktivet slår mot andra rökfria produkter, som e-cigaretter.

Om man vill minska antalet sjukdomsfall och dödsfall på grund av rökning – då är det bakvänt att jaga de rökfria produkterna, som skulle kunna hjälpa människor att sluta röka. Skademinimering, helt enkelt. Men den uppfattningen delas alltså inte av EU.

Dessutom verkar positionerna helt låsta. EU-kommissionen står fast bakom sitt nya tobaksdirektiv. Detta trots att den kommissionär som tog fram förslaget har tvingats avgå, då han anklagats för att fiska efter mutor. Och även om en del av svenskarna i Europaparlamentet gör sitt bästa för att rädda det svenska snuset – så är nästan alla andra helt oförstående inför detta krav. Fakta och logik läggs åt sidan, när EU drar fram.

Mycket talar för att striden om snuset kommer att avgöras i EU:s ministerråd. Där är problemet att Sveriges representant, folkhälsominister Maria Larsson (kd), varken delar regeringens eller folkets åsikt om snuset. Hon står egentligen på EU:s sida, förmodligen av något slags nymoralistiska kristdemokratiska skäl.

Antingen får regeringen ta ifrån Maria Larsson snusfrågan och ge den till handelsminister Björling, som ju visat sig vara en tydlig försvarare av det svenska snuset. Eller också får Larsson avgå. Vi kan helt enkelt inte ha en representant i ministerrådet som driver en egen agenda.

Snuset går att rädda. Det handlar om att Sverige måste tuffa till sig i ministerrådet. Att vägra vika ner sig kan till och med bli ett tillfälle för andra medlemsstater att förhandla om annat, som de tycker är viktigt.

Frågan är i slutändan om viljan finns - i regeringen.

Läs även:
Dalligate: Utredningen om korruptionshärvan i EU runt snuset läckt »
Tobacco harm reduction amendments on e-cigarettes and snus tabled in ENVI »
Amendments for tobacco harm reduction by allowing snus and e-cigarettes »

12 kommentarer:

 1. Tja, inget nytt. Snuset fälldes ju ursprungligen för att man skulle rädda den grekiska tobaken och ändå visa att mn slog ett slag för ett nikotinfritt EG/EU.

  Naturligtvis har Sverige en bra förhandlingssits. Inte endast har vi ett fördragsmässigt undantag vad gäller snuset, dessutom är opinionen kraftigt EU-negativ och man tycker att en liten antydan om en eventuell folkomröstning borde få eurokraterna att skaka.

  Men visst kommer regeringen att lägga sig.Det vet vi redan så varför ens hoppas....

  SvaraRadera
 2. Hur många tror ett snusförbud i ett land med stark snuskultur bara kommer leda till att snusarna antingen slutar eller går över till att bli rökare som blivit alltmer alienerade?
  Är det inte mer sannolikt att det gynnar svarta marknaden och de kriminella nätverk som redan finns pga tobaksskatten och alkoholpolitiken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, inte ens det. Maktskiftarna kommer att fula ut hela den tobaksrelaterade näringen. Förbjuda produktionen, helt enkelt.

   Radera
  2. Som man förbjöd produktionen av alkohol i USA, Finland och Norge, med mutor, korruption och rättsröta som följd?

   Ryska maffian jublar.

   Radera
 3. Rationalitetspartiet28 maj, 2013 19:22

  Hoppas dumskallarna i regeringen lägger sig platt för EU och går med på ett snusförbud även i Sverige före EU-valet 2014. Då lär det bli folklig revolt och krav på utträde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen på ett snusförbud, det är enda sättet att få Sverige ut ur EU.

   Radera
  2. I EU-valet väljer vi våra Svenska representanter till EU-parlamentet. Och EU-parlamentet har absolut inget att säga till om ifall Sverige ska vara medlemmar eller inte, utan det är Svenska regeringen som bestämmer ifall vi ska vara med i EU eller inte.

   I EU-valet får man istället välja att rösta på ett parti som ställer sig kritiskt till hur EU fungerar och vill reformera EU till det bättre. Röster på partier som bara vill gå ur EU är fullständigt bortkastade i EU-valet, det är inte en EU-fråga.

   Radera
 4. Alla lär veta vilka kristdemokraterna är i nästa val då. Frågan är om det är bra eller dåligt för kd.

  SvaraRadera
 5. Snuset är på nåt löjligt, simplet vis ömfotingarnas enda demokratiska kontakt och gemensamma förbindelse med den populas de är satta att valla. Brister det förtroende Maktskiftarna tror att de har även på den punkten, inbillar de sig nog att vad som helst kan hända ... även folklig revolt.

  SvaraRadera
 6. Hur tusan kan Piratpartiet engagera sig i en skitfråga som snusbråket.
  Det måste finnas viktigare saker att ägna sig åt. Genom att envisas med att kämpa för att Swedish Match ska få exportera snus uppträder man som vilken lobbyorganisation som helst.
  Förbudet gäller enbart export av snus. Det är fritt att använda snus i Sverige så vitt jag förstått.
  Så sluta tjafsa om snus. Jag ger mig fan på att ni som håller på och tjafsar om snus i Bryssel är snusare och krigar enbart för er egen sjuka mor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För HAX handlar det bara om att ge nationalpopulismen luft under vingarna.

   Om att moona EU, samtidigt som man kastar sig i armarna på centralmakten i Mälardalen.

   Radera
 7. Tobaken gjorde den amerikanska revolutionen. Jag hoppas på ett förbud, så vi kan folkomrösta.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.