2013-06-07

På vägen mot träldom...


På jobbet diskuterar vi ibland om saker och ting har blivit värre, eller om det bara är vi som är närmare mörkrets hjärta nu för tiden. Mitt svar är att det har blivit värre. Jag har sett kommunalpolitik och riksdagen från insidan. Jag vet någorlunda väl hur media fungerar. Jag har följt EU-frågor i snart tio år. Det har blivit värre.

Det politiska storhetsvansinnet, kontrollmanin, överstatligheten, den byråkratiska arrogansen, desperationen, korporativismen, hemlighetsmakeriet, klåfingrigheten, moralpaniken – allt har blivit värre på senare år. Det senaste dygnets nyheter om massiv amerikansk övervakning av de stora internetplattformarna bekräftar bara bilen.

I slutändan går detta ut över vanligt folk, som egentligen bara vill bli lämnat i fred.

I dag måste vi fundera på vad vi säger i telefon, vad vi skriver i våra e-postmeddelanden och vilka vi kommunicerar med – eftersom allt hålls tillgängligt för staten. Våra resor registreras. Vi måste vara medvetna om att Skattemyndigheten sitter och granskar våra statusuppdateringar på Facebook. Vi måste förhålla oss till att hela våra liv, vår sociala trygghet och vår hälsa är utelämnade till politiska beslut och till politikernas humör och dagsform. Vi måste vara medvetna om att vuxna människors frivilliga handlingar kan vara straffbara, inte för att de skadar någon annan utan bara för att politikerna ogillar dem. Steg för steg införs åsiktslagar. Vi tvingas betala för att staten skall splittra flyktingfamiljer, kriga i Afghanistan, göra inkompetenta upphandlingar, bygga serverhallar åt Facebook, trakassera folk i tunnelbanan, ge riksdagsledamöter förmånliga pensioner och fixa vapenfabriker åt diktaturen i Saudiarabien – om vi inte vill bli inspärrade.

Ett framträdande kännetecken för politiken är att den är lika med tvång. Du har inget val, inget alternativ och ingen chans att komma undan.

Och då skall vi ändå vara tacksamma för att svenska folket sa nej till att införa euron som valuta i Sverige. Om det hade skett, då hade vi varit ännu djupare indragna i det europeiska ekonomiska moraset. Då hade vi varit betalningsansvariga för regeringar som inte borde få vistas på fri fot utan vårdare. Då hade våra banktillgodohavanden kunnat överföras till staten med ett penndrag. Då hade ännu mer av makten över våra liv flyttat till Bryssel.

Det intressanta är att detta vansinne bara kan fortgå så länge vi medborgare accepterar att så sker.

Staten skulle stå handfallen om folket ändrade sitt mindset. Om människor började göra civilt motstånd – eller helt enkelt bara ignorerade befallningar och påbud. (I vart fall sådana som kränker våra rättigheter och vår värdighet.)

Som jänkarna uttrycker saken: People will give you as much bullshit as you can take.

24 kommentarer:

 1. FRA:s hemliga slogan: "Har du läst dina e-post? vi har det"

  SvaraRadera
 2. Bättre förr, när Sverige var ett slutet land där finansministern i Stockholm kunde hålla hela ekonomin i sin hand, Systembolaget hade en närmast inkvisitorisk roll och det var förbjudet att föra ens en grön pilsner över statsgränsen, och när vi bara kunde titta och lyssna på statens monopolteve och monopolradio etc?

  Ett intressant tidsdokument om hur det kunde fungera:

  http://magasinetneo.se/artiklar/vastvarldens-storsta-skattereform/

  Nej det var inte bättre förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte tiden som entitet det handlar om. Bloggposten ställer frågan hur mycket värre det blivit vad gäller de ämnen som bloggposten berör.

   Radera
  2. Det är helt riktigt det du anför, men idag är du personligen mer övervakad av makten än vad DDR medborgaren var på 80-talet.

   Betänk också att mycket av den frihet du nämner har att göra med företag som tjänar pengar, på dig och oss andra. Utvecklingen går med raska steg mot ett samhälle där stat och stora företag smälter samman korporativistiskt och därmed facistiskt enligt Mussolinis definition.

   Extrapolerar vi utvecklingen 10-15 år så kommer troligen Ryssland och lite senare Kina att framstå som frihetens hemvister här på jorden. De länderna går åtminstone inte bakåt gällande hur makten ser på den enskilde medborgaren.

   -steelneck

   Radera
  3. Satte Steelneck nånsin sin fot i DDR så han vet hur övervakade medborgarna var i östdiktaturen?

   En intressant artikel som ger lite inblick:

   http://magasinetneo.se/artiklar/stasis-svenska-spioner/

   Radera


  4. Det enda som hänt sedan dess är att ekonomin globalt ändrat fokus till att vara korporativistisk och fascistisk.

   Ett slaveri och en lögn om frihet passar högern bättre.


   Radera
  5. Kverulera mera micketrollet.

   Radera


  6. Vi vet att du är oförmögen att svara i sak.

   Radera
  7. Kverulera mera micketrollet.

   Radera
  8. "Ett slaveri och en lögn om frihet passar högern bättre." ... och tillika vänstern. Båda två har samma arbetsgivare och den som tar ställning är aningslös.

   Radera
 3. Rationalitetspartiet07 juni, 2013 22:25

  Helt rätt. När man exempelvis tänker på det mentala avståndet till FRA-striden 2007-2008 känns det som det var 1000 år sen som den utkämpades. Idag bryr sig ingen om de larm-bloggposter HAX skriver. Samhällsdebatten i DDR-moderaternas Sverige har avstannat, atrofierats och kvävts.
  SvaraRadera
 4. Självklart att överheten måste övervaka oss kackerlackor, som Bildebergarna ibland kallar oss. Dom har just nu (6 - 9 juni) sin årliga konferens. Detta år på ett 5-stjärnigt spa-hotell utanför London.

  Följande fem svenskar deltar i årets möte,

  Carl Bildt (utrikesminister)
  Anders Borg (finansminister)
  Stefan Löfven (partiledare för Socialdemokraterna)
  Jacob Wallenberg (Investor)
  Börje Ekholm (Investor)

  I huvudsak har det varit dödstyst i svenska medierna. Det lysande undantaget är Svenska Dagbladet, som haft fyra artiklar i vår. Nedan kan ni läsa dom i kronologisk ordning,

  Löfven deltar i mytomspunnet maktmöte
  "Känns tråkigt att han skall delta"
  Slutet sällskap med dold agenda
  Här är de fem svenskarna som är med hos Bilderberg

  En bra introduktion till Bilderberggruppen är den nyligen publicerade 25 minuter långa videon Bilderberggruppen - De Hemliga Världshärskarna. Konstigt att inte Bilderbergarna är mer uppmärksammade mer på piratbloggar, trots att dom med säkerhet ligger bakom mycket av det vi kämpar emot, t ex en kommande Internet censur.

  SvaraRadera
 5. Micke har en alldeles egen definition av fascism; alla uppfattningar som inte på pricken överensstämmer med Mickes egna är fascistiska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda micketrollet gör är att bygga halmdockor och kasta ut flamebaits i hopp om att nån nappar.

   http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Internettroll

   Radera
  2. Du har postat den där länken minst 10 gånger sedan i höstas bara här.
   Uppenbarligen anser du att ALLA på den hör bloggen är idioter som kräver att du talar om för dom vad jag är varje enskild gång jag skriver något.

   Detta kan i sin tur inte bero på något annat än någon form av psykisk störning hos dig.

   Försök som övning lita på att dom du ser som dina meningsfränder inte behöver dina oupphörliga oprovocerade omdömen utan själva klarar att bedöma om jag är idiot eller inte.

   Skulle du kunna prova det`tror du?

   Det vara bra för alla.Inte minst för Hax.

   Radera
  3. Kverulera mera micketrollet.

   Radera
  4. ursäkta det var min toalettessyndrom som slog till du har rätt micketrollet jag ska skärpa mig nu när jag faett övningar av daeg att träbpna på.

   Radera
  5. Är du full nu igen micketrollet?

   Radera
 6. Kanske dags att avsluta sina telefonsamtal med;
  "...godnatt/adjö även till dig kamrat!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. In Soviet Sweden television watches you!

   http://en.m.wikipedia.org/wiki/Yakov_Smirnoff

   Radera
 7. Det är sådant här som gör anarkokapitalism till en intressantare ideologi än liberalism eller libertarianism. De som vill ha en minimal stat brukar hävda att staten måste finnas för att skydda medborgarna (polis, försvar, rättsväsende), men om man kommer till slutsatsen att även en liten begränsad statsmakt mer eller mindre automatiskt växer till en stor stat med tiden, med mer och mer maktanspråk, så måste man fråga sig hur bra det är att överlåta ansvaret för att skydda oss till en sådan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är oroande att libertarianska tungviktare menar staten kan göra vad som helst om det kan rättfärdigas med försvar eller ordningsmakt.

   Ayn Rand var för ett högskattesamhälle där man betalar 80% i skatt om det behövs för militären och polisen.

   http://www.theatlasphere.com/columns/041026-hospers-caseforbush.php
   http://www.lewrockwell.com/blog/lewrw/archives/27019.html

   Radera
 8. Skatt är Stöld12 juni, 2013 03:24

  Kan bara instämma, felet sitter i folks huvuden, även bland många som kallar sig liberaler.

  Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.