2013-06-11

Vill du ha rätt till privatliv? Välj andra politiker!


Bland kommentarerna efter avslöjandet av övervakningsnätverket PRISM – är det en viss kategori som framstår som en smula haltande.

Det gäller kommentarer från hökarna i amerikansk och brittisk politik; de som menar att whistleblowern Edward Snowden är en förrädare som borde ställas inför rätta och låsas in.

Ett av deras argument är att det inte är upp till någon finnig nörd att avgöra vad som är rätt och fel, vad som skall vara lagligt respektive olagligt och vad som skall göras offentligt eller hållas hemligt. Det är lagstiftarnas jobb.

Jo tack.

Problemet är bara att lagstiftarna – folkets valda representanter – vanligtvis inte har den makten. De röstar i bästa fall om övergripande system och regelverk. Vad som sedan sker i verkligheten, det bestäms av byråkrater och tjänstemän inom regeringskanslier och i underrättelseorganen. Lagstiftarna är i princip maktlösa. De är dessutom skrämmande dåligt informerade. (Ibland kan man få intrycket att de inte vill veta för mycket.)

Detta är det första som måste ändras.

Men om vi ger lagstiftarna sin makt tillbaka och återupprättar en öppen, demokratisk ordning kring saker som har med säkerhet och avlyssning att göra? Då blir det viktigt vilka lagstiftarna är. Moderater, som blint lyder sin övervakningskramande partiledare? Folkpartister som Johan Pehrson? Sossarna? Svikare som Annie Lööf och Fredrick Federley?

Om svenska folket vill ha rätten till privatliv åter – då måste vi börja rösta på andra politiker.

29 kommentarer:

 1. Den var en borgerlig politiker som inte svek sina ideal utan röstade nej i FRA-omröstningen 2008. Tyvärr har hon länat politiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev hon inte "belönad" genom att bli nerflyttad på sitt partis listor så att hon inte blev omvald?

   Radera
  2. Nej, Camilla Lindberg stod 2010 överst på folkpartiets lista i Dalarna. Väljarna avstod från att belöna henne för hennes mod. http://www.val.se/val/val2010/valsedlar/R/rvalkrets/24/valsedlar.html#id0003

   Radera
 2. Tror du allvarligt man kan "fixa" den svenska centralstaten bara vi får "rätt" politiker vid rodret HAX?

  Sverige har den största centraliseringen och maktkoncentrationen i hela OECD:

  http://www.dn.se/debatt/svensk-maktkoncentration-den-varsta-i-hela-oecd/

  Det är denna makt som är problemet.

  Destroy the Ring Frodo!

  SvaraRadera
 3. Det är medborgarna som är lagstiftare, åtminstone indirekt, genom våra val av politiker. Men vi kan ju knappast göra ett informerat val utan korrekt information.

  Dom där hökarna borde förpassas till skogs.

  SvaraRadera
 4. För att få en förändring är det kanske lättare att ta över("engagera sig") ett befintligt parti, än skapa ett nytt. 15.000 aktiva frihetsvänner i ANTINGEN sossarna ELLER moderaterna lär kunna göra betydligt mer än i ett parti som inte kommer in i riksdagen. Gör en omröstningen eller singla slant, sen går alla pirater med i det vinnande partiet. Få några befintliga medlemmar att skapa ett upprop innan så ser det typ legit ut.

  SvaraRadera
 5. Bara orolig för att om PP väl nätt och jämnt klämt in sig i en lagstiftande församling inte kommer att kunna göra så mycket.

  Ungefär som miljöpartiet idag. En miljöskatt på en giftig båtfärg är ungefär den typ av 'framgång' som de jublar åt idag. Jämför med visionerna de hade innan partiet kom in i riksdagen.

  Så i PPs fall blir det att man med mycket bråk lyckas med en minskning av lagringstiden i DLD III från 10 år till 8 år (och att försäkringskassan inte skall ha realtidstillgång till datat!!!!1!11).

  SvaraRadera
 6. Det libertarianska pack som här hyllar Snowden ställer sig på samma sida som islamska terrorister och nazister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad det verkligen det bästa du kunde komma på att trolla med... *suck* ...patetiskt...

   Radera
  2. Anonym 11 juni, 2013 19:40:

   Är vi som hyllar Snowden islamistiska nazister?

   WTF man are you tard???

   Radera
  3. Kan ju svära på att det är fjant-Micke som visar prov på hur det rör sig i en utvecklingsstörd persons huvud.

   Det infantila trollet ska dock inte jämföras med utvecklingsstörda då det vore gravt kränkande mot människor med utvecklingsstörning.

   Micke is a späcial kind a guy... Går full retard direkt.

   Radera
  4. Ditt patetiska troll. Nu får du inte mer mat.

   Radera
 7. Så länge det är Fjelkner och Ulvskog som står och pratar sig varma för den personliga integriteten i Aktuellt så lär folk fortsätta rösta på dessa partier.

  Man kan ju undra varför inte Piraterna får någon TV-tid? (detta var en retorisk fråga...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fjellner skulle det givetvis vara...

   Radera
 8. De svaga utsatta och oinformerade gör bäst i att välja nya politiker. De politiker som vill ha deras förtroende kan förutom att föreslå förändrad lagstiftning även peka på goda alternativ som redan finns. Free Software Foundation listar några i sitt uttalande om Prism.

  http://www.fsf.org/news/free-software-foundation-statement-on-prism-revelations

  Free software projects like GNU MediaGoblin, StatusNet, Diaspora, pump.io, Tahoe-LAFS, FreedomBox and SparkleShare are hard at work creating a less centralized world where users retain control over both their media and the software used to access it, while still getting the social and convenience benefits of the giant centralized -- and compromised -- services.

  Robert Andersson

  SvaraRadera
 9. Politikerna har väl i alla fall makt att stänga myndigheter och sänka en myndighets budget?

  Om svenska regeringen till exempel minskar FRAs budget med 50 % så kommer FRA inte kunna spana lika mycket på oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hundratals eller tusentals byråkrater och övervakare blir arbetslösa = LO och facket tar regeringen i örat

   Radera
 10. Skatt är Stöld12 juni, 2013 03:10

  Ja, så länge folk röstar på skit så kommer de få skit...

  Skulle gissa att 90% som beklagar sig här kommer lägga sin röst på borgarna i nästa val... och få ännu mer skit... som vanligt...

  Inse, ni är delaktiga i förtrycket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle gissa på att de flesta som skriver här röstar på PP. Eller SD kanske.

   Radera
 11. "Om svenska folket vill ha rätten till privatliv åter"

  Det är väl grunden till problemet - dvs att svenska foket inte bryr sig. Då blir det som det blir. Vi får det samhälle vi förtjänar. Trist, men så verkar det se ut. Fast ingen rimligtvis kan vara helt okunnig om vad som pågår får de som ligger bakom detta nytt förtroende från folket var 4:e år.

  SvaraRadera
 12. @Skatt är stöld: De enda val du har när du tvingats in i arenan där professionell fribrottning pågår är att antingen hålla på nån av brottarna (som arbetar för samma boss) eller sitta tyst och vårda din ångest och frustration i vetskapen att din inträdesbiljett finansierar dårskapen du tvingas beskåda.

  Så jag undrar, på vilket sätt är du inte delaktig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utmärkt beskrivning av det teaterkuliss-samhälle vi lever i. Skapat av de fiiina damerna och herrarna med sina fiina kläder och deras fiiina "heligare än du" etik.

   Radera
 13. Säger du att du röstar vänster så har du pensionerat dig från ytterligare diskussion i ämnet, eller hur? Jo, med tanke på vad som hände under "Jesus" Obamas vaktpass och all övrig sosse- och vänsterhistoria vad gäller övervakning av de egna medborgarna. ;-)

  SvaraRadera
 14. Det tål att upprepas: Folk bryr sig förmodligen inte eftersom de tror att det bara är nån enstaka statstjänsteman, här eller där som då och då sitter o fluktar lite på facebook.

  De flesta förstår inte att de byråkratiska småpåvarna sammanställer alla medborgares "mjölkonsumtion" och gör sociogram och dossiers över varje enskild medborgare och att det är byråkrater och tjänstemän som avgör om din mjölkonsumtion är suspekt eller inte. Du inbillar dig bara och invaggar dig i falsk trygghet om din egen uppfattning om renhetsgraden på det mjöl du konsumerar. Det är inte du som avgör det. Det gör dom som står bakom det bländande ljuset från förhörslampan.

  SvaraRadera
 15. @Dividendum

  Jag tror att även många som förstår omfattningen inte bryr sig. I alla fall av en del kommentarer på olika nyhetssidor att döma.

  Jag fattar uppriktikt inte hur de tänker.
  Jag kan förstå att de inte är oroliga för egen del ("jag har inget att dölja"), så kan även jag tänka. Jag är ointressant för dessa organisationer och risken att jag ska drabbas på något sätt rent konkret är väldigt liten. Men jag kan ju tänka ett steg till och inse att det är ett stort problem för samhället och att det finns andra personer som verkligen riskerar att påverkas mycket konkret av detta. T.ex oppositionspolitiker, whistleblowers och andra som på ett eller annat sätt är "obekväma" för de som har denna makt. Dessutom är detta (NSA) en jätterisk för Sverige (och resten av världen) eftersom det även används för avancerat industrispionage av USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Jag har slutat hoppas på politisk förändring, för 95-procentarna GILLAR stasisamhället. De demokratiska värderingar jag fick mig itutade under uppväxten måste ha varit en anomali. Det enda man kan göra är att ligga lågt och hoppas på att inte bli uppmärksammad av staten.

   Radera
 16. Enda utvägen är utträde ur Sverige inom ramen för regionernas Europa.

  http://mises.org/daily/6226/

  SvaraRadera
 17. My name's Nolan from Margno, Italia and I have to say your article is very thoughtful. The readability of your post is very nice and I can presume you are an expert on this subject. With your approval, would you let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming content? Thanks a ton and please continue the nice work.

  my blog western culinary institute portland or

  SvaraRadera
 18. Skiter i detta nu....
  Det finns inga frihetliga politiker.......
  Det blir nog en röst på SD (för att hjälpa till att skapa parlamentarisk instabilitet).
  Förhoppningsvis krossas alla röda jättar, oavsett om de kallar sig för solen, sossarna eller alliansen....

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.